Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Divjak: Problem koeficijenata u obrazovanju treba riješiti

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Složila se sa stajalištem da u proračunu nema dovoljno novca za sve i objasnila da se zbog toga vode pregovori, da se jasno odgovori na prioritete

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak očekuje da će se početkom idućeg tjedna moći nešto više reći oko zahtjeva sindikata obrazovanja koji traže povećanje koeficijenata za 6,11 posto.

- Nema dileme oko zaostajanja koeficijenta složenosti poslova i ako se to ne primjeni onda se ta nepravda povećanjem osnovice produbljuje. U tom smislu mislim da je taj argument jasan - rekla je Divjak.

Svjesna je da u proračunu nema dovoljno novca za sve i zbog toga se vode pregovori i razgovori da se odgovori na prioritete.

- Mislim da smo s ovim što smo dosad napravili, pogotovo ovoga tjedna kad nam je kurikularna reforma ušla u sve škole, poslali jasnu poruku da obrazovanje mora biti prioritet - poručila je Divjak.

Ponovila je da bez kvalitetnih učitelja i profesora nema kvalitetnog obrazovanja zbog čega ih treba barem primjereno platiti. Tu se ne govori, kaže, o plaćama koje bi bile usporedive s onima u Europskoj uniji, nego da se barem nadoknadi zaostatak za ostalima u javnim službama.

Kada je riječ o status službenih osobe, potvrdila je da će dobiti i učitelji. Zakon bi do kraja godine trebao biti u proceduri.  

Postavilo se i pitanje ima li razloga za najavljeni prosvjed vezano pomoćnika u nastavi, koji treba biti u subotu u Zagrebu. Kazala kako je njezino ministarstvo po prvi puta pravilnikom uredilo status pomoćnika u nastavi.  

- Oni su važni za učenike. Međutim moramo znati da smo mi tek prošle godine, a mogli su i mnogi ranije, uredili njihov status, gdje su jasna njihova prava i kako oni ulaze u sustav  - kazala je 

Napomenula je da treba analizirati činjenicu da  je za ovu godinu odobreno 4000 pomoćnika, što je tisuću više nego prošle školske godine. Napominje da je došlo do eksplozije broja pomoćnika. 

- To je tri ili četiri puta više nego prije pet godina i dvadeset puta više nego prije deset godina. Mi moramo dobro analizirati situaciju i vidjeti što se to događa. To moraju raditi stručnjaci - kazala je. 

Divjak napominje da ima dosta preklapanja odnosno da se za isto dijete traži više pomoćnika.   

- Jučer sam saznala da pristižu još novi zahtjevi osnivača. Po meni je teško vidjeti zašto bi sada, primjerice osnivači Grad Split ili Zagreb, tražili po još desetak pomoćnika. To trebaju stručnjaci analizirati, to nije za ad hoc analize - zaključila je ministrica obrazovanja.   

 

 

Komentari (1)
  • Naravno da nam treba sve vise pomocnika kada imamo sve manje ucenika. Netko treba pomoci nastavnicima koji ne znaju pravopis, kako smo nedavno vidjeli na TV. Nastavnici su nase zlato, uhljebljeno o trosku poreznih obveznika. Nitko ih ne gnjavi sitnicama kao sto su kontrola kvalitete i uspjeh njihovih djaka. Mozda "eksplozija pomocnika u nastavi" pomogne prikriti manjak djece?

    13. 9. 2019,   19:39