Obavijesti

News

Komentari 45

Deset godina praznih obećanja: Stubičke toplice i dalje na ledu

Deset godina praznih obećanja: Stubičke toplice i dalje na ledu
4

Hotelijer Jako Andabak, koji je trebao završiti investiciju, kaže da je projekt bio neisplativ. Sad ga je, kaže, revidirao i završit će ga. Ali ne otkriva novu investiciju...

VIDEO

Čak 500 novozaposlenih, tri nova hotela s četiri i pet zvjezdica, novi bazeni i wellness centar. Sve je to prije deset godina obećano Zagorcima, a prvenstveno mještanima Stubičkih Toplica, mjesta koje je još u Jugoslaviji bilo poznato po svojim lječilištima. Županija je tad ušla u javno-privatno partnerstvo s moćnim turističkim poduzetnikom Jakom Andabakom. Županija je dala više od 68.000 četvornih metara zemljišta, a Andabak je obećao investiciju koja bi preporodila cijeli taj kraj.

No do danas se ništa nije pomaknulo s mrtve točke. Stubičke Toplice izgubile su ono po čemu su dobile naziv: toplice. Bolnica još radi, ali bazeni i stari hotel propadaju.

- Raskidamo ugovor i naplaćujemo 11 milijuna kuna penala ako se projekt ne počne graditi sljedeće godine - rekao nam je to Siniša Hajdaš Dončić (SDP), tadašnji župan Krapinsko-zagorske županije. Izjavu je dao točno prije pet godina. Ne samo da županija nije raskinula ugovor nego je produljila rok do 2017. godine. Ovog ljeta projekt vrijedan 109 milijuna eura trebao je biti gotov. Andabak i njegov koncern Sunce nisu ni počeli graditi. Župan se promijenio, sad županiju vodi Željko Kolar (SDP). Ali opet ugovor nije raskinut. Dapače, opet je produljen. Andabak sad ima dvije i pol godine da počne gradnju i još dvije i pol godine da je završi. Projekt se smanjio. Sad je ugovoreno 300 soba u hotelima, wellness centar i sedam bazena.

- Projekt je prošao reviziju zbog krize. Završit ćemo ga. Uložit ćemo koliko je potrebno - kaže nam sad Andabak, koji ne želi otkriti koliko će točno novca investirati.

Andabak se našao na žestokom udaru i oporbenog HDZ-a u županiji. Prozvali su ga da je izvlačio novac, investirao na druge lokacije, ali on kaže da se samo radi o teško isplativu projektu i da je udio županije tek devet posto u kapitalu, pa je svakome pametnom jasno da optužbe ne stoje.

Međutim, HDZ-ovci smatraju da projekt koji je trebao biti hvalevrijedan neće biti ni započet.

stubicke7_mat_zag_290413

Teret od 1,8 milijuna eura

- Ako je i određena želja u početku postojala, danas je jasno da investitor novca za projekt nema, ili ga ne želi dati, ili traži nekog trećeg partnera koji nije Krapinsko-zagorska županija. Nakon toliko godina nikakvih ili simboličkih aktivnosti, sasvim je jasno da se zapravo više radi o jeftinom populizmu i promidžbi zagorskog SDP-a nego o bilo kakvom ozbiljnom poslovnom partnerstvu - kaže Žarko Tušek, čelnik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik.

On upozorava da bivši SDP-ovi dužnosnici dobro žive od naknada koje dobivaju u zajedničkoj tvrtki.

No osim političke svađe, HDZ-ovci sumnjaju da Andabak nije ni planirao ozbiljno početi projekt nego je i svoje i županijsko zemljište opteretio s 1,8 milijuna eura kredita. To je i sam Andabak priznao, ali kao što kaže, on je većinom založio imovinu koju je sam unio u projekt jer je i on kupio zemljište i ulagao u infrastrukturu za gradnju.

Novac otišao drugdje

No HDZ-ovci mu tu ne prestaju brojiti grijehe.

- Od 45,8 milijuna kuna koje je Andabak unio u društvo i koji su trebali biti iskorišteni za početak radova, čak 38,9 milijuna kuna je opet isplatio sebi i sebi povezanim tvrtkama - kaže zastupnik HDZ-a Daniel Vnuk.

Potom iznosi točne podatke da je 2016. godine prema Jaki Andabaku otišlo 20,4 milijuna kuna, prema tvrtki Salve Reina 9,9 milijuna kuna, Hotelu Alan dva milijuna kuna i ostatak prema drugim povezanim društvima.

- Projekt gradnje zdravstveno-turističkoga kompleksa Stubaki jednak je priči o gradnji Potemkinovih sela, samo u priči o Stubakima imamo dva Potemkina, koji se zovu Kolar i Andabak - kaže Vnuk.

HDZ će ispitati i je li pravno moguće prema ugovoru o javno-privatnom partnerstvu da bude založena i imovina županije, odnosno svih Zagoraca. Tu im SDP-ov župan Željko Kolar odgovara da je Andabak založio svoje zemljište, a da su na županijsko zemljište upisane samo sporedne hipoteke.

SDP protiv SDP-ovaca

HDZ-ovci odgovaraju da netko tko ima novca za investiciju u Stubičke Toplice ne bi zalagao imovinu za tekuću likvidnost.

- Kolar i Andabak prevode Zagorce žedne preko vode. Mažu im oči i kažu da žive bajku na dlanu, ali da toga nisu svjesni - kaže zastupnik HDZ-a Dragutin Ranogajec.

Zanimljivo, čak je i SDP iz Stubičkih Toplica priopćio da im je dosta praznih priča i kozmetike te da žele napokon realizaciju projekta na svom području.

stubicke6_mat_zag_290413

Strpite se još pet godina

Andabak je u međuvremenu zaista investirao. Preuzeo je Bizovačke toplice, koje su bile u raspadu, i sada diže nove kvalitetne sadržaje. Investirao je u Zagorje. Upravo to i smeta oporbi, koja smatra da je trebao ispuniti svoju obvezu ranije. Župana Kolara upitali smo kako može biti siguran da će Andabak sad izvršiti svoju obvezu i sagraditi kompleks do 2022., kako su ugovorili.

- Partner Andabak nam je predstavio revidirane planove i jasno precizirao da će taj rok biti poštovan. Krapinsko-zagorska županija razgovarala je tijekom proteklog razdoblja i s drugim potencijalnim ulagačima, koji nisu pokazali interes za realizaciju tako velike investicije, odnosno svi eventualno zainteresirani projekt bi mogli početi realizirati tek za pet godina, počevši od danas - kaže Kolar.

Zagorcima tako ostaje samo nadati se ispunjenju ovih obećanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.