Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Premijer je garantirao da će i izborni udžbenici biti besplatni'

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL 2

Sudjelujući na humanitarno-zabavnom događaju Hura! 2019., Divjak je uzvratila da bi diskriminacija bila kada bi besplatni bili samo udžbenici za vjeronauk, a ne i za ostale izborne predmete

Ministrica obrazovanja potvrdila je kako je dobila garanciju od premijera Andreja Plenkovića da će osnovnoškolci iduće školske godine dobiti besplatne udžbenike za sve obvezne i izborne predmete

 - Dosad smo uspjeli osigurati sredstva za udžbenike obaveznih predmeta, no sad imamo garanciju premijera da će se i za udžbenike izbornih predmeta osigurati dodatno financiranje -  izjavila je Blaženka Divjak komentirajući optužbe Katoličke crkve za diskriminaciju vjeronauka jer resorno ministarstvo nije planiralo da i udžbenici za izborni predmet vjeronauk od jeseni budu besplatni. 

Sudjelujući na humanitarno-zabavnom događaju Hura! 2019., Divjak je uzvratila da bi diskriminacija bila kada bi besplatni bili samo udžbenici za vjeronauk, a ne i za ostale izborne predmete. Stoga je od Ministarstva financija zatraženo da se financiraju udžbenici za sve izborne predmete s točno postavljenim kriterijima.

Zagreb:  Ministrica Divjak na manifestaciji Dana otvorenih vrata Instituta Ruðer Boškoviæ | Autor: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

 - Dakle, ne samo udžbenici za vjeronauk, nego i za drugi strani jezik i informatiku tako da svi izborni predmeti budu na jednak način tretirani - istaknula je Divjak i dodala da je Ministarstvo obrazovanja poslalo zahtjev Ministarstvu financija vezano uz proračunsko financiranje nabave izbornih udžbenike.

Očekuje da će odgovor brzo stići je moraju imati fiskalnu podlogu za davanje naputka školama za kupnju i udžbenika iz izbornih predmeta.

Na redu povišenje koeficijenata za plaće učitelja

S obzirom da su povoljne informacije iz Ministarstva financija vezano uz udžbenike, ministrica ističe kako je sigurna da će sada doći na red "povišenje koeficijenata za plaće učitelja kako bi oni na čijim leđima reforma ulazi u škole, osjetili barem dio financijskih pogodnosti na svojim plaćama".

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Na očitovanje saborskog kluba Milana Bandića koji je zatražio povlačenje dopisa osnovnim školama o nabavi udžbenika, iz kojih su izostavljeni udžbenici vjeronauka, ili u suprotnom da ministrica podnese ostavku, Divjak odgovara da nije riječ o "pitanju svjetonazora".

 - Ovo nije pitanje svjetonazora nego je pitanje jednakog tretmana svih izbornih predmeta i pitanje financiranja. Sigurno bi bilo potpuno neodgovorno od mene da kažem da će se financirati svi  udžbenici izbornih predmeta, a da za to nemam fiskalnu podlogu -  odgovorila je Divjak na optužbe Bandićeva kluba. 

Dodala je i kako gradonačelnik i njegov klub imaju pravo iznositi svoje mišljenje, no i da bi za gradonačelnika bilo dobro da "prvo iznese sve svoje iskaze na sudu vezano uz sve procese koji se protiv njega vode".

Ministrica je u subotu dala potporu humanitarno-zabavnom događaju Hura! 2019., na kojemu  se ove godine prikupljaju sredstva za nabavu specijaliziranih komunikacijskih pomagala zagrebačkom Centru za autizam.

Komentari (33)
  • Ova iz partije sa 0.2% glasača iza sebe trebala bi se poklopiti ušima.

    1. 6. 2019,   15:10
  • Da sad si promjenila mišljenje kad si dobila čušku.

    1. 6. 2019,   14:48
  • Premijer je garantirao za puno toga pa na kraju smo svi dobili ćorak...

    1. 6. 2019,   14:32