Obavijesti

News

Komentari 13

'Danas su žrtve Vukovara i Škabrnje u srcima svih vojnika'

'Danas su žrtve Vukovara i Škabrnje u srcima svih vojnika'
5

Kiša granata zasula je mjesto u zaleđu Zadra, a mještani su znali da im se približava zlo. U zvjerskom masakru neprijatelji su ubili 84 ljudi, 26 branitelja i 58 civila

VIDEO

Iza 9 sati započelo je okupljanje sudionika komemoracije na zapadnom ulazu u mjesto, u dijelu Škabrnje koji nosi naziv Ambar. Komemorativni program započeo je u 10 sati, a kolona sjećanja krenula je pola sata nakon najavljenog roka. Upravo zato preklopila se misa za sve stradale u Domovinskom ratu u crkvi Uznesenja blažene djevice Marije i povorka u kojoj su se tisuće ljudi kretale prema Spomen obilježju masovne grobnice gdje su razne udruge položile vijence i zapalile svijeće. Zajednički vijenac u ime svih Izaslanstava položilo je izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

U 4 sata ujutro prije 28 godina čulo se zagrijavanje tenkova. Bio je buran, hladan i sunčan dan. Napad na Škabrnju je krenuo u 7 sati, a mještani su se sakrili u podrume. Kiša granata zasula je mjesto u zaleđu Zadra, a mještani su znali da im se približava zlo. U zvjerskom masakru neprijatelji su ubili 84 ljudi, 26 branitelja i 58 civila.

Nakon misnog slavlja uslijedila je i hodnja do spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke uz polaganje vijenca podno središnjeg križa.

- Hrvatska vojska poštuje svoju povijest, tradiciju i domovinski rat iz kojeg smo mi iznikli. Kroz ovu hodnju pokazali smo našu besprijekornu psihofizičku spremnost, kazao je brigadni general Tihomir Kundid.

- Danas su žrtve Škabrnje i Vukovara u srcima svih hrvatskih vojnika. Sve žrtve u Domovinskom ratu ne smiju nikada biti zaboravljene. Vidjeli ste da je hrvatska vojska napravila ovu ophodnju od Knina do Škabrnje, upravo sa ciljem da se ovakvi zločini nikada više ne dogode u Hrvatskoj kazao je Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a