Obavijesti

News

Komentari 34

Divjak: Ne treba nam toliko ekonomista, nećemo to plaćati!

Divjak: Ne treba nam toliko ekonomista, nećemo to plaćati!
1

Ministrica znanosti i obrazovanja još jednom je od Ekonomskog fakulteta u Zagrebu zatražila objašnjenje zašto upisuju čak 935 studenata više nego lani. S fakulteta joj zasad ne odgovaraju

VIDEO

Iako je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak još 4. lipnja od Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu tražila očitovanje o povećanju upisnih kvota od čak 58 posto, do danas nije dobila odgovor.

Podsjetimo, po odobrenju Senata zagrebačkog Sveučilišta, Ekonomski fakultet ovo će ljeto u I. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija upisivati 2545 studenata. Lani su upisali njih 1310, što je povećanje broja brucoša na ekonomiji od čak 935. A u odnosu na lanjsku upisnu godinu, broj upisanih studenata sada se povećava za čak 1235 mjesta.
U njezinom pismu upućenom Fakultetu, a koje je objavio Dnevnik.hr, ministrica ističe kako nije jasno na temelju čega je "moguće uvećati upisne kvote, kako se zahtjeva odlukom Sveučilišta".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na burzi 3409 ekonomista

Naime, Odlukom Vlade o programskom financiranju javnih visokih učilišta u RH od akademske godine 2018/2019 do 2021/2022, odobreno je povećanje novca za subvenciju participacije u troškovima studija i sufinanciranje materijalnih troškova samo za studijske programe za koje postoji velika potreba na tržištu rada. Odnosno, navodi ministrica, gdje nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ima najviše 30 posto od broja diplomiranih u prethodnoj godini.

- Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj registriranih nezaposlenih osoba s kvalifikacijama u visokom obrazovanju 2018. godini iznosio je 22.855, od čega je broj nezaposlenih osoba u polju ekonomije iznosio 3409, što čini 14,9 % od ukupnog broja nezaposlenih osoba s kvalifikacijama u visokom obrazovanju - ističe Blaženka Divjak.

Istaknimo pritom da se od ove akademske godine za 17 posto povećavaju iznosi subvencija koje ministarstvo daje za sve Programske ugovore za sva Sveučilišta. Prema tablici koju smo dobili iz ministarstva, vidljivo je kako je iznos subvencija ostao isti, iako se smanjio njihov broj:

Kako ističu, procjena iznosa subvencija za akademsku godinu 2019./2020. bit će poznata po završetku upisa prve i ostalih studijskih godina, nakon 1. listopada. Također, subvencije će se povećavati samo studijskim programima za koje postoji potreba za zapošljavanjem u Hrvatskoj, odnosno gdje nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ima najviše 30% od broja diplomiranih u prethodnoj godini.

'Kvaliteta nastave je upitna'

- Slijedom svega navedenog, ovim putem iskazujemo zabrinutost prema činjenici da je Senat Sveučilišta u ZG donio odluku o povećanju upisne kvote za studijske programe u području društvenih znanosti, polju ekonomije, unatoč tome što obuhvat studenata koji i danas studiraju na studijskim programima društvenog i humanističkog područja u odnosu na broj studenata koji studiraju u STEM područjima znatno veći nego što je to europski prosjek i trend (Podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Eurostata za 2016.), unatoč tome što je u postupku vanjskog vrednovanja visokog učilišta, upravo zbog neadekvatnog omjera broja studenata i nastavnika, kvaliteta nastave na visokom učilištu procijenjena kao upitna, te unatoč objektivnim pokazateljima slabije zapošljivosti osoba s kvalifikacijama u polju ekonomije - ističe Blaženka Divjak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji