Obavijesti

News

Komentari 686

Koeficijent će povećati u tri etape: Škola počinje u utorak

Koeficijent će povećati u tri etape: Škola počinje u utorak
9

Premijer Andrej Plenković najavio je kako će sve škole u Hrvatskoj početi normalno raditi od utorka. Što se tiče povećanja koeficijenata, on će se povećati 3% na plaći od siječnja, 1% u lipnju i još 2% od 1.1.2021.

VIDEO

Sindikati i Vlada dogovorili su se o prestanku štrajka te povećanju koeficijenata. Od utorka počinje nastava, a koeficijent će se povećati šest posto u tri navrata. Prvi je već na plaći od 1.12. koja se obračunava u siječnju i tu će koeficijent biti povećan za tri posto. Iduće je povećanje 1.lipnja kada će se koeficijent povećati za jedan posto, a ostalih dva posto povećat će se od 1. siječnja 2021. godine. To povećanje koeficijenta odnosi se za nastavno osoblje. 

Što se tiče nenastavnog osoblja, oni će dobiti isti iznos kroz dodatak, a ne kroz koeficijent. 

Premijer Plenković je rekao i kako će štrajk biti plaćen, no da nadoknada nastave neće. 

Pratite uživo... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

16.22 - Postigli smo kompromis i štrajk prekidamo sutra ujutro. Škola se odvija normalno u cijeloj Hrvatskoj u utorak, poručio je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak nakon sastanka sa Sindikatima i 36 dana otkako je počeo štrajk u školama.

Od toga su učenici izgubili 16 dana nastave.

Naime, Sindikati su prihvatili ponudu Vlade. O njoj se neće izjašnjavati članovi na referendumu. 

Vlada je ponudila povećanje koeficijenta za 6 posto u tri rate - tri posto odmah, od 1. prosinca ove godine, jedan posto od 1. lipnja iduće godine te dva posto od siječnja 2021. za nastavnike, učitelje, tajnike i računovođe. Nenastavno osoblje ipak neće dobiti povećanje koeficijenta nego dodatke u iznosu 6,11 posto. 

Uredba o koeficijentima, istaknuo je premijer, promijenit će se već u četvrtak na sjednici Vlade, a sporazum o dodacima se mora potpisati, a vrijedit će do prosinca 2022.

- Prije nekoliko dana ponudili smo povećanje kroz dodatke u iznosi 3+1 posto u idućoj godini i još jedan posto osigurača. Nažalost, ta ponuda nije bila prihvaćena na referendumu i shvatili smo da je od postotnih bodova važnije dostojanstvo. Sada smo zajednički došli do dogovora - istaknuo je premijer dodavši kako se povećanje koeficijenta odnosi i na predavače i umjetničke suradnike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Štrajk plaćen, ali nadoknada nastave ne 

- Mi želimo riješiti i neka pitanja koja nisu samo materijalna i želimo usvojiti Akcijski plan protiv nasilja te riješiti kroz promjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji i problem anonimnih prijava, koje izazivaju dosta negodovanja i problema - rekao je. 

Dodao je kako će osim povećanja koeficijenta imati i veću osnovicu za 6,12 posto, kao i svi ostali javni i državni službenici, ako potpišu Temeljni kolektivni ugovor.

Osim toga, dani provedeni u štrajku bit će plaćeni, no ne i nadoknada nastave.

- Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude - rekao je Plenković.

Na pitanje kako novaca sada za ispunjenje zahtjeva ima, dok ih prije nekoliko dana nije bilo i zašto se onda nije prije riješio ovaj problem i odmah prekinuo štrajk, premijer je istaknuo kako su Sindikati tražili povećanje koeficijenta od 1. rujna ove godine te da tih sredstava u ovom proračunu nije bilo.

- Dogovorom smo mogli doći do toga da se sredstva osiguraju u proračunu za iduću godinu. Sad smo postigli dogovor da to bude kroz tri proračunska okvira, 2019., 2020. i 2021. Ovaj kompromis je održiv, a bez odustanka od smanjenja PDV-a za jedan postotni poen te još nekih odluka ne bismo mogli povećavati plaće - komentirao je.

Naširoko je pojašnjavao kako Vlada želi promijeniti Uredbu koeficijenata za cijeli sustav, naglašavao je nepravdu, no konkretnog odgovora zašto ovo rješenje nije ponuđeno ranije, nije bilo. Obzirom da su novinari mogli postaviti samo dva pitanja premijeru, a dva sindikatima, nije bilo mogućnosti za potpitanje o toj temi.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama istaknuo je kako je ovo kompromisno rješenje dobro rješenje.

- Postigli smo konačno cilj, a to je nadoknada zaostajanja plaća u ovim sustavu za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koje smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana - rekao je.

Novinari su ga podsjetili na prethodne ponude Vlade dodataka nastavnicima kada su govorili da nastavnici ne prihvaćaju dodatke nego samo koeficijent jer se radi o dostojanstvu te ga upitali znači li to da je nenastavno osoblje manje vrijedno kad su za njih prihvatili dodatke. 

Nenastavnom osoblju ne raste koeficijent 

- Nenastavno osoblje dobit će isto sve kao i nastavnici, samo ne kroz koeficijent jer se upravo pitanje povećanja koeficijenta za zaposleno nenastavno osoblje veže na koeficijente u javnim službama i tu je bio najveći problem. Tada bi se cijeli sustav javnih službi trebao urediti. Nitko nije manje vrijedan, definitivno su svi jednako vrijedni i dogovorili smo da svi dobivaju isti iznos - poručio je Mihalinec.

Na pitanje vidi li ovo kao svoj vlastiti poraz, ponovno nije dao konkretan odgovor nego je podsjetio što sve njegova Vlada čini.

- Imate dva žanra vlada, ona koja smanjuje i ona koja povećava plaće. Ova Vlada povećava. I privatnom sektoru se diže plaća, i minimalna plaća, prosječna plaća, mirovine, u državnom i javnom sektoru. I sada će se zaposlenima u sustavu odgoja i obrazovanja povećati plaće sveukupno za 23,1 posto  - rekao je.

Osvrnuo se i na ministricu obrazovanja Blaženku Divjak, na pitanje novinara je li ona doprinijela ovom kaosu.

- Svaki ministar u svome resoru želi da mu bude bolje - rekao je.

16.19 - Pratite uživo: 

16.00 - Kako doznajemo, premijer Andrej Plenković bi se trebao javnosti obratiti u 16.15 oko štrajka. 

14.54 - Među sindikalistima vlada zavjet šutnje. Nitko od čelnika nije htio komentirati apsolutno ništa vezano za ponudu Vlade.

- Detalje ćete sve čuti nakon sastanka - poručili su Igor Radeka i Vilim Ribić iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja. 

Na pitanje odnosi li se ponuda na sve zaposlene, istaknuli su da da, ali nisu htjeli otkriti u kojem odnosu. 

Na pitanje o nejedinstvu sindikata po pitanju donošenja ove odluke (hoće li odluku donijeti samostalno ili kroz izjašnjavanje na referendumu) poručuju kako to nije točno. 

- Sindikati su pluralna zajednica, svatko radi po svojim pravilima i to nije pitanje slaganja i neslaganja sindikata  - rekao je Ribić. 

Željko Stipić, čelnik Preporoda, istaknuo je kako svaki sindikat ima svoju autonomiju. 

- Naše glavno vijeće sa 16 glasova za, od 21 člana, donijelo je odluku da će se o ponuditi odlučivati na referendumu - rekao je. 

Na pitanje je li mu prihvatljivo da koeficijenti budu povećani kroz dvije godine, istaknuo je kako je manje važno što je njemu prihvatljivo. 

- Važno je što je članstvu prihvatljivo - rekao je dodavši da ako se danas ne dogovore, štrajk ide dalje. 

Istaknuo je i kako će njegov Sindikat, kako sada stvari stoje, potpisati Temeljni kolektivni ugovor za povećanje osnovice za 6,11 posto svim javnim i državnim službenicima. 

14.30 - Prije početka novog sastanka, kratku izjavu za medije dala je i ministrica Blaženka Divjak

- Ono što ja mogu reći je da su se učitelji izborili za povećanje koeficijenata i ja očekujem da se učenici sutra vrate u razrede - kratko je rekla ministrica obrazovanja Blaženka Divjak uoči novog sastanka sa Sindikatima ne želeći otkriti detalje ponude.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11

14.22 - Sindikati su upravo stigli u banske dvore na novi sastanak s Vladom. Nisu htjeli otkriti ništa o ponudi koju su dobili jučer. 

Branimir Mihalinec iz Sindikata zaposlenih u srednjim školama kratko je rekao da oni ovu odluku mogu donijeti i bez izjašnjavanja na referendumu ali da će svi detalji biti poznati nakon sastanka. 

Pogledajte video:

Čeka se odluka ima li sutra nastave: Novi sastanak Sindikate i Vlade Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Monday, 2 December 2019

Na pitanje ima li sutra škole, Sanja Šprem iz Sindikata učitelja je odgovorila da škole ima, a "za nastavu ćemo vidjeti". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 686
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović