Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Deblokiran račun Đure Đaković grupe, radnici i dalje u štrajku

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat proteklih dana govorio je da se traži rješenje za isplatu zaostale plaće te da Đuro Đaković grupa treba ozbiljno restrukturiranje i strateškog partnera

Poslovni račun Đure Đaković grupe danas je deblokiran, kratko je priopćila putem Zagrebačke burze ta slavonskobrodska kompanija.

Računi Đuro Đaković grupe i povezanih društava su bili blokirani od 30. listopada. Uprava je tada objavila i da pregovara s vjerovnicima kako bi se blokade uklonile.

Radnici Đuro Đaković grupe, pak, u štrajku su zbog kašnjenja plaće za rujan. Osim plaća, traže su i ostavke članova uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku.

Predsjednik uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović 30. listopada podnio je ostavku. U obrazloženju svoje ostavke naveo je da se grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji uslijed dva ključna problema -  nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala.

Zagreb: Dolazak ministara na 177. sjednicu Vlade RH KOMENTIRAO SITUACIJU Ministar Horvat: Đuro Đaković grupa ne ovisi samo o državi

Djelomično financijsko restrukturiranje grupacije, kako je naveo, započelo je odobrenjem HBOR-ova kredita od 95 milijuna kuna krajem 2018., ali je otežano prestankom financiranja vagonske proizvodnje. Financiranje proizvodnje vagona za izvoz Uprava je pokušala riješiti dogovorom s bankama, pri čemu su one tražile dodatne kolaterale od države.

Konačni model restrukturiranja smatra mogućim provesti sukladno Smjernicama EK-a o državnim potporama za restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, naveo je Bogdanović u obrazloženju ostavke.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat proteklih dana govorio je da se traži rješenje za isplatu zaostale plaće te da Đuro Đaković grupa treba ozbiljno restrukturiranje i strateškog partnera.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Ivan Barić u ponedjeljak se sastao s predstavnicima Uprave, koji su kazali da su u dogovoru s HEP-om osigurana financijska sredstva za isplatu rujanske plaće. Novac za isplatu plaće trebao bi biti osiguran oslobađanjem oko sedam milijuna kuna koje je Đuro Đaković imao kao jamstvo za posao u HEP-u.

VELIKI PROBLEMI Đuro Đaković: 'Nemamo novca, nismo uspjeli isplatiti plaće...'

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak kako njegova Vlada radi na pronalasku rješenja koje bi zajamčilo višegodišnju održivost poslovanja tvrtke Đuro Đaković iz Slavonskog Broda. 

"Radimo na plaći za rujan, nadam se da pamtite da smo lani dali jamstvo od 80 milijuna kuna", rekao je premijer u Saboru prilikom rasprave o proračunu, odgovarajući zastupniku Davoru Vlaoviću (HSS) koji mu je kazao kako Brođani očekuju da Vlada pomogne toj tvrtki nakon što je dokapitalizacijom pomogla Croatiji Airlines (CA).

 

Tema: Hrvatska

Komentari (9)
  • Podrška svim štrajkašima ma tko god bili! Jer znam da neće HEP štrajkati. Kako će štrajkati kad ih ima prekonekoliko viška. Neće štrajkati ni vodovod,ni HR.šume. Nisu ni u Uljaniku htjeli štrajkati niti podržati druge štrajkaše dok su bili na državnim jaslama. Jer plaća ide...a još se stigne i u fušu što zaraditi sa strane.Računica je jednostavna.Imate 50 000 ljudi viška u državnim firmama i to pomnožite sa 7000kn plaće i dobit ćete iznos koji se može dati prosvjetarima,medicinskim sestrama,zavarivačima...

    8. 11. 2019,   18:45
  • Restrukturiranje znaci privatiziranje!!!Ministar je rekao koji su im planovi,šta nekome ovo nije jasno..privatizacija,otpuštanje radnika, netko ima pik na Đuru Đaković I kraj se bliži kao i mnoge firme u hr

    9. 11. 2019,   06:44
  • Podrška njima, prosvjetarima ne

    8. 11. 2019,   17:47