Obavijesti

News

Komentari 8

Debata u HNB-u: Srednjoškolci raspravljali o uvođenju Eura

Debata u HNB-u: Srednjoškolci raspravljali o uvođenju Eura
4

U prostorijama Hrvatske narodne banke u Zagrebu u sklopu tjedna novca u petak se održala srednjoškolska debata na temu Euro u Hrvatskoj - Za ili protiv?

VIDEO

Za nas mlade ova debata jako je bitna jer većina nije dovoljno dobro upoznata s time. Mladi se susreću s ovom problematikom tek kao maturanti na satu politike i gospodarstva. To nije dovoljno, rekao nam je maturant klasične gimnazije Matko Dujmović koji je u petak zajedno sa svoje dvoje kolega Karlom Vedakom i Lovrom Matićem postao dobitnik ovogodišnje debate. Tema je bila Euro u Hrvatskoj - Za ili protiv u organizaciji Hrvatske narodne banke i Hrvatskog debatnog društva. Dobitnici su zastupali negacijsku stranu tvrdeći kako će Hrvatska uvođenjem Eura izgubiti svoju suverenost.

- Smatram da je glavni razlog protiv općenito troškovi za Hrvatsku. Gubitak kontrole nad našom monetarnom politikom. Sva moć preselit će se u centralnu Europsku banku i Bruxelles. To treba izbjeći pod svaku cijenu - argumentirao je Matko. Osim toga kao razlog navode povećanje cijene radi neizbježne inflacije koja se dogodila i u drugim zapadnim zemljama. Na debatu je došlo oko 200-tinjak srednjoškolaca i njihovih profesora ne samo iz Zagreba nego i iz Čakovca, Gline, Siska, Nove Gradiške i Ludbrega. Uvodne riječi da li su guverner HNB-a Boris Vujčić i Viceguverner Bojan Fras. 

- Ovo je treća godina za redom da obilježavamo međunarodni tjedan novca putem ovog središnjeg događaja, a to je srednjoškolska debata. Ovo je savršena prilika da vidimo vaša stajališta vezana uz pitanja uvođenja eura ali i zato da vi nešto naučite u vezi s time - rekao je viceguverner Fras. Dodao je kako ovim putem studenti uče odgovorno koristiti svoje biračko pravo koje će većina njih ubrzo steći. 

Na suprotnoj strani svoju argumentaciju predstavljale su tri maturantice iz pete gimnazije Maja Roglić, Jelena Lara Marinković i Tara Jović. One su zastupale ideju da će se uvođenjem eura stabilizirati naša ekonomija te da će svi građani profitirati.

- Euro je stabilna valuta. Naši krediti će biti puno manji i biti ćemo puno sigurniji u slučaju ekonomske krize - rekla nam je Maja Roglić. Na upit moderatora  kako bolje informirati mlade o ovim problemima nisu se mogli složiti. Dok su neki rekli da nam je sva potrebna informacija na dlanu ali su mladi jednostavno nezainteresirani drugi tvrde kako u škole treba uvesti debate i bolje kurikulume. Iako su obje strane iznijele valjane argumente njihovi vršnjaci koji su ih pozorno slušali demokratski su izglasali pobjedu učenika koji su zastupali negaciju odnosno koji su bili protiv uvođenja Eura kao valute u Hrvatsku. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa