Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Deur: Nisam predložio ukidanje Dana antifašističke borbe

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ne, nije ni u kom slučaju, nije mi to palo na pamet, niti znam uopće je li to netko spomenuo na Odboru za veterane", odgovorio je Deur na pitanje je li to njegov prijedlog

Savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za branitelje Ante Deur rekao je u četvrtak kako on kao član saborskog Odbora za ratne veterane nije predložio da se Dan antifašističke borbe više ne obilježava kao blagdan.

Nakon što je saborski Odbor za ratne veterane predložio amandman na Vladin prijedlog Zakona o blagdanima, po kojemu bi se Dan Hrvatskoga sabora 8. listopada, umjesto kao spomendan, slavio kao blagdan, a Dan antifašističke borbe 22. lipnja 'postao' spomendan, u medijima se pojavila informacija da je predsjednik tog odbora Josip Đakić rekao da je takav amandman predložio savjetnik predsjednice RH za branitelje.

MINISTRI PROTIV ĐAKIĆA 'Dan antifašističke borbe treba biti blagdan, zašto ga ukidati?'

"Ne, nije ni u kom slučaju, nije mi to palo na pamet, niti znam uopće je li to netko spomenuo na Odboru za veterane", odgovorio je Deur na pitanje je li to njegov prijedlog, ističući kako ne zna što je potaknulo Đakića da ga označi kao predlagatelja ukidanja Dana antifašističke borbe kao praznika.

Rekao je kako je tom odboru dao inicijativu da 8. listopada ne postane spomendan, nego da ostane praznik te da se 18. studenoga obilježava i kao dan sjećanja na cjelokupnu agresiju Srbije na Hrvatsku i njezin narod.

Objasnio je kako je ta njegova inicijativa kao amandman ušla zajedno s još nekim inicijativama.

"Je li to povod, ne znam", rekao je Deur i dodao da i saborski zastupnici koji su glasali o tom amandmanu o tome mogu govoriti.

Na pitanje novinara zašto Đakić ne govori istinu, Deur je odgovorio kako ne zna te da to trebaju pitati Đakića.

Zagreb: Zastupnik Davor Ivo Stier održao je u Saboru konferenciju za medije DAVOR IVO STIER 'Nerazborito bi bilo da se 22. lipnja ukine kao praznik, ali...'

Odgovarajući na pitanje je li ga Đakićeva izjava da je on predložio ukidanje praznika Dana antifašističke borbe uvrijedila, Deur je rekao kako nije uvrijeđen te da je Đakić simpatičan čovjek. Na ponovljeno pitanje, Deur je pak ustvrdio da ga je to sigurno, kao čovjeka, uvrijedilo.

"Svakoga normalnog čovjeka bi uvrijedilo nešto što iziđe u javnost, a osobito kad to nema veze s mojim stavom i onim što sam izrekao", izjavio je Deur.

Smatra i da bi se Đakić kao predsjednik Odbora za veterane trebao ponašati u skladu s time te kako bi trebao stajati iza svoje izgovorene riječi. 

 

Komentari (51)
  • Kako je precednici smeta Tito na Patovćaku vjerojatno joj smeta i taj praznik.Biće je sram što su joj djede bili partizanima!

    8. 11. 2019,   08:01
  • pa sama riječ partija fašistička i zloćinačka...je hitler je bio na čelu socijal demokratske partije njemačke...musolini socijal demokratske partije italije stalin komunističke partije rusije tito na čelu komunističke partije jugoslavije ...svi oni su dili udruženi u kominternu u parizu i planirali rušenje postojećih poredaka u svojim zemljama...štrajkovima prosjedima i oružanim prevratima to jest državnim udarima...zajedničko svima je bilo da klasne neprijatelje treba ukloniti i fizički a imovinu uzeti i podjeliti proleterima...na krju svi su oni postali fašisti...i likvidacijama uklonili političke protivnike i protivnike unutar samih partija...te provodili diktaturu proleterijata to jest fašista...partije koje su imale kukasti križ su bile u industrijskim razvijenim zemljama..dok zemlja koje su imale obrtničke manifakture i seljaštvo to jest poljoprivredu imale zvijezdu sa srpom i čekičem...oba znaka su fašistička...o oba predstavljaju diktaturu i jednoumlje nezamjenjivost..to jest fašizam....tako da tito je fašist isto toliko koliko staljin hitler musolini...njihovo vladanje je bilo održavano terorom likvidacijama logorima i pljačkama...unazadili su evropu za 100 godina...posebno partija jugoslavije koja je uništavala poduzetništvo i nove ideje a posebno nagrađivala kurviše lopine i izdajice ljudi...

    8. 11. 2019,   08:46
  • nije mi jasno zašto nije predložio ukidanje?

    8. 11. 2019,   11:45