Obavijesti

News

Komentari 3

Dijabetičari bez predstavnika u povjerenstvu za nova pomagala

Dijabetičari bez predstavnika u povjerenstvu za nova pomagala
1

Iz nekoliko izvora bliskih HZZO-u, tvrdi udruga, procurila je informacija da će se povjerenstvu nametnuti odluka da pravo na novu tehnologiju eventualno imaju samo osobe ispod osamnaest godina i trudnice

VIDEO

Zagrebačko dijabetičko društvo (ZDD) upozorilo je u petak da već šest mjeseci čeka mišljenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o uvrštavanju na listu pomagala nove tehnologije kontinuiranog bezbolnog mjerenja razine glukoze u krvi, a istodobno su iz povjerenstva koje o tome odlučuje isključene osobe koje se bave dijabetesom, pa dijabetičari nemaju predstavnika ni u jednom povjerenstvu nacionalnog osiguravatelja.

Predsjednica ZDD-a Manja Prašek u priopćenju navodi da je nedavno u Beču održana konferencija posvećena tehnologiji i dijabetesu na kojoj su, kao i na brojnim drugim stručnim skupovima, predstavljeni uspjesi koje u razvijenim zemljama postiže tehnologija kontinuiranog bezbolnog mjerenja razine glukoze u boljoj regulaciji dijabetesa i, posljedično, nižim troškovima komplikacija bolesti.

Riječ je o senzoru koji ne zahtijeva stalne ubode u prst, koji su uobičajeni način uzimanja krvi radi mjerenja glukoze, što je dijabetičarima neophodno za reguliranje bolesti.

ZDD ističe da su, dok čekaju na mišljenje HZZO-a, iz novog povjerenstva koje o tome treba odlučiti izbačene ključne osobe vezane za dijabetes - Nikica Car, bivši ravnatelj referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac i Davor Bučević  iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, pa pacijenti više nemaju svog predstavnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Odluka se odgađa, pokušava se minimalizirati njen eventualni doseg, te se naglo smjenjuju neovisni i stručni članovi nadležnog povjerenstva. Istovremeno se pacijenti ostavljaju na cjedilu, bez barem prividnih mogućnosti argumentiranja i sudjelovanja u donošenju odluka, a troškovi liječenja skupih dijabetičkih komplikacija su u dramatičnom porastu", naglašava ZDD.

Povjerenstvu će se nametnuti odluka

Iz nekoliko izvora bliskih HZZO-u, tvrdi udruga, procurila je informacija da će se "neovisnom" stručnom povjerenstvu nametnuti odluka da pravo na revolucionarnu tehnologiju eventualno imaju samo osobe ispod osamnaest godina i trudnice.

Riječ je o najviše 2000 osiguranika u cijeloj Hrvatskoj, što je zanemariv broj. Već danas postoje ogromne razlike između prava tih kategorija osiguranika, a razlike će se tim potezom dodatno povećati, navodi se u priopćenju.

Osim toga, takva odluka ne bi bila u skladu s dijabetološkom strukom koja se pozitivno izrazila o modernoj tehnologiji kontinuiranog i bezbolnog mjerenja glukoze, niti s trenutnim financijama.

HZZO je već proveo rezanje prava svojim osiguranicima s dijabetesom i veliko rušenje otkupnih cijena pomagala. Što se dijabetesa tiče, sami su potvrdili da računaju na uštede u iznosu od preko 24 milijuna kuna samo na smanjivanju otkupnih cijena trakica za mjerenje razine glukoze u krvi.

Takvo rušenje cijena je prema tvrdnjama dijabetološke struke također vrlo dvojben potez jer se ugrožava sigurnost i dostupnost kvalitetnih i preciznih pomagala koja prethode terapiji inzulinom. Npr. otkupna cijena novog aparatića za mjerenje glukoze u krvi u kompletu s 10 trakica, lanceta i lancetara je manja od kune, navodi se u priopćenju.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina