Obavijesti

News

Komentari 50

Detaljne karte: U slučaju jakog potresa ove će se kuće srušiti

Detaljne karte: U slučaju jakog potresa ove će se kuće srušiti
1

Karte analiziraju obilježja i prometnu infrastrukturu, detaljne karte seizmičkog rizika za stanovništvo, materijalna dobra i prometnu infrastrukturu. Analiziraju i sekundarne rizike poput rizika od poplava

VIDEO

Hrvatska udruga kriznog menadžmenta na svojim je stranicama objavila procjenu rizika i ranjivosti od potresa za četiri hrvatska grada: Zagreb, Rijeku, Split i Dubrovnik. 

- Obzirom na visoki rizik od potresa gdje Republika Hrvatska spada među najugroženije države Europe, Hrvatska udruga kriznog menadžmenta izradila je aktivaciju Copernicus Emergency Management Service-a za korištenjem satelitskih sustava daljinske detekcije u potpori izrade procjene rizika i ranjivosti od potresa visoke pouzdanosti najugroženijih hrvatskih gradova: Zagreba, Rijeke, Splita i Dubrovnika - piše na stranicama HUKM-a gdje su objavljene i karte.

Zelena boja predstavlja najmanju opasnost, žuta predstavlja relativno sigurna područja, a crvena najnesigurnija područja. Najranjivija su područja sami centri gradova. Redom su prikazane karte potresa sa Zagreb, Split, Rijeku i Dubrovnik.

Zagreb

Ukupno su izrađene 42 karte, a odnose se na pregledne karte analiziranog područja, obilježja i prometnu infrastrukturu, detaljne karte seizmičkog rizika za stanovništvo, materijalna dobra i prometnu infrastrukturu.

Uz to, obrađeni su i sekundarni rizici poput aktivacije klizišta, erozije terena, rizici od poplave. Priloženi su i evakuacijski putevi za građane s lokacijama gdje su mjere smanjena rizika. Detaljnije karte pogledajte ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a