Obavijesti

News

Komentari 2

DIP reagirao na dezinformacije o provedbi europskih izbora

U priopćenju se ističe da iza svakog broja glasova pojedinog kandidata ili liste u elektroničkom sustavu stoji broj glasova iz zapisnika s biračkog mjesta

VIDEO

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u četvrtak je priopćenjem reagiralo na "dezinformacije o provedbi izbora" istaknuvši da ne postoji višak broja birača u Hrvatskoj, da je tvrtka APIS IT angažirana samo za informatičku podršku izbora te je pozvalo medije i analitičare izbora da "odgovorno pristupaju analizama, kako svojim paušalnim ocjenama ne bi kontaminirali izborne procese".

DIP je u četvrtak objavio reakciju na "reciklažu netočnih činjenica i podataka, kao i lažnih konstrukcija u medijima u vezi s dosad održanim izborima u Hrvatskoj, kao i u vezi s pripremom i provedbom izbora za Europski parlament".

Dio tvrdnji koje je DIP opovrgnuo iznio je u ponedjeljak politolog Darko Petričić u emisiji televizije N1, kada je rekao da broj od 3,7 milijuna birača u Hrvatskoj ne odgovara njihovoj stvarnoj brojci, pa je pretpostavio da je to zato što "vladajuća struktura, odnosno ljudi koji upravljaju izborima, DIP i Ministarstvo uprave, imaju u rezervi višak broja birača, koje mogu ubaciti strankama koje će dobiti izbore". 

U svezi toga priopćeno je kako DIP "nema niti je ikada imao u rezervi višak broja birača koje može ubaciti strankama koje će dobiti izbore, te da je izborni sustav tako postavljen da nitko i nigdje ne može ubacivati glasove (ma štogod to značilo), s obzirom na nekoliko razina kontrola".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na svojim mrežnim stranicama DIP objavljuje izborne rezultate koji su u svakom trenutku provjerljivi i usporedivi sa zapisnicima koje su potpisali članovi biračkih odbora.

U priopćenju se ističe da iza svakog broja glasova pojedinog kandidata ili liste u elektroničkom sustavu stoji broj glasova iz zapisnika s biračkog mjesta, koji su potpisali dva nestranačka i osam stranačkih članova biračkih odbora.

Birački odbori sastoje se od predsjednika i njegovog zamjenika, koji su nestranačke osobe, dok četiri člana određuju većinske političke stranke, a četiri člana oporbene političke stranke, sukladno stranačkom sastavu tekućeg saziva Sabora.

"Tijekom travnja ove godine DIP je zaprimio sporazume o rasporedu članova u biračkim odborima i od većinskih i od oporbenih stranaka, te su sukladno tim sporazumima birački odbori imenovani. S danom 21. svibnja registrirano je 4720 promatrača (iz 10 političkih stranaka i dvije nevladine udruge), koji će promatrati rad Državnog izbornog povjerenstva, drugih nadležnih izbornih povjerenstava, kao i biračkih odbora", stoji u priopćenju.

Pozivajući se na izjave o netransparentnosti tvrtke APIS IT, iz DIP-a kažu da je ta tvrtka ugovorno angažirana samo za informatičku podršku izbora dok sve procedure, obvezatne upute u vezi s provedbom izbora propisuje i potpisuje DIP, koji je jedini odgovoran za zakonitu provedbu izbora.

"Rad DIP-a i APIS-a moguće je u svakom trenutku kontrolirati, a za to je i davana dozvola DIP-a, kako na prošlim tako i na ovim izborima. Svi oni koji su to zatražili i imali zakonsku ovlast za promatranje dozvolu su i dobili, a to su političke stranke i nositelji lista grupe birača te nevladine udruge registrirane za neovisno promatranje izbora", navodi se u priopćenju. 

DIP je pozvao i sve medije te analitičare izbora i izbornih procesa "da odgovorno pristupaju analizama, kako svojim paušalnim ocjenama ne bi kontaminirali izborne procese, koji su po ocjenama domaćih i međunarodnih promatrača, stručnjaka i izbornih udruženja transparentni i zakoniti".

Dodaju da su svi dosadašnji izbori provedeni u skladu s Ustavom, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu i mjerodavnim zakonom, što je svojim odlukama potvrdio i sam Ustavni sud.

DIP u zaključku ističe da će ove, kao i sve protekle izbore, provesti zakonito i transparentno i da će njegovi rezultati biti jedino i isključivo izraz volje birača koji su pristupe glasovanju.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)