Obavijesti

News

Komentari 19

'Definirali smo i težinu knjiga, stvarno su im torbe preteške'

'Definirali smo i težinu knjiga, stvarno su im torbe preteške'
1

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak prije saborske rasprave, Zakon o udžbenicima branila je pred nadležnim saborskim odborom, koji bi trebao dovesti do kvalitetnijih i jeftinijih udžbenika i lakših torbi.

VIDEO

Ministrica Blaženka Divjak kazala je kako Zakon o udžbenicima prati kurikularnu reformu tako da neke dijelove posebno apostrofira, osobito autonomiju učitelja i škola u odabiru načina podučavanja i materijala koje će koristiti. Zakonom se, kaže, ograničava samovolja onih koji formiraju cijenu udžbenika na tržištu pa je rasterećen kućni budžet. Zakonom se definira najviša cijena kompleta udžbenika po razredu. 

- Definirali smo i težinu knjiga, jer smo stvarno imali preteške torbe naših učenika. Slijedili smo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije vezano uz ograničenje težine odnosno mase udžbenika tako da oni za prva četiri razreda ne smiju biti teži od tri kilograma - kazala je ministrica Divjak. 

Navela je kako će udžbenici biti kvalitetniji, rasterećeni od činjenica, s naglaskom na digitalnu transformaciju, lakši za nošenje za krhke učenike u nižim razredima i rasteretiti kućne budžete. 

'Prijedlog ide u korist učenicima i roditeljima' 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zakon o udžbenicima došao je pred zastupnike poslijepodne. 

- Ovaj prijedlog je izrazito u korist učenicima i njihovim roditeljima, u korist je učiteljima, ali definitivno zadire u različite interese onih koji imaju direktne koristi od sadašnjeg tržišta udžbenika, koji moramo znati da je na razini godine oko pola milijarde kuna. To je razlog što imamo različite spinove i moramo dobro razabrati koje su primjedbe opravdane, a koje dolaze od onih koji nemaju javni interes u prvom planu - kazala je resorna ministrica Blaženka Divjak u Saboru. 

Navela je kako poštuje da postoji i poslovni interes no napominje kako on ne smije biti prepreka tome da učenici, njihovi roditelji i učitelji budu rasterećeni. 

Goran Aleksić (SNAGA) upitao je ministricu zašto država nema strategiju kako bi imali jedan udžbenik za pojedini predmet za osnovnu i srednju školu, kao što je to bilo prije, da bude digitalno i besplatno. 

- Zašto mi imamo slobodno tržište u javnom obrazovanju? Neka u privatnim školama kupuju kako hoće, ali u javnom obrazovanju protiv sam slobodnog tržišta jer ono nije dobro za taj dio posla. Mi se trebamo vratiti unatrag i napraviti ono što smo imali prije odnosno imati u svim školama iste udžbenike i raditi po njima - kazao je Aleksić. 

Ministrica je odgovorila kako je to jedan od modela koji se razmatrao i da ima dosta zagovornika takvog modela no da se time smanjuje izbornost. 

- Europska praksa pokazuje, što se tiče same kvalitete i onoga što treba u modernim školama da je bolje imati određenu vrstu izbornosti - kazala je.  

Miro Bulj (Most) je podsjetio ministricu da je ove godine zaboravila na 8000 djece koji su socijalno ugroženi, kada su u pitanju udžbenici. 

- Od pustog PR-a vi ste zaboravili 8000 socijalno najugroženijih učenika - kazao je. 

Divjak ga je podsjetila da se ispričala zbog kašnjenja odluke Vlade, koja je u međuvremenu donesena. 

'Zakon mora biti u interesu obrazovnog sustava' 

- Nažalost vi se sve više pretvarate u ministricu informatizacije i digitalizacije, a svakog dana svakog dana prestajete biti ministrica obrazovanja, a tome u prilog ide i ovaj prijedlog zakona - poručila je ministrici na početku svog izlaganja Sabina Glasovac (SDP). 

Kazala je kako je prijedlog zakona u najmanju ruku konfuzan i sumnjiv. Nada se da će čuti glas saborskih zastupnika. 

- Želim da to ne shvatite kao atak na svoju osobnost, nego apel da razmislite o pojedinim rješenjima i da do drugog čitanja pogledate što se može učiniti kako bi zakon bio više u interesu obrazovnog sustava i školaraca - rekla je. 

Navela je kako je u javnom savjetovanju na 22 članka zakona stiglo 270 primjedbi te je pročitala neke od njih. Ustvrdila je kako je se nažalost intencija ministarstva svodi na nabavu tableta i "stavljanje šapice na ono što će u budućnosti donositi ogroman profit, a to su elektronički udžbenici i materijali". 

- Vrijeme će pokazati i što se valja iza brda - rekla je Glasovac.   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti