Obavijesti

News

Komentari 22

Divjak osnivačima škola: Novac morate trošiti racionalno

Divjak osnivačima škola: Novac morate trošiti racionalno

Iako se za gimnazije planira 223 upisna mjesta manje, ministrica ističe kako mjesta u srednjim školama ima i više nego dovoljno, te da je važno potaknuti učenike da upisuju strukovne škole

VIDEO

Danas ne očekujem da ću dobiti popis škola koje bi eventualno trebalo zatvoriti, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prije sastanka s predstavnicima gradova i županija, osnivača osnovnih i srednjiš škola. 

Na drugom takvom sastanku u tri mjeseca, ministrica je s osnivačima još jednom prošla detalje kurikularne reforme, ali se razgovara i o smjernicama za standardizaciju nastave, te uvođenje jednosmjenske nastave. Kako je već objavljeno, plan ministarstva je da se kroz pet godina ukinu škole u kojima je manje od 150 učenika. 

- Ide se na razgovore s osnivačima da se sredstva koriste racionalno, a da se svim učenicima omogući pristup kvalitetnom, s naglaskom na kvalitetnom obrazovanju. Smjernice su u javnom savjetovanju, što zapravo znači da osnivači, ali i svi drugi imaju priliku proći kroz smjernice, vidjeti kakvi su to podaci, kakvo je trenutno stanje na terenu, a ako osnivači imaju još nekih pitanja, mi ćemo odgovoriti - pojasnila je Divjak koju su novinari pitali i o smanjenju upisnih kvota za srednje škole.

Očekujemo veći interes učenika

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministarstvo je u e-savjetovanje poslalo prijedlog Odluke o upisu u srednje škole za sljedeću školsku godinu, a broj upisnih mjesta manji je za 2770 nego lani. Ove godine osmi razred osnovne škole završava 38.917 učenika, a mjesta u srednjim školama ima 47.481. Iako će biti mjesta za sve, u gimnazijama je 233 mjesta manje nego lani. Ministrica smatra kako to neće biti problem, te je istaknula kako je u ovome trenutku važno potaknuti upise u strukovne škole.

- Ne očekujem da bi bilo problema s upisima, a nama su gimnazije ionako više popunjene nego strukovne škole. Dakle, kada završe i ljetni i jesenski upisni rokovi, gimnazije su popunjene u potpunosti, a strukovne škole i trogodišnja zanimanja imaju problema. Sada kroz ovu kampanju i osvještavanje koliko su strukovna zanimanja i učenici koji završe strukovna zanimanja zapošljiva, želimo postići i veći upis, a preko dualnoga modela htjeli bismo da i poslodavci daju ugovore koji daju priliku za učenje kroz rad u gospodarskim subjektima, pa očekujemo veći interes učenika - kazala je Divjak.

Službeni mailovi nisu za javnost

Ministrica je komentirala i novi nasilni napad u Rijeci, u kojem su dvojica 19-godišnjaka pretukla učenika 8. razreda. Iako ministarstvu zasad nije stigla prijava škole, ona ističe kako ministarstvo u ovakvim slučajevima traži očitovanje od škole, eventualno i od prosvjetne inspekcije, te se školi nudi psihološka pomoć. Važno je istaknuti, dodala je, kako ovakvi incidenti imaju utjecaj ne samo na napadače i žrtve, već i na cijelu školu, te intervencija ministarstva uvijek ide prema nenasilnom rješavanju sukoba.

Svoje je mišljenje na upit novinara dala i o SMS-aferi.

- Svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti. U svakom slučaju, ja o tome znam ono što čitam u novinama, treba sjesti i osigurati način da se takve stvari ne događaju ubuduće, a što se tiče email poruka koje mi šaljemo, kad govorimo o službenoj korespodenciji, ona mora biti primjerena, ali to ne znači da mora biti javno dostupna - zaključila je Divjak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'