Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Divjak o mirovinskoj reformi: HDZ i HNS se nisu usuglasili

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sigurna sam da je sadašnje stanje neodrživo, a rješenje koje je predloženo i poslano u Sabor sigurno je dobro rješenje, no je li i jedino moguće... treba razgovarati, izjavila je

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je poručila kako, koliko ona zna, između HDZ-a i HNS-a nisu sve točke usuglašene oko mirovinske reforme. 

- Treba razgovarati - istaknula je dodavši kako je broj prikupljenih potpisa za referendum poruka i ovoj i prethodnim vladama.

-  Sigurna sam da je sadašnje stanje neodrživo, a rješenje koje je predloženo i poslano u Sabor sigurno je dobro rješenje, no je li i jedino moguće... treba razgovarati - rekla je. 

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je u četvrtak da nema razmirica između HDZ-a i HNS-a oko referenduma protiv mirovinske reforme, istaknuvši da su rasprave o mirovinskoj reformi postojale i prije, ali su u konačnici svi dignuli ruke za to. 

Na pitanje smatra li da treba spriječiti referendum o vraćanju dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovnu sa 67 na 65 godina, tako što će se izmijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju, Marić je odgovorio kako će se razgovarati o tome.

- Mirovinski sustav nije samo pitanje jednog ili trogodišnjeg proračuna, to je sustav, kao i zdravstveni, njega treba gledati kroz 20, 30 ili 50  godina - rekao je.

Komentari (9)
  • Tipično za HNS. Niste se složili ali ste svi digli ruke.

    16. 5. 2019,   11:40
  • Svaka budala si može izračunati da za 40 godina izdvaja 20% od bruto plaće za mirovinu..( osnovno, 1. stup ) što je 8 godina primanja mirovine -ali u iiznosu bruto plaće, a kako znamo da se ide u mirovinu sa cca 40% od neto plaće to je za cca 25 godina primanja mirovine od vlastitog novca.. tko to doživi.. znači do 90 godina starosti... samo rijetki...smanjite vi uhljebe, davanje mirovine pripadnicima drugih vojski, lažnim braniteljskim invalidima..kontrolirajte menadžere u fondovima...Te onaj bitan podatak -Hrvatska u EU izdvaja iz proračuna - po BDP-u manje od prosjeka, a i to nešto govori...Treće.. dobro znamo da je hdz već jednom pokrao umirovljenike, očito nisu još odustali od plana...

    16. 5. 2019,   21:57
  • znači izlazite iz lopovske koalicije

    16. 5. 2019,   13:54