Obavijesti

News

Komentari 199

'Prizemljili smo sve Kiowe, a tijelo pilota izvukli su ribari'

'Prizemljili smo sve Kiowe, a tijelo pilota izvukli su ribari'
1

Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior poginuo je u padu helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće...

VIDEO

Vojni helikopter Kiowa OH-58 D pao je u more u ponedjeljak kod Šibenika, između Zlarina i Zablaća, potvrdili su nam vatrogasci, a nešto kasnije i MORH. Ministarstvo obrane sazvalo je izvanrednu presicu u 14.30 sati u Zemuniku. 

- Izražavam sućut obiteljima poginulog. Iz sada nepoznatih razloga došlo je do pada helikoptera Kiowa Warrior sa dva člana posade. Jedan pilot je pronađen i nažalost preminuo. U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom. Sukladno pravilu o zrakoplovnim nesrećama, formirao sam povjerenstvo u cilju da se utvrde sve okolnosti. Upoznao sam predsjednicu RH i premijera s događajima. Nakon konferencije posjetit ćemo obitelji. Naše misli su uz obitelji naših pilota i pružit ćemo im punu potporu u ovim teškim trenucima - rekao je ministar Damir Krstičević.

- Nakon dojave, zapovjeđena je obustava leta svih Kiowa dok se ne ustvrdi razlog pada - rekao je načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:24

Riječ je preuzeo i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec.

- Sućut obitelji poginulog u nadi da za drugog još ima nade. Helikopter je iz nepoznatih razloga udario u vodu. Drugi helikopter je ostao na mjestu. Ribari su izvukli jedno tijelo na obalu, napravljena je reanimacija. Nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2500 sati naleta, a mlađi 1500, rekao je Križanec.

- Prema trenutačnim informacijama koje imamo od drugog helikoptera, došlo je do naglog udara u more. Nismo imali nikakve predznake, pozive. Dok se ne izvuče helikopter iz mora i dok ne izvučemo sve detalje, ne možemo ništa zaključiti. Zadaća se izvršavala onako kako je bila planirana. Predmetna ruta bila je iz Zemunika preko Vodica do Lore, to je bila destinacija, rekao je Križanec i zaključio da se treba utvrditi nalazi li se drugo tijelo u olupini koja je potonula na 30 metara dubine ili će se potraga širiti.


- Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika HRZ-a Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior poginuo je u padu helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće. U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade. Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik - stoji u priopćenju MORH-a.

MORH je potvrdio: Jedan pilot helikoptera mrtav, drugi nestao
MORH je potvrdio: Jedan pilot helikoptera mrtav, drugi nestao

- Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - javljaju iz MORH-a.

Plenković: Naše su misli s njihovim obiteljima

Premijer Andrej Plenković izrazio je u ponedjeljak sućut obitelji pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), poginuloga u padu vojnog helikoptera Kiowa Warrior u Zlarinskom kanalu.

- U ime Vlade i svoje osobno, izražavam najdublju sućut obitelji poginulog pilota. U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom. Naše su misli s njihovim obiteljima. Ministar Krstičević oformio je stručno povjerenstvo koje će utvrditi okolnosti ove tragične nesreće - napisao je Plenković na Twitteru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 199
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21