Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dijabetičari bez predstavnika u povjerenstvu za nova pomagala

None Foto: Dreamstime

Iz nekoliko izvora bliskih HZZO-u, tvrdi udruga, procurila je informacija da će se povjerenstvu nametnuti odluka da pravo na novu tehnologiju eventualno imaju samo osobe ispod osamnaest godina i trudnice

Zagrebačko dijabetičko društvo (ZDD) upozorilo je u petak da već šest mjeseci čeka mišljenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o uvrštavanju na listu pomagala nove tehnologije kontinuiranog bezbolnog mjerenja razine glukoze u krvi, a istodobno su iz povjerenstva koje o tome odlučuje isključene osobe koje se bave dijabetesom, pa dijabetičari nemaju predstavnika ni u jednom povjerenstvu nacionalnog osiguravatelja.

Predsjednica ZDD-a Manja Prašek u priopćenju navodi da je nedavno u Beču održana konferencija posvećena tehnologiji i dijabetesu na kojoj su, kao i na brojnim drugim stručnim skupovima, predstavljeni uspjesi koje u razvijenim zemljama postiže tehnologija kontinuiranog bezbolnog mjerenja razine glukoze u boljoj regulaciji dijabetesa i, posljedično, nižim troškovima komplikacija bolesti.

Riječ je o senzoru koji ne zahtijeva stalne ubode u prst, koji su uobičajeni način uzimanja krvi radi mjerenja glukoze, što je dijabetičarima neophodno za reguliranje bolesti.

ZDD ističe da su, dok čekaju na mišljenje HZZO-a, iz novog povjerenstva koje o tome treba odlučiti izbačene ključne osobe vezane za dijabetes - Nikica Car, bivši ravnatelj referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac i Davor Bučević  iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, pa pacijenti više nemaju svog predstavnika.

"Odluka se odgađa, pokušava se minimalizirati njen eventualni doseg, te se naglo smjenjuju neovisni i stručni članovi nadležnog povjerenstva. Istovremeno se pacijenti ostavljaju na cjedilu, bez barem prividnih mogućnosti argumentiranja i sudjelovanja u donošenju odluka, a troškovi liječenja skupih dijabetičkih komplikacija su u dramatičnom porastu", naglašava ZDD.

Povjerenstvu će se nametnuti odluka

Iz nekoliko izvora bliskih HZZO-u, tvrdi udruga, procurila je informacija da će se "neovisnom" stručnom povjerenstvu nametnuti odluka da pravo na revolucionarnu tehnologiju eventualno imaju samo osobe ispod osamnaest godina i trudnice.

Riječ je o najviše 2000 osiguranika u cijeloj Hrvatskoj, što je zanemariv broj. Već danas postoje ogromne razlike između prava tih kategorija osiguranika, a razlike će se tim potezom dodatno povećati, navodi se u priopćenju.

Osim toga, takva odluka ne bi bila u skladu s dijabetološkom strukom koja se pozitivno izrazila o modernoj tehnologiji kontinuiranog i bezbolnog mjerenja glukoze, niti s trenutnim financijama.

HZZO je već proveo rezanje prava svojim osiguranicima s dijabetesom i veliko rušenje otkupnih cijena pomagala. Što se dijabetesa tiče, sami su potvrdili da računaju na uštede u iznosu od preko 24 milijuna kuna samo na smanjivanju otkupnih cijena trakica za mjerenje razine glukoze u krvi.

Takvo rušenje cijena je prema tvrdnjama dijabetološke struke također vrlo dvojben potez jer se ugrožava sigurnost i dostupnost kvalitetnih i preciznih pomagala koja prethode terapiji inzulinom. Npr. otkupna cijena novog aparatića za mjerenje glukoze u krvi u kompletu s 10 trakica, lanceta i lancetara je manja od kune, navodi se u priopćenju.

 

Komentari (3)
  • kod nas sve ide unazad pa se vračamo na prvobitnu zajednicu

    9. 3. 2018,   18:11
  • kako bilo, vlast treba promijeniti smjer kojim vodi inače svi odošmo u mp3!

    9. 3. 2018,   16:20
  • **** Admin**** Poštovani, molimo vas da isključite CAPS LOCK kao i svi ostali komentatori na portalu. Lp

    10. 3. 2018,   05:06