Obavijesti

News

Komentari 77

Dežurstvu u školi je odzvonilo? 'Pa ono ima i pedagošku svrhu'

Dežurstvu u školi je odzvonilo? 'Pa ono ima i pedagošku svrhu'
1

ĐACI NISU ZAŠTITARI Inspekcija u školi u Međimurju zabranila da učenici dežuraju na porti. Resorno ministarstvo još ne razmišlja o ukidanju dežurstva

VIDEO

Generacije učenika godinama su dežurale na ulaznim vratima škola, gdje su dočekivali roditelje koji dolaze na razgovor s učiteljima, čuvali garderobne ormariće, a u nekim školama dežurni su pomagali u kuhinji i postavljali tanjure na stolove.

Te oblike dežurstava učenika prosvjetna inspekcija može zabraniti u slučaju da netko podnese prijavu pa i anonimnu. Upravo s tim se uočila Osnovna škola Nedelišće u Međimurskoj županiji po nalogu inspekcije ukinula dežurstva na ulazu. Očekujući da će inspekcija zabraniti i pomoć u kuhinji odmah je ukinut i taj oblik učeničkog angažmana, piše Večernji list.

Osnovna škola Nedelišće u Međimurskoj županiji je po nalogu prosvjetne inspekcije ukinula dežurstva učenika na ulazu u školu, nakon anonimne prijave da se djecu izrabljuje. Ravnatelj škole kaže da je dežurstvo učenika, kojeg su ipak ukinule brojne osnovne, ali i dalje ima većina srednjih škola, imalo svoju pedagošku svrhu.

Izrabljivanje: Inspekcija ukinula dežuranje đaka na ulazu škole
Izrabljivanje: Inspekcija ukinula dežuranje đaka na ulazu škole

Između ostaloga, prilikom dolaska stranke uče ophoditi se i pravilno komunicirati, smatra ravnatelj, a lekcije su to koje su nekada davno đaci dobivali na predmetu Domaćinstvo ukinutom početkom devedesetih.


No iz Ureda pravobraniteljice za djecu ne dijele njegov stav. Smatraju da dežurstvo učenika na ulazu u školu nema zakonskoga utemeljenja i smatraju i da ono najčešće nije u najboljem interesu učenika.


- Oblik dežurstva učenika koji se provodi tako da djeca sama stoje na vratima, razgovaraju sa stranim osobama koje dolaze u školu i legitimiraju posjetitelje, smatramo neprimjerenim i suprotnim najboljim interesima djece. Tako djecu se dovodi u neposrednu opasnost zbog mogućih incidentnih ponašanja posjetitelja, a i neopravdano se na njih prebacuje odgovornost za ‘čuvanje’ škole, što mora biti na odraslima - navodi pravobraniteljica.

Osim ugrožene sigurnosti djece, argument protiv im je i vrijeme provedeno u dežuranju, jer ono najčešće nije odgovarajuće pedagoški osmišljeno, a učenici pri tome i gube nastavu. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu preporučuju da se takvi slučajevi prijave Samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor Ministarstva znanosti i obrazovanja. Iz resornog ministarstva za sad se može neslužbeno čuti kako za sad nisu razmišljali o ukidaju dežurstva učenika u školama i ono sad ovisi od škole do škole. Što misle čelnici obrazovnih sindikata nismo doznali, jer nisu odgovarali na pozive.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...