Obavijesti

News

Komentari 5

Divjak: Kopernikanski obrat u izbornoj noći me iznenadio

Divjak: Kopernikanski obrat u izbornoj noći me iznenadio
2

Kampanja je bila razočaravajuća, no onda su se kandidati i premijer okrenuli građanima, rekla je ministrica Blaženka Divjak. Najavila je i da škole uskoro dobiti rezultate svojih učenika s državnih matura

VIDEO

Učenici su se u utorak vratili u škole, a u školu je krenula i ministrica Blaženka Divjak. Posjetom IX. gimnazije u Zagrebu započela je još jedan obilazak hrvatskih škola. Kako je kazala, cilj joj je doći u što više škola kako bi dobila informacije od samih nastavnika, ravnatelja i stručnih suradnika o provedbi reforme.

Na rasporedu su bile brojne teme, a ministrica je novinarima komentirala i političke aktualije, poput one o inicijativi za njezin opoziv o kojoj treba odlučiti predsjedništvo Sabora.

'SDP-ov zahtjev za smjenu je samo pokušaj bez argumenata'
'SDP-ov zahtjev za smjenu je samo pokušaj bez argumenata'

- To je jeftino politikanstvo koje sigurno neće dovesti do toga da ljudi imaju povjerenja niti u politiku, niti u političke stranke. Mi po prvi puta imamo situaciju da nas Europska komisija hvali za reformu obrazovanja i ističe kao dobar primjer reforme - kazala je Divjak istaknuvši kako joj je drago što se u izbornoj noći dogodio "kopernikanski obrat":

- Ugodno me iznenadilo što su su i sama predsjednica i novi predsjednik, a i premijer, ipak okrenuli priču i više u središtu nisu niti političari niti politika, nego da zajedno moramo gledati naprijed.

Divjak je dodala i kako očekuje priliku za sastankom s izabranim predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, kako bi mu "objasnila dokle se došlo i sve reformske procese, te kako bi se izbjegli različiti šumovi u komunikaciji.

'Najteže je onima koji rade na tradicionalan način'

A ona je od nastavnika IX. gimnazije čula je kako nadoknade teku prema planu. 

- Mi nadoknađujemo dane koje smo proveli u štrajku, zbornica je bila u potpunosti homogena, tako da svi odrađuju dane štrajka. No  to je proces, reforma nije ni zamišljena od danas do sutra. U štrajku smo imali potporu učenika i roditelja, hvala im na tome. Sve će se stići odraditi na vrijeme - istaknula je ravnateljica Sonja Lušić Radošević.

Zagreb: Ministrica Divjak posjetila je IX. gimnaziju i održala sastanak s učiteljima

Zaposleni u školama prije svega očekuju jednosmjenski rad, kontinuiranu promjenu kurikuluma, ali i da se promijeni status učitelja u društvu nabolje.

- Drago nam je da je ministrica došla i poslušala nas. Što se tiče naše škole, naš stav je da je ova reforma promjena i promjene su dobrodošle. No prije svega želimo da se znanje, obrazovanje i rad cijene u društvu, te da svi preuzmu svoj dio odgovornosti. Onda ćemo biti sigurni da će učenici biti motivirani, da će budući učitelji radije odlučivati za nastavnička zvanja - kazala je ravnateljica Sonja Lušić Radošević.

Divjak je i ovom prilikom istaknula brojke: U tri godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja uložilo je dvije milijarde kuna za opremanje školskih kabineta za prirodoslovlje, knjižnica, te nabavku opreme za djecu s poteškoćama i uređivanje prostora za tjelesnu, tehničku i glazbenu kulturu. 

Posebno se razgovaralo i o edukacijama, pa je ministrica čula gdje se nastavnici snalaze, a gdje ne, te kako im Loomen oduzima previše vremena.

- Mi smo krajem prosinca završili  savjetničke posjete u svih 1300 škola u Hrvatskoj. Prve informacije su dobre. Jasno je da mi stavljamo velike zahtjeve na učitelje i profesore iz jednostavnog razloga što je promjena načina rada za one koji su dosada radili na tvrdi, tradicionalni, "ex cathedra" način zaista velika - komentirala je Divjak.

 

Probna državna matura za 3. razrede
Pitanje državnih matura posebno se istaknulo, s obzirom da od 2022. godine državna matura djelomično ide po novom programu usklađenom po novim kurikulumima, a 2021. će se održati i prva probna matura za učenike trećih razreda srednjih škola, najavila je Blaženka Divjak. Istaknut je i problem koji je ove godine, zbog loših rezultata, posebno doššao do izražaja. Naime, srednje škole ne dobivaju rezultate održanih matura, te nemaju nikakav pregled postignuća svojih učenika. 
- U vrlo kratkome vremenu objavit ćemo i rezultate po školama kako bi se mogao pratiti trend i da se vidi što svatko u svojoj školi može promijeniti. Baš na ovome sastanku su profesori to podržali i sami tražili. Danas kad postoji zdrava konkurencija među istovrsnim školama, primjerice gimnazijama, jako je važno kakve rezultate postižu škole na maturi. Iako moramo biti svjesni kakve su ulazne kompetencije učenika- kazala je Divjak. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa