Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Di Maio želi spriječiti krizu u Italiji: Želi susret sa Salvinijem

None Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Poželjno je da razgovaramo i da se vidimo danas, rekao je Di Maio u intervjuu za državni RAI 3. Čelnik protusistemskog Pokreta 5 zvijezda istodobno je ustvrdio kako nije na djelu krah vladajuće koalicije

Zamjenik premijera  Luigi Di Maio pozvao je u petak na sastanak s vladinim partnerom i drugim zamjenikom premijera Matteom Salvinijem  u svojevrsnoj mirovnoj ponudi koja je uslijedila nakon uzajamnih optužbi koje su izazvale zabrinutost za stabilnost talijanske vladajuće koalicije.

"Poželjno je da razgovaramo i da se vidimo danas", rekao je Di Maio u intervjuu za državni RAI 3. Čelnik protusistemskog Pokreta 5 zvijezda istodobno je ustvrdio kako nije na djelu krah vladajuće koalicije.

"Vlada nije upitna", rekao je.

Di Maio i Salvini, čelnik ekstremno desne stranke Liga, skovali su neočekivani savez prije godinu dana nakon parlamentarnih izbora koji nisu iznjedrili pobjednika.

Njihove veze su, međutim, narušene otkad je Liga na svibanjskim izborima za Europski parlament nadjačala Pokret 5 zvijezda te se Salvini nakon toga počeo ponašati kao stvarni premijer.

Izbor Ursule von der Leyen kao nove predsjednice Europske komisije izazvale su najnoviji sukob između dvojice saveznika, s tim da ju Di Maio podržava, a Salvini je bio protiv njenog izbora.

Glasine o mogućoj krizi koalicije pojačale su se u četvrtak navečer kad se ispostavilo da je Salvini zatražio susret s predsjednikom Sergiom Mattarellom.

Govoreći u kasnonoćnom televizijskom showu, Salvini je opovrgnuo da planira predati ostavku predsjedniku države.

Talijanski listovi u petak nagađaju o mogućnosti da Italija održi prijevremene izbore u jesen.

Di Maio je u petak poručio da se želi sastati sa Salvinijem kasnije tijekom dana da izgladi odstupanja. "Među zrelim ljudima bolje je vidjeti se nego razgovarati preko medija", rekao je Di Maio. (hru)

Komentiraj, znaš da želiš!