Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Snimka pljačke: Hrvati ukrali nakit vrijedan tri milijuna eura

None Foto: Screenshot/ 4

Prema pisanju talijanskih medija, pljačku u Veneciji počinila je međunarodna banda Pink Panther, a identiteti su im talijanski policajci otkrili još u rujnu

Nastavak priče o spektakularnoj krađi dijamanata i nakita iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koju su u Duždevoj palačI u Veneciji 3. siječnja ove godine počinili pripadnici poznate bande Pink Panther, odvijao se u četvrtak u Zagrebu. 

Policija je koordiniranoj akciji temeljem talijanskog europskog uhidbenog naloga privela četvoricu hrvatskih i jednog državljana Srbije koje povezuje s ovom pljačkom, piše Jutarnji list. Među uhićenima je 60-godišnji Vinko Tomić, državljanin Hrvatske i BiH, osoba koja u međunarodnim policijskim krugovima pod nekoliko različitih identiteta povezuju s brojnim spektakularnim pljačkama diljem svijeta. 

Foto: Dario Šimović/Facebook Zvonko Grgić

Riječ je o pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honolulu, Švicarskoj, Monaku od kojih je svaka teška po nekoliko milijuna dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švicarska, također zbog krađe nakita vrijednog 8 milijuna švicarskih franaka, u ožujku 2011. u Baselu, s izložbe "Baselworld 2011."

VELIKA PLJAČKA U VENECIJI Ukrali šeikov nakit koji vrijedi milijune: Uhitili četvero Hrvata

- Moje su selo napali 1992. i potpuno ga uništili. Cijela mi je obitelj preko noći ostala na cesti. Jedina mi je nada bila da odem iz zemlje i učinim sve da pomognem obitelji da preživi - pisao je tako Vinko Tomić još 1995. godine sucu na Havajima pred kojim je odgovarao za pljačku satova vrijednih više od milijun dolara. 

Foto: NY Post Vinko Tomić

Tada se predstavljao kao Vinko Osmakčić, a uvid u taj spis otkriva detalje o njegovu životu. Borio se u ratu u BiH, dok su mu majka i brat prebjegli u Hrvatsku. Tomić je ranjen, nakon čega odlazi u Zagreb, a potom u Njemačku gdje ne može naći posao. A onda je posao našao njega - počeo se baviti kriminalom i time uzdržavati obitelj, piše Večernji list. 

Štoviše, tim novcem je obnovio kuću u BiH i uzdržavao brata na studiju Arhitekture u Zagrebu. 

Velike krađe dragulja 

- Jedan od uhićenih hrvatskih državljana pod višestrukim identitetima dovodi se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim europskim državama u sklopu kriminalne organizacije "Pink Panther" - priopćio je MUP o Tomiću. Talijani ga pak sumnjiče da je bio organizator spektakularne pljačke u Duždevoj palači te da je pljačku počinio s još najmanje petoricom pomagača, od kojih su dvojica državljani Hrvatske, a dvojica Srbije. 

Oni su 3. siječnja prilično diskretno s izložbe "Blaga mogula i maharadža", koja je bila izložena u Duždevu dvoru u Veneciji, odnijeli par naušnica od platine i dijamanata vrijedne milijun dolara i broš od platine i rubina vrijedan dva milijuna dolara. 

Riječ je o vrijednim starim indijskim komadima nakita koje je šeik Hamad bin Abdullah al-Tani posudio Talijanima za izložbu. Osim Tomića, u Hrvatskoj su u protekla dva dana uhićeni Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48), a na Bajakovu je uhićen i jedan od dvojice njihovih srbijanskih suradnika. Protiv petorice uhićenih zatraženo je određivanje istražnog zatvora radi predaje Italiji, a kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, neki od njih protive se izručenju i osporavaju talijanske optužbe. 

Foto: Dario Šimović/Facebook Želimir Grbavec

Prema pisanju talijanskih medija, pljačku u Veneciji počinila je međunarodna banda Pink Panther, a identiteti su im talijanski policajci otkrili još u rujnu. Tijekom pljačke napadači nisu skrivali lica od videonadzora postavljenog na svakom uglu. Inicijalno su fingirali da ih zanima impresivna izložba pa su detaljno proučavali eksponate. 

Imali i pomagačicu u palači

Ubrzo su se dali u krađu u kojoj im je još nepoznata osoba, vjerojatno žena koja ima direktne veze s Duždevom palačom, pomogla ostavivši otvorena vratašca staklene izložbene kutije u kojoj je bio skupocjeni nakit. U džep su stavili zlatni broš iglu te par platinastih naušnica s dragim kamenjem. Carinska je vrijednost ukradenih predmeta oko 33 tisuće eura, ali na komercijalnoj razini doseže do tri milijuna eura. 

Istraga je pokazala da se alarm u palači aktivirao s minutom zakašnjenja. Zanimljivo je da su lopovi ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time htjeli onemogućiti da se odmah nakon paljenja alarma uoči gdje je i što je ukradeno. 

Polakim korakom su se, kroz masu turista, iskrali iz palače, a kada se upalio alarm, pobjegli su u susjednu ulicu. Kriminalisti pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palače ukradene stvari poskrivećki proslijedili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila pljačka. 

Nakon što su Talijani i službeno aktivirali europske uhidbene naloge, proizlazi da je vrijedne eksponate uzeo osobno Tomić, a ostali su mu ili pomagali ili pri pljački ili kasnije pri skrivanju. 

Većina iz bivše Jugoslavije 

Kriminalna organizacija Pink Panther privukla je pažnju drskim krađama, a kad je policija 2003. godine pronašla jedan od dijamanata ukradenih u Londonu kod sumnjivaca koji ga je sakrio u kutiju s kremom, paralela s istim trikom u filmu Blakea Edwardsa o inspektoru Clouseau donijela im je novo ime. 

Bivši Interpolov inspektor Ron Noble usporedio je Pink Panther s terorističkom organizacijom. Naime, radi se o velikoj mreži koju tvore deseci, ako ne i stotine suradnika, rade u malim ćelijama, a predvodi ih misteriozna glavešina. Većina pripadnika je iz bivše Jugoslavije, borili su se u ratu, svatko na svojoj strani, a onda su krenuli na zapad i završili kao kriminalci. I surađuju. Svatko od njih dobije postotak, a plijen prosljeđuju dalje. 

- Gotovo da je riječ o umjetnosti. Krađa bez nasilja, bez oružja, bez ikakve strke. Rade kao dobro podmazan stroj - divio im se jedan američki detektiv.

Komentari (52)
  • Bosanac s hrvatskom putovnicom. I sad mi možete pikat minuse jer ja ne znam niti jednog Hrvata iz Hrvatske koji ima bosansku putovnicu.

    9. 11. 2018,   11:15
  • Ajde, bar ne krademo samo sebe...

    9. 11. 2018,   10:26
  • Opet katolik iz bosne sa dva drzavljanstva se prodaje pod Hrvata. Takvi su sramota za Hrvatsku pa bi trebalo objasniti svjetu da takvi nemaju veze sa Hrvatima i zato treba ukinuti dvojno drzavljanstvo.

    9. 11. 2018,   11:35