Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Desetljeće prije predviđanja: Australija ima 25. milijuna ljudi

None Foto: REUTERS/PIXSELL

"Potrebno je nastaviti ulagati u infrastrukturu", kazao je u utorak ministar financija Scott Morrison upitan može li se Australija suočiti s rekordnih 25 milijuna ljudi

Populacija Australije doseći će u utorak rekordnih 25 milijuna stanovnika, gotovo desetljeće ranije nego što je bilo predviđeno, jer privlači stotine tisuća useljenika svake godine, pokazuju najnoviji podaci vlade.  

Svake minute jedna osoba dolazi živjeti u Australiju, što povećava potražnju za stanovanjem, prijevozom, školama i bolnicama, ali i osnažuje ekonomsko bogatstvo države. 

Australski statistički zavod (ABS) procjenjuje kako će s obzirom na trenutne trendove populacija Australije kroz tri godine doseći 26 milijuna stanovnika. 

Nagli porast broja useljenika potaknuo je raspravu o ekonomskom i društvenom utjecaju imigracije s obzirom na to da je infrastruktura postala preopterećena što uzrokuje gužve u gradovima, a širenje tržište rada smanjilo je mogućnost rasta plaća. 

"Potrebno je nastaviti ulagati u infrastrukturu", kazao je u utorak ministar financija Scott Morrison upitan može li se Australija suočiti s 25 milijuna ljudi.

"Zato imamo infrastrukturni plan u iznosu 75 milijardi australskih dolara. Nužan je za porast broj stanovnika kojem svjedočimo", dodao je.  

Australski ekonomski uspjeh izgrađen je na imigraciji. Više od trećine australske populacije rođeno je u inozemstvu, prema posljednjem popisu stanovništva. Useljenici najčešće dolaze iz Engleske, Kine, Novog Zelanda i Indije.

Posebna studija ABS-a, objavljena u lipnju, pokazuje kako u rastu broj stanovnika prirodni priraštaj sudjeluje sa svega 38 posto. Sve ostalo je useljavanje.

Imigracija je postala politički 'vrući krumpir' otkako su vladajuća koalicija desnog centra i oporbeni laburisti započeli kampanju za izbore u Novom Južnom Walesu koji se održavaju u ožujku, nakon čega slijede nacionalni izbori u svibnju.

Pauline Hanson, političarka krajnje desnice, tvrdi da je rast broja useljenika uzrok i rasta nejednakosti u Australiji, dok je senator Dean Smith postao prvi član vlade koji je pozvao na razmatranje populacijskog rasta. 

Smith je naglasio kako je brzi prihvat useljenika uzrokovao golemo naprezanje infrastrukture najvećih gradova - Sydneyja i Melbournea - gdje se naseljava velika većina useljenika. 

"Broj od 25 milijuna stanovnika savršena je prilika za širu javnu raspravu o tome kako bi rast broja stanovnika trebao izgledati u budućnosti i kako se on može uskladiti s očuvanjem visokog životnog standarda i kvalitete života", kazao je Smith. 

 

Komentari (13)
  • nekim državama raste broj stanovnika a nekima opada.

    7. 8. 2018,   14:24
  • A mi cca 6 000 000. Porast koji nitko nije ni sanjao.

    7. 8. 2018,   14:19
  • Dvadeset i peti milijuna ljudi?

    7. 8. 2018,   14:44