Obavijesti

News

Komentari 813

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
VELIKA IZLAZNOST!

Državno izborno povjerenstvo objavilo je nove podatke za izlaznost. Do 16.30 sati glasalo je 50,6 posto! To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine! Prema ovim podacima DIP-a, u odnosu na izbore 2020. godine, sad je glasalo gotovo pola milijuna birača više!

15:33

GONG tvrdi kako je zaprimio pritužbe više građana koji ne mogu iskoristiti svoje biračko pravo. 

15.02

SDP se oglasio putem društvenih mreža. Tvrde da su bijesni jer mnogi građani ne mogu glasati. Savjetuju im da izvade plavu potvrdu.

Podsjetimo, zbog greške u sustavu  Ministarstva unutarnjih poslova prilikom dostave podataka u Registar birača određeni broj birača nije na popisu te ne mogu glasati. 

I ti birači, da bi mogli ostvariti svoje biračko pravo, trebaju u nadležnom upravnom tijelu u županiji, odnosno Gradu Zagrebu, ishoditi potvrdu za glasovanje, tzv. plavu potvrdu, kojom će na biračkom mjestu dokazati svoje biračko pravo.

 

14.40

Gužve na biralištima

Red do birališta u Varšavskoj proteže se s jedne i druge strane ulice, do Gundulićeve na istoku i do vrha Frankopanske na zapadnoj strani. Ipak, među mladima koji čine većinu ovog reda nema nervoze. Ne žele da im propadne glas, a neki su odlučni čekati do zatvaranja birališta. Konobari obližnjeg kafića pripremili su nekoliko kava kako bi olakšali biračima stajanje u redu. 

- Bit cemo tu do 19h ako treba, samo da ne padne kiša - kazala nam je jedna cura u redu.

Video možete pogledati OVDJE.

 

14.25

Podaci o izlaznosti

Mnoge zbunjuju i podaci o izlaznosti koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo jer navode da je izlaznost 24,18 posto, te da je glasalo 747.976 birača. Kako je u Hrvatskoj upisano 3,51 milijuna birača, a s inozemstvom ukupno 3,72 milijuna birača, izlaznost od 24,18 posto bi trebala značiti i da je na birališta izašlo oko 848.000 birača, ako se gledaju samo oni registrirani u Hrvatskoj. No, kako jasno stoji u objavi DIP-a, oni su podatke o izlaznosti dobili od 90,4 posto biračkih odbora. U tim odborima je registrano 3,454 milijuna birača. Tada postotak o izlaznosti odgovara broju od skoro 748.000 birača. Ključ je da skoro 10 posto biračkih odbora nije poslalo podatke o izlaznosti, pa niti birači koji su tamo registrirani, nisu ušli u statistiku.

Komentari 813