Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Demografija je uvrštena u strateškom programu EU-a

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U dokumentu je demografija apostrofirana kao “temelj snažnog razvoja gospodarstva koje je ključno za blagostanje Europe, njezinu ulogu na svjetskoj razini te za stvaranje radnih mjesta

U strateški program Europske unije za razdoblje do 2024. godine, koji je prihvaćen na summitu čelnika EU i koji će služiti kao okvir za budući radni program Europske komisije, prvi je put uvrštena tema s kojom muku muči Hrvatska, ali i gotovo polovica država članica – demografija – i to na inzistiranje premijera Andreja Plenkovića.

Važna je to vijest i veliko postignuće Hrvatske iz više razloga. Kao prvo, demografija je pitanje u nadležnosti država članica, no ovom strategijom ono se diglo na razinu Unije. Drugo, demografija je izravno povezana s gospodarskim rastom. U dokumentu je demografija apostrofirana kao “temelj snažnog razvoja gospodarstva koje je ključno za blagostanje Europe, njezinu ulogu na svjetskoj razini te za stvaranje radnih mjesta”, piše Večernji list. 

Komentari (13)
  • Plenković se uistinu razvija u vodećeg političara EU-a, ako i nije već. Već dosada je amortizirao pa čak i vratio mnoge nasrtaje na Hrvatsku. Problem granice sa Slovenijom je u drugim vodama od onih koje su željeli naši susjedi, svi bezobrazluci s te strane su vraćeni kao bumerang natrag. Danas već postoji mišljenje u Sloveniji, ucjenjivanjem i uz pomoć EU-a ne može se ništa postići, sve su glasniji zahtjevi za direktnim kontaktima za rješenje graničnog problema, Vućko i njegova kamarila su se smirili, dobili su po bući za sve bezobrazluke, baš od merkelice koju je vućko toliko obožavao, čak mu ni Macron koga je dizao u nebesa, veliki saveznik srba i srBstva nije pružio podršku. Austrijski socijalisti su se također smirili, podrška Sloveniji nije više tako glasna, dapače. Bosna se smirila i postala „mirna Bosna“, nekako se sve tenzije smiruju. Može se komotno reći da ih Plenki dominira, ne samo njih, već one prozivke za vodećom ulogom u EU-u su veliko priznanje Plenkoviću i njegovom stilu. Hrvatski image je danas na višoj razini, bilo to u EU-u ili kod rating agencija. Ne želim ništa prejudicirati, u Božije ime NE, ima još puno posla vani, ali najviše DOMA da se uradi. Hm, prije sam mislio da Hrvatima treba isključivo diktator da ih smiri i nauči redu, sada mirne duše mogu ustvrditi….IDE i NA DRUGI NAČIN. Nadam se da se ne varam i da će i u našoj domovini optimizam dobiti bar malo više mjesta.

    22. 6. 2019,   21:19
  • Demografija = sigurna radna mjesta + plaće (prehranjivanje obitelji + rješavanje stambenih pitanja + školovanje djece) + buduća radna snaga.

    23. 6. 2019,   09:08
  • Strateški će nepodobne imigrante smjestiti u dvorište EU!

    23. 6. 2019,   16:21