Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Detalji napada: Bombaš se u naše vojnike zabio na motoru

None Foto: 5

Konvoj od pet vozila krenuo je iz baze u Kabulu. U tri vozila bila su po tri pripadnika hrvatske vojske, u ostala dva su bili Afganistanci. Bombaš se zaletio u naše treće vozilo, rekao je brigadir Krešimir Tuškan

Ministarstvo obrane objavilo je u srijedu na izvanrednoj konferenciji da su u srijedu napali hrvatske vojnike u Kabulu u Afganistanu.  Nažalost, jedan od njih, 27-godišnji J.B. koji je u napadu zadobio najteže ozljede, preminuo je u bolnici u Bagramu.

Brigadni general Krešimir Tuškan objavio je detalje napada na hrvatske vojnike u Afganistanu.

- Ozlijeđeni su pripadnici zapovjedništva specijalnih snaga koji djeluju pod britanskim vodstvom. Njihova zadaća je savjetovanje u afganistanskom trening centru za specijalnu policiju. Naš tim krenuo je u 8.15 sati na zadaću s pet neborbenih, ali oklopljenih vozila. U svakom od vozila bila su trojica pripadnika oružanih snaga. Kolona je krenula prema aerodromu i plan je bio da se dva vozila odvoje prema kampu gdje su išli po pravnog savjetnika i njegovog suradnika - ispričao je Krešimir Tuškan.

Foto: N1

TROJICA OZLIJEĐENIH Bombaš samoubojica napao hrvatske vojnike u Kabulu

Hrvatski vojnici krenuli su iz kampa Gibson u sklopu aerodroma Kaja u Kabulu.

U konvoju je bilo pet vozila, hrvatski vojnici bili su u tri vozila. 

- U 8.45 sati, 200 metara od kampa Lion motocikl s navodnim bombašem samoubojicom zaletio se u naše treće vozilo. Posljedice bi bile puno gore da vozila nisu bila oklopljena. Na mjesto nesreće prvo su izašle afganistanske snage za brzi odgovor, potom i zaštitne snage iz kampa koje su osigurale područje - rekao je brigadni general Krešimir Tuškan.

- Hrvatskim vojnicima pružena je liječnička pomoć u kampu, dvojica su zračnim snagama prebačena u Bagram. U tijeku je očevid i istaga. Hrvatske snage u Afganistanu nastavljaju svoje redovite zadaće, ali uz pojačane mjere opreza. Dobili su i upute da se jave obiteljima - dodao je brigadir Krešimir Tuškan.

Komentari (55)
  • Tko god uzme oružje u ruku zna da sa njime neće mesti, kuhati, tesati gredu itd.. Oružje služi za uništavanje neprijateljske vojne sile vatrom, nožem i kundakom. Zvuči grubo ali istinito. Svatko tko je prihvatio vojni poziv mora biti spreman na sve.Neki to mogu a neki ne, neki osuđuju a neki ne ali to je realnost.

    24. 7. 2019,   12:52
  • živio nato, živjela barbika nato tajnica i vlada koja nije dozvolila referendum za nato pridruživanje!

    24. 7. 2019,   13:33
  • Ili vojska ili Irska? To je naš izbor. Stradalima želim brz oporavak.Nažalost...to je rizik njihovog posla.

    24. 7. 2019,   12:50