Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

S 81 glasom "za": Sabor je donio zakon o udžbenicima

None Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Protiv predloženog zakona o udžbenicima glasovalo je samo troje zastupnika, dok je 19 bilo suzdržanih. Protiv zakona glasali su zastupnici Neovisnih za Hrvatsku

Hrvatski sabor u petak je izglasao Zakon o udžbenicima, koji je posljednjih dana izazvao prijepore između koalicijskih partnera.

Od ukupno 151 zastupnika u Saboru, na današnjem glasovanju o Zakonu o udžbenicima, glasovalo je ukupno 103 zastupnika. 

Zagreb: Sabor raspravlja o konacnom prijedlogu zakona o udžbenicima OPORBA OŠTRO PO MINISTRICI: 'Ministrice Divjak, obrazovanje se ne svodi na kilograme'

Zakon je prihvaćen s 81 glasom za, 19 suzdržanih i 3 protiv. Protiv su glasali zastupnici Neovisnih za Hrvatsku, dok su suzdržani bili SDP-ovci, HDZ-ov Miroslav Tuđman, nezavisni Marko Vučetić i Bojan Glavašević. 

Sabor: Odbijena interpelacija SDP-a oko "Za dom spremni", izglasan Zakon o minimalnoj plaći

Hrvatski sabor u petak nije prihvatio Interpelaciju o radu Vlade radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, koju je podnio Klub zastupnika SDP-a.

SDP-ovci su tražili da Sabor raspravi tu temu i jasno obveže Vladu da svojim djelovanjem spriječi korištenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na temelju Ustava, zakona i jasne sudske prakse.

Protiv interpelacije izjasnilo se 75 zastupnika, dvoje je bilo suzdržano, među kojim su bivši SDP-ovac Mario Habek i Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku), dok ju je podržalo 24 zastupnika. 

Sabor je većinom glasova donio Zakon o minimalnoj plaći, kojim se ukida umanjenje osnovice za obračun doprinosa za 50 posto za one radnike koji s poslodavcem imaju ugovorenu minimalnu plaću.

Tim zakonom precizira se i krajnji rok do kojega je Vlada dužna utvrditi iznos minimalne plaće za sljedeću kalendarsku godinu. Vlada je na sjednici krajem studenoga donijela i uredbu kojom je podigla iznos minimalne plaće s 2751 kune na 3000 kuna neto.

Za preživljavanje nije dovoljno 3000 kuna, probajte vi živjeti s 3000 kuna, negodovao je Davor Bernardić (SDP), nezadovoljan što nije prošao amandman SDP-a da se minimalna plaća poveća na 4000 kuna neto. Prozvao je vladajuće i za licemjere zbog dizanja plaća najbogatijima dok se siromašnima daju mrvice.

Ivan Šuker (HDZ) istaknuo je pak kako je Vlada napravila izuzetne napore kako bi podigla pravo onima koji primaju najmanje.

Sabor je izglasao i Zakon o sudskim pristojbama prihvativši amandman Ljubice Lukačić (HDZ) kojim se od plaćanja pristojbe oslobađaju i osobe s invaliditetom koje svoj status mogu dokazati valjanom ispravom.

Izmijenio je i Kazneni zakon koji donosi oštrije kazne za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, te njihovo nezastarijevanje. Izmjenama se pooštravaju kazne za izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, te propisuje novo kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku.

Izmijenjen je i Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje kojima se uvodi novi koncept organizacije stručnog usavršavanja osoba koje obavljaju stručne poslove prostornog uređenja i gradnje.

Prihvaćen je i paket zakona koji se odnose na smanjenje broja agencija i zavoda.

Sabor donio zakone o brdsko-planinskim i o potpomognutim područjima

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova donio zakone o brdsko-planinskim i o potpomognutim područjima kojima se kroz različite programe i mjere želi potaknuti razvoj tih, slabije razvijenih područja i omogućiti ravnomjeran razvoj svih dijelova države. 

Novim Zakonom o brdsko-planinskim područjima redefinira se obuhvat brdsko-planinskih područja, uvode Program i Fond za razvoj tih područja, predviđa razvoj "Hrvatskoga gorskog proizvoda" po uzoru na koncept "Hrvatskog otočnog proizvoda". Uvodi se "Gorska iskaznica'' kao sredstvo autentifikacije za pristup sustavu prava, povlastica i mjera stanovnika sa brdsko-planinskog područja.

Procjenjuje se da će novom metodologijom oko 85 jedinica lokalne samouprave steći status brdsko-planinskog područja.

Oporba tvrdi da je taj zakon diskriminirajući te da neće osigurati oporavak brdsko-planinskih područja.

 Zakon predstavlja još jednu prevaru stanovnika brdsko-planinskih područja, posebice Gorskog kotara, netransparentan je, diskriminirajući i neambiciozan", kazao je Željko Jovanović (SDP), uspoređujući zakon sa poklonom koji, kad se razmota, unutra nema ništa.

Ovo je PR zakon, pamflet, zadnji čavao u lijes dvije trećine Hrvatske, ocijenio je Miro Bulj (Most). Navodi da 40 milijuna kuna, predviđenih za razvoj brdsko-planinskih područja, nije dovoljno. "Ukrali ste Božić dvije trećine Hrvatske", poručio je Bulj nezadovoljan odbijanjem svih 30-ak amandmana Mosta.

 Zakon o potpomognutim područjima predviđa donošenje Programa održivog društvenog i gospodarskog razvoja tih područja, Program će utvrditi konkretne mjere i projekte, kao i izvore sredstava za njihovu provedbu. Za provedbu tog zakona u proračunu za iduću godinu i iz fondova EU osigurano je 95 milijuna kuna.

 

 

Komentari (27)
  • mislite zakon o proviziji

    14. 12. 2018,   15:50
  • potrubi ZA '81' , što je ćak 4 , 5 više od potrebnih ---- Lun@777 , kaj ti je sirena zgorela , a rušila bi blažu svoju susijedu zemlijakijnju !!

    14. 12. 2018,   16:22
  • Ma da vi nama zelite dobro nebi isli uvodit porez na prvu nekretnine, vec bi smanjili pdv, podigli bi placu na 4000kn minimalno da bude,postepeno naravno, smanjili bi broj županija s 21 na 10 makar,nebi svako selo moglo bit opcina i grad, novaca ima u državnoj kasi,kad kazu da nema,lazu,ima,ako se ima za place saboraca od 20.000kn,privatne vozace,privatni vozni park,pomocnike,po 2-3 tajnice,ima se i za nas, a ako se nema onda ukinut sve to A vi koji pojedete grah pa glasate za bandica na izborima, vama svaka cast kad ste taki jeftini, vi koji isto vjerujete u maglu prije izbora,vama također svaka cast, da vam netko svake 4 godine govori da cemo bit ko njemacka, a mi budemo ko uzbekistan, malo promislite samo svojom glavom prije izbora Osobno znam da cu na izborima podrzat zivi zid u svakom pogledu, pogledajte njihov program na internetu pa vidite kakva ima je politika

    15. 12. 2018,   01:52