Obavijesti

News

Komentari 9

Divjak: 'Netočne informacije o rezultatima PISA-e se iznose'

Divjak: 'Netočne informacije o rezultatima PISA-e se iznose'
1

Ministrica obrazovanja poručila je da se u javnom prostoru iznose netočne informacije o rezultatima PISA-e i njihovoj vezi s kurikularnom reformom te da se čak i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zabunila

VIDEO

U javnom prostoru ponovno se iznose neprovjerene i netočne informacije, ovoga puta o rezultatima PISA-e i njihovoj vezi s kurikularnom reformom. Čak se i predsjednica RH zabunila -  napisala je Blaženka Divjak na Facebooku.

PISA istraživanje provedeno je u rano proljeće 2018., a kurikularna reforma uvedena je u škole u jesen 2019., tako da je nemoguće da reforma daje rezultate 18 mjeseci prije nego što je uvedena. Učenici koji su bili dio istraživanja u školu su krenuli u pravilu 2009. godine i radili su po starome nastavnom planu i programu, ističe - tumači Divjak. 

Što se tiče ulaganja u STEM područje, Divjak tvrdi da su upravo oni prvi put uveli obveznu informatiku u pete i šeste razrede osnovnih škola u 2018., opremali škole opremom za informatiku i prirodoslovlje te uveli mikroračunala u šeste razrede. 

Ministrica Divjak predstavila rezultate PISA testova - Hrvatski đaci ispod prosjeka

 - Uz sve to, nikad nije bilo više ulaganja u lektire i školske knjižnice, a tako ćemo i vrlo brzo nastaviti. Stojim svima, pa tako i predsjednici RH, na raspolaganju za sva pitanja i dvojbe, a sve s ciljem boljeg obrazovanja za našu djecu - poručila je ministrica. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je za posjeta varaždinskom Sveučilištu Sjever izrazila žaljenje zbog rezultata. Za nju je to dokaz kako reforma obrazovanja ne donosi rezultate i da s njom moramo "žustrije krenuti" te puno više pozornosti posvetiti razvoju STEM područja. 

Ranije danas i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak je poručio da bi predsjednica trebala znati da je PISA istraživanje provedeno prije ulaska kurikularne reforme u škole. U protivnom, kaže, riskira da bi netko njezine istupe mogao protumačiti ili kao neznanje ili kao manipulaciju ili da je od velikog podržavatelja reforme obrazovanja, nakon Bandićeve podrške njezinoj kandidaturi, posve preuzela njegovu retoriku i postala njezin protivnik. 

Hrvatski učenici ostvarili su ispodprosječne rezultate u sva tri ispitna područja na OECD-ovu istraživanju PISA za 2018. godinu - u čitalačkoj pismenosti su na 29., u matematičkoj 40., a u prirodoslovnoj na 36. mjestu. U istraživanju je ukupno sudjelovalo 79 zemalja i 600 tisuća učenika. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...