Obavijesti

News

Komentari 759

'Trebamo još malo vremena i u ponedjeljak nastavljamo štrajk'

'Trebamo još malo vremena i u ponedjeljak nastavljamo štrajk'
3

Prema neslužbenim informacijama Vlada i sindikati su u nedjelju razgovarali i o koeficijentima. Sindikati su nakon sastanka rekli da će pregovori završiti u ponedjeljak i mole da ih se više od toga ne pita

VIDEO

Sindikati prosvjete u štrajku i predstavnici Vlade u nedjelju u 15 sati su nastavili pregovore. Sastanak je završio oko 21.30 sati. 

Nakon maratonskog sastanka u Vladi, pregovori se nastavljaju i sutra

Nakon maratonskog sastanka u Vladi, pregovori se nastavljaju i sutra Reporterka: Bojana Mrvoš Pavić

Objavljuje 24sata u Nedjelja, 1. prosinca 2019.

---

22.26 -  Zbog nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja, premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu, potvrđeno je u nedjelju navečer iz Banskih dvora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da se u ponedjeljak nastavljaju pregovori Vlade i sindikata, najavio je u nedjelju navečer predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec nakon maratonskih pregovora u Banskim dvorima

 U Madridu se u ponedjeljak otvara klimatski samit COP25 na kojem je trebao biti i hrvatski premijer Andrej Plenković. 

21.32 - Danas smo zaključili da još trebamo malo vremena za razgovor, razgovore nastavljamo u ponedjeljak, rekli su sindikati. 

- U ponedjeljak očekujemo završetak. Dogovorili smo da dalje izjave o tome ne dajemo pa vas molimo da nas više ništa ne pitate jer nitko neće izlaziti s detaljima. Štrajk se sutra nastavlja, a sve drugo zbog roditelj i učenika i cijele javnosti mi ćemo držati zatvoreno do sutra do završetka pregovora kada ćete saznati sve detalje - rekao je sindikalist Mihalinec. Rekao je i da ako pregovaraju, da se očito ne ide prema represivnim mjerama i zabrani štrajka. 

Nakon izjava, sindikalna je družina zamakla iza ugla Vlade, gdje su si međusobno podijelili "give me five" čestitke, što može značiti da su jako zadovoljni s odrađenim sastankom.

20.55Radovan Fuchs je uoči sastanka rekao da su koeficijenti "od Vlade do Vlade", odnosno da ih Vlada može mijenjati od sjednice do sjednice.

20.54 - Došli smo u Vladu pričati samo o koeficijentima. Čekamo sad što Vlada ima reći o tome - informacija je iz sobe u kojoj Vlada pregovara sa čelnicima sindikata. Navodno im je na stol stavljena ponuda da koeficijenti idu gore u dva navrata, tri pa opet tri posto. 

 Sindikati su spremni pregovarati eventualno o dinamici povećanja koeficijenata, da porast ne bude 6,11 posto odjednom nego u nekoliko intervala. 

20.15 - Premijer Andrej Plenković je konačno primio sindikate. Neslužbeno doznajemo da se razgovara o koeficijentima. 

20.03 - Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je upravo da je odmah u 15 sati premijer čelnicima sindikata predstavio novu ponudu Vlade, nakon čega su se sindikati razdvojili u jednu, a ministri u drugu prostoriju na konzultacije. Očekuje se da se opet nađu zajedno na nastavku pregovora. O ponudi nije želio ništa reći. 

19.32 - Neslužbeno se može čuti da Vlada još ni sama nije dogovorila što ponuditi sindikatima. Zbog čega su onda sindikati pozvani na sastanak u 15 sati, nije jasno. Svaki "tabor" sjedi u svojoj prostoriji, razgovora još nema. 
Zanimljivo je da je i Vladinom taboru večeras i ministar uprave Ivan Malenica - da li, moguće, zbog potencijalne zabrane štrajka, ili zbog priče o koeficijentima, teško je reći. Tu su, osim Andreja Plenkovića, još i ministar financija Zdravko Marić te ministar rada Josip Aladrović.
Sindikalci, sad već vidno nervozni, svako toliko izlaze na dvorište Vlade na kratke pauze. Čekaju Vladu, kažu. 
Danas se u medijima pojavilo i pitanje mogućeg ponavljanja ove školske godine, ali i pojašnjenja kako bi to bilo nemoguće bez izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, koji takvu mogućnost ne predviđa.

19.25 - sindikati kažu kako već četiri sata sjede u odvojenim prostorijama, a neslužbeno saznajemo da u sobi u kojoj su oni ne radi grijanje. 

18.01 - Sindikalisti su ponovno izašli na međusobno konzultiranje. Može se čuti da sastanak zapravo zbog konzultacija u oba tabora - još zapravo nije ni počeo. Doznajemo da Vladini predstavnici zbog vlastitih konzultacija još u sobu za sastanak nisu ni došli. Na pitanje je li Vladina ponuda na stolu, Mihalinec odgovara kako "sigurno nešto je, o čemu valja razmišljati". 

- Dokle god bude trebalo! - odgovaraju na pitanje hoće li pregovori još dugo trajati. 

17.09 - Sastanak je napokon krenuo nakon što su se sindikati dogovorili što i kako dalje.

16.44 - Iako su sindikalisti u Vladu ušli iza 15 sati, sastanak, doznajemo, još nije počeo nego traju konzultacije među sindikalcima. Po svemu sudeći im je Vladina ponuda stigla i prije nego što su došli na sastanak pa se sad dogovaraju s kojim stavom sjesti Vladi za stol. 
Na sastanku su, osim premijera Plenkovića, ministar financija Zdravko Marić i ministar uprave Ivan Malenica, dok ministar rada Josip Aladrović nije viđen. I ministrica Divjak je u Vladi. 

15.07 - Sindikalni su čelnici prije nekoliko minuta ušli u zgradu Vlade na pregovore.  Teško je prognozirati što će oni iznjedriti i koliko će trajati. Postavlja se pitanje hoće li sindikati, čak i ako im Vlada ponudi više kroz dodatke, a ne koeficijent, to prihvatiti. Bez referenduma među članstvom ne mogu.

Pokretanje videa...

01:01

Koeficijent je ključna riječ, kazali su na ulasku u Vladu Branimir Mihalinec i Sanja Šprem. Na pitanje koliki koeficijent, odnosno hoće li pristati i na manje ako im bude ponuđeno, rekli su da se "brojke znaju".

Mihalinec je kazao kako se nada da je Vlada pripremila dovoljno dobar prijedlog. Štrajk danas, kažu, može biti prekinut samo ako im se ponudi koeficijent koji traže. Inače se nastavlja. 

Zagreb: Predstavnici obrazovnih sindikata dolaze u Vladu na pregovore

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je u nedjelju, uoči sastanka predstavnika Vlade i obrazovnih sindikata u štrajku, da zaostaci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja te apelirala na sve sudionike da danas bude dan konačnog dogovora.

14.45 U tri sata bi trebali započeti pregovori prosvjetnih sindikata i Vlade. Zasad je na Markov trg došla samo ministrica Blaženka Divjak, koja je rekla kako su nužna "brza i hrabra rješenja". Ima.li, i što Vlada u rukavu kao rješenje, vidjet će se nakon sastanka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:02

- S obzirom da je nedjelja i da je ovaj sastanak sazvan tako da imamo mogućnost, prije svega, naći brza i hrabra rješenja, da učenici čim prije krenu u školu - u tom smjeru trebamo svi raditi - izjavila je Divjak ispred Banskih dvora.

Štrajk je pokazao duboku krizu upravljanja u javnom sektoru
Štrajk je pokazao duboku krizu upravljanja u javnom sektoru

- Apeliram na sve da danas bude taj dan da se konačno dogovorimo. Vidjeli ste i sami da su zaostaci u školama takvi da iziskuju brza i hrabra rješenja - rekla je ministrica koja će sudjelovati na sastanku, zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Ipak neće čekati ponedjeljak: Danas se nastavljaju pregovori!
Ipak neće čekati ponedjeljak: Danas se nastavljaju pregovori!

Sastanak čelnika sindikata obrazovanja u štrajku i predstavnika Vlade najavljen je za 15 sati u Banskim dvorima.

Zagreb: Predstavnici obrazovnih sindikata dolaze u Vladu na pregovore
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 759
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.