Obavijesti

News

Komentari 254

'Na kocki je budućnost naših učenika, pronađite kompromis'

'Na kocki je budućnost naših učenika, pronađite kompromis'
1

Podsjetimo, učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama od danas su u frontalnom štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva. To znači da od danas nastave neće biti u cijeloj zemlji, svakoga dana

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sazvala je za danas izvanrednu press konferencija na temu štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama koji od danas kreće svakodnevo u svim školama u cijeloj zemlji i to do ispunjenja zahtjeva. Iako se na samom početku konferencije, u kojem je gotovo na rubu suza dala osobni osvrt na protekle dvije godine na čelu Ministarstva, činilo kako će dati ostavku, to ipak nije učinila. 

PRATITE UŽIVO: 

- Na ovu poziciju sam došla kao nestranačka osoba, kada je reforma bila u raljama ideologije i daleko od škole. Najvažniji cilj u tom trenutki bio je uvesti reformu u sve škole. Nakon dugotrajnog i mukotrpnog puta to smo uspjeli. Slomili smo sve prepreke, od partikularnih i osobnih interesa pa do različitih ekstremnih ideologija i po prvi puta u modernoj hrvatskoj državi postigli smo da je reforma zaživjela u svim školama. Dio nje je i poboljšanje statusa učitelja koji je desetljećima bio zanemarivan i u ovom trenutku sigurna sam da mogu tvrditi i za to imam dokaze da sam stvarno dala sve od sebe da u 2,5 godine poboljšamo status učitelja. Počevši od toga da smo po prvi puta uveli nagrađivanje i napredovanje, administrativno rasterećenje koje će se tek osjetiti. Nemojmo zaboraviti i status službene osobe za učitelje i nastavnike, educiranje, opremu i povećanje plaća koje se također događalo i događa se - rekla je Divjak dodavši kako je jasna poruka Vladi referendum koji su proveli sindikati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Čuli smo da učitelji dalje osjećaju da ih se ne čuje dovoljno i da još treba raditi na njihovom statusu. Sigurna sam da to nije samo zbog njihovih plaća - dodala je. 

Elektrotehnička i III. gimnazija u Splitu: 'Mi nismo u štrajku'
Elektrotehnička i III. gimnazija u Splitu: 'Mi nismo u štrajku'

 Od početka štrajka je, naglasila, u ovoj nezavidnoj poziciji pokušala pomiriti pravo na kvalitetno obrazovanje za djecu, ali i pravo učitelja i zaposlenih da se bore za svoj bolji materijalni status.

- Kao ministrica moram brinuti i o učenicima i o učiteljima. Od danas to više nije moguće pomiriti. Jučer je u otvorenom pismu to napisala i pravobraniteljica za djecu. Sustav se nalazi u potpunoj blokadi i to je rezultat igre moći i nadmetanja između sindikata i premijera. I ja u takvim scenarijima ne mogu i ne želim sudjelovati. U tom sustavu imamo 463 tisuće učenika. Ti učitelji, sigurna sam, brinu o njima i svjesni su posljedica koje ovakva situacija ima za učenike. Međutim, želim biti potpuno iskrena i jasna. Na kocki je budućnost naših učenika koja ovisi o motivaciji učitelja. Roditelji sigurno žele najbolje za njih i s pravom su ljuti jer niti jedna strana do sada nije bila spremna za kompromis niti iz ukopane pozicije - istaknula je. 

'Učenike stavite na prvo mjesto' 

Pozvala je sindikate i premijera na dijalog te da se izdignu iz svojih sadašnjih pozicija, pronađu kompromis i da stave učenike na prvo mjesto.

 - Jer inače smo svi gubitnici - naglasila je.

'Mama, ne shvaćam zašto ta Vlada ne da učiteljima što žele'
'Mama, ne shvaćam zašto ta Vlada ne da učiteljima što žele'

Dodala je kako će u srijedu održati konzultacije sa sindikatima i pravobraniteljicom za djecu s jednom temom - a to je kako u ovoj situaciji osigurati Ustavom zajamčeno pravo na obrazovanje te kako će ići nadoknada nastave. Za koordinaciju je zadužila svog savjetnika Marka Košičeka

- Mi smo krenuli s analizom različitih scenarija na samom početku štrajka i poslali smo prije dva tjedna naputak. On vrijedi i dalje. Na četiri načina su predloženi mehanizmi nadoknade - subote, nenastavni dani, skraćivanje praznika te produžetak nastavne godine - objasnio je Košiček i rekao da će nastaviti analizu. Ukoliko štrajk potraje, ističe Košiček, imaju i rezervne opcije. 

Najugroženija skupina - maturanti 

- Nisu sve škole ni generacije u istoj situaciji. Najugroženija skupina su maturanti, no za sada je sve po planu. Sve opcije su otvorene. Pokušat ćemo naći najbolja rješenja i ponuditi ih našim školama - objasnio je. 

Na pitanje novinara je li razmišljala o ostavci, Divjak je poručila kako je situacija vrlo ozbiljna.

- Treba razmišljati kako ćemo osigurati da ova važna školska godina prođe tako da učenicima osiguramo kvalitetno obrazovanje. Mi moramo raditi u interesu učenika, a istovremeno da ovo riješimo. A rješenje se treba naći, ponavljam, u dijalogu sindikata i premijera i oni ga moraju nastaviti. Na tome inzistiram i sve ovo što sam sada rekla, danas sam rekla i premijeru - istaknula je  naglasivši kako je razmišljala isključivo o tome kako ne doprinijeti kaosu.

- Što se mijenja s nečim činom? Da li doprinosi rješenju ili stvara problem? Ja želim, dokle mogu i dok imam načina da utječem na to da dođe do kvalitetnog rješenja, u tom smjeru nastaviti - naglasila je. 

Na pitanje što znači da neće sudjelovati u igrama moći i nadmetanjima između sindikata i premijera, Divjak je rekla kako se neće svrstati na stranu jednih ili drugih, već da želi djeci dati šansu. 

Pauk je apelirao na sindikate: 'Prekinite štrajk u školama'
Pauk je apelirao na sindikate: 'Prekinite štrajk u školama'

- Ovo što sada imamo, izostanak kvalitetnog dijaloga i nespremnost na kompromis, nije dobro. I to je dio nezadovoljstva kojeg iskazuju zaposleni - rekla je dodavši kako treba sjesti za stol i vidjeti što je realno sada. 

- Ja sam rekla što se tiče koeficijenta da je to evidentno i činjenica i da su sigurno važni. Radi se na Uredbi, ali to je dugotrajan proces i zato treba razgovarati, omogućiti da se različite strane čuju i potkrijepe argumentima i imati druga rješenja. Sigurna sam da svi imaju svoje prijedloge - rekla je. 

Financijsku ponudu, naglasila je, ne može dati ona. 

- To se zna čija je zadaća - rekla je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 254
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti
Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović