Obavijesti

News

Komentari 13

Divjak o udžbenicima: Imamo plan i sredstva za iduću godinu

Divjak o udžbenicima: Imamo plan i sredstva za iduću godinu
1

Nakon što se potegnulo pitanje financiranja besplatnih udžbenika za učenike sonovnih škola, ministrica Blaženka Divjak je objasnila da plan i novac za sljedeću godinu postoji

VIDEO

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak još jednom je komentirala financiranje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola.

- Sufinanciramo udžbenike u različitim kategorijama, uglavnom onima koji dolaze iz nižih socioekonomskih uvjeta. Za sljedeću godinu imamo sredstava i planove kako s osnivačima sufinancirati udžbenike, ali već sada znamo da 60 posto učenika osnovnih škola u Hrvatskoj ima neki oblik ili punog ili djelomičnog sufinanciranja udžbenika - izjavila je ministrica. 

'Nećemo podržati proračun ne date li djeci besplatne knjige...'
'Nećemo podržati proračun ne date li djeci besplatne knjige...'

U pogledu kriterija za dodjelu besplatnih udžbenika, Divjak je kazala da su ti kriteriji za sada definirani na temelju socijalne kategorije. Ministrica Divjak je potvrdila i da Ministarstvo razgovara s osnivačima obrazovnih ustanova te da će se 'odrediti kako ćemo to dalje to financirati', piše N1 televizija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancira nabavu udžbenika: Redovitim učenicima osnovnih i srednjih škola koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade (ZMN), redovitim učenicima osnovnih i srednjih škola koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike sukladno Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te redovitim učenicima osnovnih i srednjih škola te redovitim ili izvanrednim studentima na visokim učilištima djeci smrtno stradalih osoba od eksplozivnih zaostataka rata (poginulih pirotehničara i pirotehničara s invaliditetom koji imaju 100 posto oštećenje organizma). 

Od školske odnosno akademske godine 2018./2019. sufinanciranje nabave udžbenika redovitim učenicima osnovnih i srednjih škola te redovitim ili izvanrednim studentima na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji prešlo je u nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja.

U školskoj/akademskoj godini 2017./2018. za sve četiri kategorije isplaćeno je 7.724.772,72 kn za 13.594 učenika i 1.807.430,44 kn za 1.132 studenta.

Prema okvirnim podacima, trenutačno u Republici Hrvatskoj 4 županije nabavljaju, samostalno ili u suradnji s gradovima i općinama, udžbenike za učenike osnovnih škola. To su Međimurska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Zagrebačka županija i Grad Zagreb. U ove 4 županije ide nešto više od 40 posto svih učenika u Republici Hrvatskoj.

Uz ove županije još 30-ak gradova i 40-ak općina djelomično subvencionira ili kupuje udžbenike učenicima.

Ukupno ovim mjerama pokriveno je više od 50 posto svih osnovnih škola i više od 60 posto učenika u Republici Hrvatskoj, poručuju iz Ministarstva, a prenosi N1.

Reakcije ministarstva znanosti i obrazovanja uslijedile su nakon što su izvori bliski Klubu zastupnika Stranke rada i solidarnosti otkrili da Bandićevi zastupnici neće podržati proračun ako se u njemu ne osiguraju sredstva za sve učenike osnovnih škola u državi.

Nakladnici: Nemamo vremena napraviti kvalitetne udžbenike
Nakladnici: Nemamo vremena napraviti kvalitetne udžbenike

Na to je promptno odgovorila ministrica komentarom kako onaj koji smanjuje proračun ne može reći da se brine za obrazovanje.

Taj se komentar odnosi na činjenicu da je Bandić u predložen gradskom proračunu smanjio sredstva Gradskom uredu za obrazovanje za 50 milijuna kuna

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.