Obavijesti

News

Komentari 82

'Deficit je manji, očekujem i da će kreditni rejting biti stabilan'

'Deficit je manji, očekujem i da će kreditni rejting biti stabilan'
1

Pomaci su napravljeni, gospodarstvo raste, deficit je manji nego prije tako da očekujem da će kreditni rejting biti stabilan, rekao je bivši ministar financija

VIDEO

Ministar financija SDP-ove vlade, Boris Lalovac kazao je za Dnevnik Nove TV kako podržava odlazak mandatara Tihomira Oreškovića na konferenciju međunarodnih investitora u austrijski Kitzbühel.

- Drago mi je što imamo premijera koji će biti aktivno uključen u upravljanje javnim financijama i javnim dugom. Ono što će čuti od investitora je ne samo kakva je situacija u Hrvatskoj već što će biti i sa svjetskim financijskim tržištima u 2016. godini -  kazao je Lalovac.

Dodao je da nije realno za očekivati konkretne rokove za Hrvatsku već da će investitori tražiti prijedlog proračuna. 

- Očekivanja investitora su da bude što manji deficit i što manji javni dug. Mandatar može dobiti tri do šest mjeseci -kazao je Lalovac.

Na pitanje zašto vlada Zorana Milanovića nije na takav način komunicirala s investitorima, Lalovac je kazao kako su i oni 'aktivno bili uključeni'.

- Ja kao ministar financija i potpredsjednik Vlade, gospodin Grčić, koji je svaki put bio sa mnom na 'roadshow', tako da je ova Vlada bila vrlo aktivna u razgovorima s investitorima i vidite da smo određeni uspjeh i napravili - rekao je Lalovac.

'Pomaci su napravljeni'

Agencija Standars and Poor's sutra bi trebala dati procjenu Hrvatske, a ministar Lalovac očekuje da će rejting ostati isti.

- Pomaci su napravljeni, gospodarstvo raste, deficit je manji nego prije tako da očekujem da će biti stabilan - rekao je Lalovac te dodao kako očekuje da će i ostale agencije potvrditi isti kreditni rejting.

To je ono što Vlada ostavlja na kraju svojeg mandata, a Lalovac se nada da će nova Vlada uspjeti to popraviti.

- Kad imate gospodarski rast, puno lakše možete popraviti investicijski rejting nego kada ste imali 12 ili 13 posto gospodarskog pada, koliko smo mi naslijedili 2011. godine - napominje Lalovac.

Bez izvlačenja kostura iz ormara

Upitan o stanju u kakvom ostavlja državne financije, Lalovac je odgovorio kako ostavlja manji deficit od planiranog.

- Deficit je 2011. bio 7.5 %, a ja se nadam da će završiti na 4 % prema europskim standardima.

O mogućnostima izvlačenja kostura iz ormara prijašnje Vlade te skrivenim računima i nepodmirenim troškovima, Lalovac napominje da 2016. godine toga neće biti.

- Svi troškovi i svi računi sada se češljaju prema Eurostatu, moramo izvještavati ako postoje nepodmireni računi. Te obveze se vode mjesečno, a ukoliko koji postoje, to će ministri morati odgovoriti zašto nešto nije plaćeno. te objasniti radi li se o dugoročnom nasljedstvu problema ili je to tekući račun koji ne bi trebali biti neplaćeni - rekao je Lalovac.

'HDZ je bio protiv poreza na nekretnine'

Najave budućeg premijera o rješavanju javnog duga putem poreza na nekretnine, Lalovac komentira kako to nije dobro rješenje te da se takvo što ne može provesti u 2016. godini.

- HDZ je prije bio protiv toga, sada mandatar to pokušava uvesti. Nismo za dodatno porezno opterećenje građana, a ukoliko bi se uveo porez na nekretnine potrebno je smanjiti neke druge poreze - kazao je.

Na upit je li jedino rješenje privatizacija, Lalovac je kazao kako o tome mora odlučiti vlada, no smatra da od toga neće moći ostvariti puno prihoda.

- Može se krenuti u monetizaciju autocesta, koji je sada gorući problem. Mi smo dosta pripremili, HDZ je bio protiv toga, a sada ćemo vidjeti hoće li promijeniti mišljenje. Jedno su emocije, a drugo brojke. Ja se nadam da će uspjeti u kratkom roku naći rješenje - rekao je Lalovac.

Podrška Milanoviću na izborima

Za kraj je kazao kako podržava Zorana Milanovića za predsjednika SDP-a jer, kako kaže, da nije bilo njega ne bi bilo projekta švicarski franak i rasterećenje dohotka. Rekao je i da se nada da će s rasterećivanjem dohotka nastaviti i sljedeća vlada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca