Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Danas su popularne fasade s jeftinom i gorivom izolacijom'

None Foto: PETER NICHOLLS 5

Fasade s EPS-om najizvođenije su i imaju jeftinu izolaciju od goriva materijala. U požaru se ponašaju porazno, dok kod onih u kojima se koristi negoriva izolacija, poput kamene vune, požar ošteti tek završni sloj...

Dva dana nakon strašnog požara u Londonu, postavlja se pitanje je li se tragedija mogla izbjeći. Sve više se nagađa kako je neispravni fasadni sustav izazvao nezaustavljivo širenje požara duž zgrade. Stanari londonskog nebodera, ali i stručnjaci, navodno su se više puta žalili vladinim institucijama na stanje zgrade i velike rizike od požara.

Grenfell toranj je sagrađen 1974., a obnovljen lani. U skladu s propisima morali su postojati nezapaljivi paneli i protupožarni sustav. Tvrtka Rydon, koja je obavila radove, objavila je da je sve izvedeno po pravilima, no vlasnik se jučer skrivao od medija.

A firefighter examines material in a tower block severely damaged by a serious fire, in north Kensington, West London | Autor: Neil Hall/REUTERS Foto: Neil Hall/REUTERS

Vatrogasci i arhitekti se ne slažu s tim tumačenjem. Tvrde da je širenju požara pridonijela činjenica da je 24-katnica bila prekrivena lako gorivim materijalom, zbog čega se vatra uspjela brzo proširiti.

Materijal je navodno postavljen kako bi zgrada “izgledala bolje u usporedbi s luksuznim zgradama” te je bio pun šupljina.

Stručnjaci iz Zavoda za materijale s Građevinskog fakulteta u Zagrebu naveli su kako se u izvedbi fasadnih sustava često koriste zapaljivi materijali, a sve zbog bolje energetske učinkovitosti, smanjenja prodiranja vode i zraka te zbog estetike.

- Ne znam točno koji je materijal korišten na tom tornju, no vidjela sam da su postavljeni lagani izolacijski paneli koji se vješaju. Ako su u pitanju limeni paneli, vatra se jako brzo širi i objekt brzo gori - smatra Ivana Banjad Pečur s Građevinskog fakulteta.

A police officer holds a riot shield over a firefighter at a tower block severely damaged by a serious fire, in north Kensington, West London | Autor: Neil Hall/REUTERS Foto: Neil Hall/REUTERS

Prije dvije godine stručnjaci sa spomenutog fakulteta su u suradnji s Fire Safe Europa i Hrvatskom udrugom za zaštitu od požara javnom demonstracijom pokazali kako fasade mogu značajno utjecati na širenje požara.

- Danas popularne fasade s EPS-om najizvođenije su i imaju jeftinu izolaciju od goriva materijala.

U požaru se ponašaju porazno, dok kod onih u kojima se koristi negoriva izolacija, poput kamene vune, požar ošteti tek završni sloj - zaključili su. U Hrvatskoj je zadnjih nekoliko godina na snazi nova zakonska regulativa za koju na Građevinskom fakultetu smatraju da je dobra, no kažu da postoji potreba za nekim poboljšanjima.

- Potrebno je ispitivanje cjeline u požaru, a ne samo ponašanje određenih materijala. Bitna je ugradnja alarma i zaštita korištenjem negorivih materijala. Mogu se koristiti i izolacijski materijali, ali moraju imati kategoriju prevencije širenja požara - zaključili su naši sugovornici.

Komentari (70)
  • Puno napisano a ništa rečeno

    16. 6. 2017,   08:33
  • Možda je tip fasade "kumovao" da se požar brže proširi, ali isto je činjenica da je uzrok bio unutar zgrade, gdje je anti požarni sistem zakazao...

    16. 6. 2017,   08:43
  • a "popularno" je i da nitko i nigdje ni zašto ne snosi odgovornost.....

    16. 6. 2017,   11:51