Obavijesti

News

Komentari 27

Divjak o diplomama: Povjerenje u sustav obrazovanja je važno

Divjak o diplomama: Povjerenje u sustav obrazovanja je važno
3

Mi moramo biti sigurni da u našim školama rade stručni i kvalificirani učitelji i ostali zaposlenici te da roditelji i učenici u taj sustav imaju povjerenja, poručila je ministrica

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je na početku drugog polugodišta Osnovnu školu Jabukovac, u kojoj je odgovarala na pitanja učenika o učenju i kakvi su školski sustavi u drugim europskim državama, ispitima, tabletima, o tome da se u šestom razredu informatika uči iz knjiga i radnih bilježnica, teškim torbama i drugim stvarima koje muče djecu. 

Ministrica Divjak traži provjeru diploma - i to svih zaposlenika!
Ministrica Divjak traži provjeru diploma - i to svih zaposlenika!

Nakon druženja s učenicima, ministrica Divjak je u razgovoru s novinarima komentirala provjeru diploma, koja kreće nakon što je u javnost procurila informacija da je u ministarstvu nekoliko godina radila žena s lažnim diplomom Hrvatskih studija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministrica Divjak je naglasila kako je važno da građani imaju povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja i da se svi oni koji rade pošteno i inovativno svoj posao u školama i na fakultetima zaštite od svih onih koji takav sustav žele zlorabiti.

Ministrica je u ponedjeljak izjavila kako je naputak Ministarstva da treba potaknuti ravnatelje da diplome koje nisu provjerene provjere te da se jednako tako kod zapošljavanja svaki puta kad se nekoga provjeri, provjeri i njegova diploma i na taj način zaštiti sustav.

Zagreb: Ministrica Divjak posjetila OŠ Jabukovac povodom početka 2. polugodišta

Jutarnji list objavio je kako je Ministarstvo obrazovanja ovih dana u svojim redovima otkrilo osobu s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je navodno o ženskoj osobi s lažnom diplomom Hrvatskih studija, piše taj list.

Ministrica Divjak je podsjetila kako ima jako puno diploma koje dolaze iz susjednih država gdje je sumnjiva vjerodostojnost.

- Mi moramo biti sigurni da u našim školama rade stručni i kvalificirani učitelji i ostali zaposlenici te da roditelji i učenici u taj sustav imaju povjerenja - poručila je.

Smatra kako je bitno da se već sada uspostavi sustav kod novoga zapošljavanja, a onda da se provjere diplome koje nisu provjerene. Ocijenila je kako je to za sada prvenstveno za škole te dodala kako će to napraviti i za visoko obrazovanje. Tamo ima manje mogućnosti da se takvo što dogodi zbog različitih mehanizama provjere koja tamo postoji, ustvrdila je.

Očekuje da neće biti uopće biti krivotvorenih diploma. No da bismo mogli imati povjerenje u sustav, moramo biti sigurni da nema krivotvorenih diploma, rekla je dodavši kako su važni povjerenje i procedure koje čuvaju taj sustav.

Nije ovo, istaknula je, nikakva revolucija, nego skretanje pozornosti na proces koji bi trebao biti redovit. Želimo pomoći ravnateljima i, naglasila je, dati im potporu kod takvih procesa jer jednom kada se to provjeri onda više to ne treba otvarati.

Na upit o plagiranju radova odgovorila je kako to ne ulazi u sadašnju provjeru diploma. Drugo je pitanje da se treba educirati i kako treba pristupiti stjecanju kvalifikacije, samopoštovanja i poštovanja tuđega rada, dodala je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti