Obavijesti

News

Komentari 76

Diskriminirali ga: Sud kaže da gay profesoru plate 40.000 kn

Diskriminirali ga: Sud kaže da gay profesoru plate 40.000 kn
1

Dr. sc. Dario Krešić, bivši asistent na varaždinskom fakultetu se obratio tužbom i Ustavnom sudu. U tužbi je istaknuo da nije pravedno da mu se dosuđuje tako niska odšteta

VIDEO

Dr. sc. Dario Krešić, bivši asistent na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, još je prije 8 godina podnio tužbu protiv svog poslodavca zbog diskriminacije na radnom mjestu spolnom orijentacijom, a najnovijom presudom varaždinski Općinski sud mu je dodijelio odštetu od 40 tisuća kuna.

U srpnju 2012. godine isti je sud presudom potvrdio da se Krešića na radnom mjestu diskriminira na osnovu spolne orijentacije i bila je to prva takva presuda nekog suda u Hrvatskoj.

Diskriminirali ga: Fakultet gay profesoru mora dati 75.000 kn
Diskriminirali ga: Fakultet gay profesoru mora dati 75.000 kn

Potom je Krešić zatražio naknadu štete zbog svega proživljenog na poslu u iznosu od 250 tisuća kuna, no najprije mu je presudom iz 2015. godine bilo dosuđeno 75, a zadnjom presudom iznos mu je smanjen na svega 40 tisuća kuna. Novac bi mu trebao platiti varaždinski Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu gdje je Krešić radio do 2013. godine, a potom dao izvanredni otkaz i zaposlio se u Njemačkoj. Vrlo brzo po zaposlenju na FOI-u je primijetio da ga se diskriminira jer je homoseksualac što on nikada nije tajio, te da ga se onemogućava u napredovanju pa mu je kvaliteta života bila narušena. 

Bio je žrtva kolega: Potvrdili presudu spolne diskriminacije
Bio je žrtva kolega: Potvrdili presudu spolne diskriminacije

-  Zaposlio sam se mjesec i pol dana prije nego što sam doktorirao u Njemačkoj i tada su mi obećali da ću, kada steknem zakonske uvjete, napredovati u zvanje docenta. Kad sam u rujnu prošle godine ispunio te uvjete, obavijestio sam o tome prodekana i tajnicu fakulteta koji su obećali da će od Sveučilišta  zatražiti suglasnost za otvaranje radnog mjesta te da procedura traje 3 mjeseca. Dva mjeseca poslije, profesor i moj nadređeni Željko Hutinski pred više mi je ljudi dobacivao  da trebam upotrebljavati kondome da ne dobijem sidu, a već je prije kolega Božidar Kliček  parodirao moj glas kao ženskast. Angažirao sam stoga odvjetnika koji je poslao dopis dekanu Tihomiru Hunjaku  da ga upozori na njihovo ponašanje i otad počinje blokiranje mog napredovanja - ispričao nam je tada na samom početku, još prije podizanja tužbe Dario Krešić. U to je vrijeme razgovarao i s upravom fakulteta.

- Objasnili su mi da nema radnih mjesta zbog krize, a zatim da ne znaju što bih na fakultetu trebao raditi. Čak sam sedam dopisa poslao upravi  i u njima se raspitujem u kojoj je fazi moje napredovanje, ali ni na jedan nisu odgovorili. Javio sam se i u Rektorat, no i oni nisu odgovorili. Obratio sam se i sindikatu znanosti koji je zatražio očitovanje dekana Hunjaka, ali i oni su ostali bez odgovora. Raspisan je natječaj za 3 nova radna mjesta  na koja sam se javio, ali su uvjeti bili prilagođeni drugim kandidatima - rekao je tada Krešić.

Nakon što mu je zbog nepravednog suđenja u prvom postupku, odbijen veći dio tužbenog zahtjeva, Krešić se obratio tužbom i Ustavnom sudu. U tužbi je istaknuo da nije pravedno da mu se dosuđuje tako niska odšteta, a koja smatra, ionako neće spriječiti FOI da i dalje diskriminira svoje zaposlenike. Za očekivati je da će i na ovu posljednju presudu Krešićev odvjetnik uložiti žalbu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava