Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Divjak: Ako su diplome poslane na provjeru, to ih ne spašava

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da ravnatelji i svi oni koji znaju da su se otkazi u školama davali kako se ne bi otkrile lažne, diplome da to moraju prijaviti.

Nakon vijesti da je u samo dva mjeseca iz škola otišlo 222 nastavnika više nego u siječnju i veljači lani, što pojedini sindikalni čelnici povezuju s provjerom svih svjedodžbi i diploma u sustavu školstva, to je komentirala resorna ministrica Blaženka Divjak prije sjednice Vlade. 

Potvrdila je da se vidi razlika u broju odlazaka u veljači ove godine i lani i složila se da je skok dramatičan, ali o razlozima odlaska nije željela nagađati navodeći kako tome treba pristupiti s dozom opreza. No poručila je da svi oni koji znaju da su se otkazi u školama davali kako se ne bi otkrilo da imaju lažne diplome - to moraju prijaviti. 

BIJEG PRIJE PROVJERE Val otkaza u školama zbog lova ministarstva na lažne diplome?

- Svatko svoj dio odgovornosti treba preuzeti. Ravnatelji škola ako sumnjaju u to, moraju prijaviti. Sve diplome koje su poslane na provjeru ako se vrati informacija da je bila nevjerodostojna mora se prijaviti. Znači to ih ne spašava, ako su diplome već poslane. Druga je stvar ako ravnatelj još nije poslao diplome na provjeru -  kazala je ministrica Divjak. 

Navela je kako je važno da se sada malo makne fokus s obrazovanja, jer će se u tom sustavu stvari provesti do kraja i svi lažnjaci biti procesuirani.

Zagreb: Ministri dolaze na sjednicu Vlade NOVI ŠKOLSKI KALENDAR Divjak uvodi praznike na jesen, a oni oko Uskrsa bit će kraći?

- Sada trebaju i ostali sustavi tako raditi, da se ne dogodi da se netko tko ima lažnu diplomu sada zaposli negdje drugdje. Tu je sada odgovornost svih nas - rekla je ministrica. 

Na pitanje je li otkrila još koju lažnu diplomu, uzvratila je kako se "neke još obrađuju i da će uskoro dati podatke".  

Komentari (14)
  • Kakva je to nakarada od drzave gdje kriminalci sa laznim diplomama obrazuju djecu u skoli? Kakav to mracni um mora biti, kada se usudi uzeti diplomu za koju nije strucan, da bi baratao tudjim zivotima? Pa to su sve opasni ljudi, mentalno izvrnuti koji se moraju lijeciti u ustanovi zatvorenog tipa.

    2. 5. 2019,   12:26
  • U nas je poznata poslovica "Diplomu obisi mačku o rep " ako nemaš vezu i nisi podoban, i nažalost to je točno.

    2. 5. 2019,   11:12
  • Evo konačno šanse mladim ljudima koji su se izborili do diplome. A uhljebi će u ostale lokalne fine gdje država daje plaću,nema straha za njih

    2. 5. 2019,   11:07