Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Debata u HNB-u: Srednjoškolci raspravljali o uvođenju Eura

None Foto: Robert Anic/PIXSELL 4

U prostorijama Hrvatske narodne banke u Zagrebu u sklopu tjedna novca u petak se održala srednjoškolska debata na temu Euro u Hrvatskoj - Za ili protiv?

Za nas mlade ova debata jako je bitna jer većina nije dovoljno dobro upoznata s time. Mladi se susreću s ovom problematikom tek kao maturanti na satu politike i gospodarstva. To nije dovoljno, rekao nam je maturant klasične gimnazije Matko Dujmović koji je u petak zajedno sa svoje dvoje kolega Karlom Vedakom i Lovrom Matićem postao dobitnik ovogodišnje debate. Tema je bila Euro u Hrvatskoj - Za ili protiv u organizaciji Hrvatske narodne banke i Hrvatskog debatnog društva. Dobitnici su zastupali negacijsku stranu tvrdeći kako će Hrvatska uvođenjem Eura izgubiti svoju suverenost.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

- Smatram da je glavni razlog protiv općenito troškovi za Hrvatsku. Gubitak kontrole nad našom monetarnom politikom. Sva moć preselit će se u centralnu Europsku banku i Bruxelles. To treba izbjeći pod svaku cijenu - argumentirao je Matko. Osim toga kao razlog navode povećanje cijene radi neizbježne inflacije koja se dogodila i u drugim zapadnim zemljama. Na debatu je došlo oko 200-tinjak srednjoškolaca i njihovih profesora ne samo iz Zagreba nego i iz Čakovca, Gline, Siska, Nove Gradiške i Ludbrega. Uvodne riječi da li su guverner HNB-a Boris Vujčić i Viceguverner Bojan Fras. 

- Ovo je treća godina za redom da obilježavamo međunarodni tjedan novca putem ovog središnjeg događaja, a to je srednjoškolska debata. Ovo je savršena prilika da vidimo vaša stajališta vezana uz pitanja uvođenja eura ali i zato da vi nešto naučite u vezi s time - rekao je viceguverner Fras. Dodao je kako ovim putem studenti uče odgovorno koristiti svoje biračko pravo koje će većina njih ubrzo steći. 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Na suprotnoj strani svoju argumentaciju predstavljale su tri maturantice iz pete gimnazije Maja Roglić, Jelena Lara Marinković i Tara Jović. One su zastupale ideju da će se uvođenjem eura stabilizirati naša ekonomija te da će svi građani profitirati.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

- Euro je stabilna valuta. Naši krediti će biti puno manji i biti ćemo puno sigurniji u slučaju ekonomske krize - rekla nam je Maja Roglić. Na upit moderatora  kako bolje informirati mlade o ovim problemima nisu se mogli složiti. Dok su neki rekli da nam je sva potrebna informacija na dlanu ali su mladi jednostavno nezainteresirani drugi tvrde kako u škole treba uvesti debate i bolje kurikulume. Iako su obje strane iznijele valjane argumente njihovi vršnjaci koji su ih pozorno slušali demokratski su izglasali pobjedu učenika koji su zastupali negaciju odnosno koji su bili protiv uvođenja Eura kao valute u Hrvatsku. 

 

 

Komentari (8)
  • Najzad jedna dobra vest iz Hrvatske!Mladi su prihvatili stanoviste da je za Hrvatsku vaznija suverenost udruzena sa sopstvenom monetarnom politikom nego euro.Sasvim tacno!.A zasto?Zato sto elementi ove diskusije nisu svi poznati,a znam zasto.Euro?Stampan od ECB vec odavno ne pripada ekonomskoj skali vrednosti.Zasto?Zato sto ta ista ECB svaki mesec upumpava 30 milijardi eurica za kupovinu duga clanica i tako=kako obezbedila privid da je sve normalno i da se trgovina odvija...To znaci svakog meseca 60 Airbusa 380 samo po ceni a bez troskova.I moj komentar na kraju ce sve domoljubne Hrvate slogirati...izvlacim zakljucak da je KUNA mnogo jaca od eura...a zasto nije je pitanje potencijala,PR-a..i ne verovanja u sopstbvene performanse koje su dakako snizene politickim delovanjem elite kojoj se znanje meri u promilima jednog procenta.Zasto?Zato sto je elita opsednuta svojim ambicijama a moguce performanse Hrvatske upravo zbog tog razloga ne vide.I zakljucak,Hrvatska elita iako cuje i vidi jos uvek je slepa i gluva na svet koji je okruzuje...A mladim Hrvatima koji tako lepo misle...zelim ostanak u Hrvatskoj...jer vas Hrvatska treba!!!!!

    16. 3. 2018,   18:42
  • Kaj nam preko klinaca promoviraju euro fucka se guverneru koji ima 5000 eura placu a kaj bumo mi sa dvjesto eura a dobro se zna da kod nas se uzima gdje ko god stigne tak da nas uvodenjem eura ceka ko i kod drugih drzava poskupljenje i jos veca neimastina definitivno nismo za euro dok minimalna mirovina nece biti petsto eura

    16. 3. 2018,   18:35
  • O čemu oni raspravljaju? Trebali su raspravljati ostati ili izaći iz EU. Nikada Hrvatska nije bila ovako uništena kao u EU. I nismo samo gospodarski uništeni,već i psihički,moralno i ono što je najgore demografski. Oporaviti se gospodarski možemo samo uvođenjem carina,a da bi uveli carine treba izaći iz EU i ostvariti suverenost.

    17. 3. 2018,   17:03