Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Danci protjerali dvojicu radnika Huaweija, nisu imali sve papire

None Foto: Aly Song

U četvrtak je policija Kopenhagena izvela rutinsku kontrolu radnih i boravišnih dozvola u uredima Huaweia. U dva slučaja je utvrđeno da dokumenti nisu bili uredni i radnici će morati napustiti zemlju

Danska je odlučila izbaciti dvojicu djelatnika kineskog telekomunikacijskog diva Huawei koji nemaju potrebne dokumente, objavila je u ponedjeljak policija u Kopenhagenu.

"U četvrtak je policija Kopenhagena izvela rutinsku kontrolu radnih i boravišnih dozvola u uredima Huaweia. U dva slučaja je utvrđeno da dokumenti nisu bili uredni", rekao je jedan policijski izvor, prenosi AFP.

Te osobe moraju napustiti zemlju, precizirao je taj izvor.

Huawei, koji je osnovao bivši vojni inženjer Ren Zahengfei, osumnjičen je da predstavlja sigurnosne probleme u nekoliko zemlja koje su mu zabranile izgradnju ultrabrze internetske mreže 5G.

Iako je kineska tvrtka ocijenjena uspješnijom i inovativnijom od svojih konkurenata, njezina oprema potencijalno omogućuje kineskim obavještajnim službama špijuniranje komunikacija zemalja koje ju koriste.

Policija Kopenhagena je navela da izbacivanje dvojice djelatnika te kineske tvrtke u Danskoj nije ni u kojem slučaju povezano s tim optužbama.

Komentari (6)
  • Kinezi su opasniji od globalnog zatopljenja ...da se svi pomokre istovremeno potopili bi nas !

    4. 2. 2019,   18:35
  • Naravno da su potencijalno opasni kriminalci i špijuni kad Ameri nisu sposobni napraviti 5G...

    4. 2. 2019,   17:39