Obavijesti

News

Komentari 115

Dimnjake i bojlere će mijenjati u čak 100 tisuća kućanstava?

Dimnjake i bojlere će mijenjati u čak 100 tisuća kućanstava?
1

Razlog zašto će se uz bojlere mijenjati i dimnjaci je jednostavno taj što se kondenzacijski bojleri ne smiju spajati na klasične dimnjake jer nisu otporni na vlagu

VIDEO

Svaki peti bojler u Hrvatskoj trenutačno je turbo bojler, koji se više ne smiju ugrađivati, a ako se neki pokvari, može se popraviti ako postoje rezervni dijelovi. Ako ih nema, bojlere će morati mijenjati kondenzacijskim.

Problem se kotrlja i mogao bi uskoro pogoditi čak 100.000 kućanstava koji imaju turbo bojlere koji će stare bojlere morati mijenjati, a zamjena će u prosjeku stajati 13.000 kuna, i to zato što će se, uz bojler, morati mijenjati i dimnjaci.

Slabija učinkovitost grijanja

- EU je propisala da sezonska učinkovitost grijanja ne smije biti niža od 86%, odnosno da se od uloženog goriva i struje toliko mora pretvoriti u toplinu. Svi predstavnici proizvođača plinskih bojlera u Hrvatskoj smatraju da klasični turbo bojleri imaju manju učinkovitost grijanja od 86% i zato se oni više ne prodaju. U velikim su problemima potrošači koji imaju takve bojlere sa spojem u, takozvani, LAF (LAS) dimnjak. Ti se dimnjaci moraju zamijeniti kad se stavljaju novi kondenzacijski bojleri - rekao je Dubravko Duvančić iz Gradske plinare Zagreb i član interesne grupacije iz Hrvatske gospodarske komore.

Razlog zašto će se uz bojlere mijenjati i dimnjaci je jednostavno taj što se kondenzacijski bojleri ne smiju spajati na klasične dimnjake jer nisu otporni na vlagu. Naime, temperatura plinova iz starijih turbo bojlera je oko 110 i više stupnjeva Celzijevih. Kod novijih kondenzacijskih bojlera temperatura dimnih plinova je niža, od 50 do 80 stupnjeva.

Bojler stvara do pet litara vode u dimnjaku

Problem je što se vlaga kondenzira već na 57 stupnjeva Celzijevih, pojašnjava sugovornik, pa se plinovi hlade dok izlaze kroz dimnjak. Pritom se stvara vlaga koja se skuplja na dnu dimnjaka. Razlika klasičnog i kondenzacijskog dimnjaka je u tome što kondenzacijski ima cijev za odvod dimnih plinova otpornu na vlagu, a na dnu dimnjaka ima i odvod za kondenziranu vlagu. A jedan bojler stvara od tri do pet litara vode u dimnjaku na dan.

Problem nastaje sa stambenim zgradama. Ako samo jedan stanar mora zamijeniti turbo bojler kondenzacijskim, tad cijela zgrada mora zamijeniti dimnjak. Po potrošaču, to je oko 3000 kuna samo za rekonstrukciju dimnjaka. Sama zamjena bojlera kondenzacijskim je oko 10.000 kuna.

Hrvatska će za oko dva tjedana u Bruxelles poslati delegaciju koja će tražiti barem odgodu primjene Uredbe koja sve ovo nalaže, a problem su primijetili u Njemačkoj u kojoj je između 200.000 i 300.000 turbo bojlera pa se već razmišlja o zajedničkom nastupu Hrvatske i Njemačke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je