Obavijesti

News

Komentari 20

Danas sunčano i vruće, a onda stiže velika promjena vremena

Danas sunčano i  vruće, a onda stiže velika promjena vremena
6

Najviša dnevna temperatura zraka od 28 do 32, na Jadranu između 33 i 36 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za utorak

VIDEO

U Dalmaciji i na istoku pretežno sunčano i vruće, u ostatku zemlje djelomice sunčano, a na zapadu već u prvom dijelu dana može pasti malo kiše. 

Popodne je poneki pljusak moguć u Istri i gorju. Prema kraju dana jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom zahvatit će najprije zapadne predjele unutrašnjosti, a u noći se proširiti i na veći dio zemlje. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom. Puhat će umjeren, na udare mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu većinom sjeverozapadnjak, uz obalu mjestimice i bura.

Najviša dnevna temperatura zraka od 28 do 32, na Jadranu između 33 i 36 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za utorak.

Evo što predviđa Vakula...

Osim vrućine, mnogima smeta i sparina, ne samo dnevna, nego i noćna, osobito u središtima velikih gradova, a i na Jadranu, gdje će noć s ponedjeljka na utorak ponegdje biti topla, čak i vruća, kao malo koja.  

Važno je naglasiti i kako će vrućina barem malo popustiti, ponajviše u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, a najmanje u južnijim krajevima, gdje će se zadržati sunčano. U sjevernijim će krajevima biti oblačnije, već prijepodne uz mogućnost ponekog pljuska uglavnom u Istri i Gorskome kotaru, a zamjetno češćih i obilnijih pljuskova s grmljavinom, uz mjestimična olujna nevremena, u većini će krajeva biti od utorka navečer do srijede prijepodne, piše Zoran Vakula.

Ako nestabilnosti gdjegod i izostanu, pad temperature neće. Sredinom tjedna diljem će Hrvatske zamjetno osvježiti. U većini unutrašnjosti poslijepodnevna će temperatura biti niža nego u ponedjeljak čak i za više od 10 °C.

Gdjegod čak i za oko 15 °C! Pritom će se do kraja srijede posvuda razvedriti pa će tijekom blagdana Velike Gospe biti pretežno suho i sunčano, ali i relativno svježe, na kopnu ponegdje uz jutarnju maglu. 

U nastavku tjedna opet promjenljivije, uz mogućnost povremene mjestimične kiše uglavnom u unutrašnjosti, te diljem Hrvatske ponovno toplije, pa će ponegdje biti i vruće, najprije u Dalmaciji, zatim i mjestimice u sjevernijim krajevima. No ta će vrućina, uz koju je u nekim krajevima moguć još jedan toplinski val koji može djelovati na zdravlje, vrlo vjerojatno biti puno podnošljivija od ove potkraj prošloga tjedna i početkom ovoga...

U utorak manje toplo

Krunoslav Mikec: U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu još biti vruće, ali malo manje nego u ponedjeljak, s najvišom dnevnom temperaturom od 28 do 32 °C. Premda će biti dosta sunčana vremena tijekom dana treba računati i na porast naoblake, pri čemu ponegdje može biti i pljuska, poglavito krajem dana. Zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

U središnjoj će Hrvatskoj biti još i vjetrovitije nego na istoku, uz mjestimice i jake udare sjeveroistočnjak, a i oblačnije. Mjestimična kiša moguća je već prijepodne, a osobito će kasno poslijepodne i navečer biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom, vjerojatno i nevremena. Najviša temperatura bit će između 25 i 29 °C.

Dubrovnik: Obilna kiša poplavila Stradun

Podjednako manje toplo nego u ponedjeljak bit će i u gorskoj Hrvatskoj, dok će na sjevernom Jadranu danju još biti uglavnom vruće, ponegdje uz neugodno toplu noć i jutro. Zapuhat će sjeveroistočni vjetar u gorju, a na Jadranu će biti zapadnjaka i sjeverozapadnjaka, mjestimice uz obalu i bure. Bit će promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima i kišom, ponegdje moguće već prijepodne, a posebno prema kraju dana, uz povećanu vjerojatnost za olujno nevrijeme.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavat će sunčano, ali uz više oblaka nego u ponedjeljak. Samo ponegdje na sjeveru Dalmacije postojat će vjerojatnost za poneki pljusak. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i zapadni te sjeverozapadni, a prolazno će mjestimice biti i bure. Zadržat će se vruće pa i vrlo vruće.

Na sunčanome jugu Hrvatske najviša će dnevna temperatura biti između 33 i 38 °C. Puhat će jugozapadni i zapadni vjetar, prema otvorenome sjeverozapadni, a more će biti mirno i malo valovito more.

Split: Ljetni pljusak u gradu



Sredinom tjedna osjetno svježije, uz buru, u srijedu još ponegdje i kišu pa opet...

U srijedu na kopnu osjetno svježije, u prvome dijelu dana s oblacima, često kišom, mjestimice i grmljavinom. Poslijepodne razvedravanje, no još mjestimice uz poneki pljusak. Ponegdje će puhati jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. 

Od četvrtka sunčanije, uz mogućnost za jutarnju maglu, a dnevna temperatura zraka malo će porasti.



Na Jadranu će također u srijedu vrućina popustiti, uz buru, ponegdje jaku, s olujnim udarima, koja će tijekom četvrtka oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Pritom u srijedu na kišu i grmljavinu treba računati na sjevernom dijelu, no poneki neverin moguće je i u Dalmaciji. Od četvrtka i na moru uglavnom sunčano.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Pokretanje videa...

02:45
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag