Obavijesti

News

Komentari 79

Davor Ivo Stier: 'Vlada neće promijeniti zakon o pobačaju'

Davor Ivo Stier: 'Vlada neće promijeniti zakon o pobačaju'

Stier je komentirao HDZ-ov stav oko zaštite života i definicije braka te je odbacio priče o mjenjanju zakona o pobačaju. Naglasio je da se zalaže za dignitet LGTB osoba

VIDEO

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier kazao je u ponedjeljak u Ženevi da apsolutno odbacuje navode da će vlada promijeniti zakon o pobačaju i poručio da se zalaže za dostojanstvo LGBT osoba. 

"Mi proširujemo, a ne sužavamo naše aktivnosti u promicanju ljudskih prava. Što se tiče naše vjerodostojnosti, mi danas zastupamo ono što smo najavljivali i zastupali tijekom predizborne kampanje. Poznato je što je stav HDZ-a oko zaštite života, poznato je što je stav HDZ-a oko definicije braka. Međutim, apsolutno odbacujem dezinformacije da će vlada promijeniti zakon o pobačaju", rekao je Stier u izjavi za medije na marginama zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava.

U hrvatskim stajalištima o zaključcima Europskog vijeća o prioritetima EU-a u forumima UN-a za ljudska prava 2017. stoji da će Hrvatska obratiti posebnu pozornost "promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji utemeljene na braku definiranom kao zajednici žene i muškarca kao prirodne i temeljne jedinice društva".

U tom se dokumentu također navodi da "Hrvatska primjećuje da termin 'seksualno i reproduktivno zdravlje i prava' nema ujednačenu definiciju na međunarodnoj razini, uključujući na razini Europske unije. U tom smislu Hrvatska tumači taj termin na način da on ne uključuje pobačaj".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oporbene stranke SDP i HNS su tijekom vikenda i u ponedjeljak izrazile krajnju zabrinutost takvim stajalištima i nazvale ih radikalnom promjenom u politici zagovaranja prava žena i prava na pobačaj.

Stier je podsjetio da je premijer Andrej Plenković više puta rekao da vlada neće promijeniti zakon o pobačaju te da je on sam to potvrdio i u subotu i danas.

Stier je rekao da je u svom govoru na zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a naglasio da Hrvatska proširuje svoje aktivnosti u promicanju ljudskih prava te da je zatražila zaštitu kršćana i drugih vjerskih manjina progonjenih u zemljama gdje se vjerska sloboda ne poštuje, zatim zaštitu prava žena i djevojčica i jači angažman u borbi protiv nasilja nad njima kao i dekriminalizaciju homoseksualnosti u državama UN-a u kojima je ona još uvijek kazneno djelo.   

"Moram reći da, nažalost, još postoje države UN-a gdje je homoseksualnost kazneno djelo. Mi smo danas tražili dekriminalizaciju homoseksualnosti jer smatramo da se mora poštivati ljudsko dostojanstvo svake osobe, pa naravno tako i LGBT osoba", naglasio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...