Obavijesti

News

Komentari 57

Divjak traži istragu: Školska godina počela je bez dnevnika

Divjak traži istragu: Školska godina počela je bez dnevnika

Glavni uzrok kašnjenju navodno je zakašnjeli Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji. Pravilnik je zbog kašnjenja u svibnju stupio na snagu tek 1. rujna, a  tek na temelju njega trebale su biti napravljene narudžbe

VIDEO

Iako smo narudžbe dostavili u roku, odnosno do sredine srpnja, novu školsku godinu dočekali smo bez dnevnika i imenika. Po meni je to nedopustivo, rekla je Vesna Šimić, ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora u Slavonskom Brodu.

Kako je navela, nastavnici su tako primorani voditi evidenciju u bilježnicima, zapisivati na papiriće i sve to kasnije prepisivati u dnevnike, umjesto da se bave nastavom. Slična situacija vlada i u OŠ Bogoslava Šuleka u Slavonskom Brodu, no tamošnja ravnateljica Slavica Đurđević rekla je da se ipak snalaze kako znaju.

Ove je godine Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji stupio na snagu 1. rujna, tri dana prije početka nove školske godine.

- To je svojevrsno omalovažavanje učiteljskog i nastavničkog posla. Primorava ih se na dvostruku nepotrebnu administraciju umjesto da rade svoj odgojno-obrazovni posao. Grozim se nad tim činom i bez obzira na to tko je kriv, ova se situacija mora riješiti i svakako se ne smije ponoviti - smatra Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje kako ovo nije prvi put da škole na vrijeme nisu dobile imenike. Ista stvar dogodila se prije nekoliko godina. Siguran je da ni u ovom slučaju na kraju nitko neće odgovarati.

- To je posljedica velike neodgovornosti prosvjetne vlasti, ali i izdavača, a najveće žrtve te neodgovornosti su učitelji i nastavnici. Svim njihovim problemima sad je dodan i ovaj - tvrdi Stipić. S njim se slažu i u Sindikatu hrvatskih učitelja.

- Ovaj propust samo je jedan u nizu pokazatelja kakvo je stvarno stanje u obrazovanju i kako sustav zakazuje već u elementarnim stvarima - kaže predsjednica Sanja Šprem i dodaje kako se u javnosti priča o reformi obrazovanja, a s druge strane pojedine škole nemaju osigurane osnovne uvjete za rad. Izvor blizak ministrici obrazovanja Blaženki Divjak tvrdi da je ministrica, čim je saznala što se dogodilo, odmah zatražila očitovanje nadležnih dužnosnika i služba kako bi se utvrdilo gdje je sve u sustavu obrazovanja zapelo.

- Reakcija je vrlo brza, ministrica Divjak traži odgovornost i razlog zbog kojeg škole još nemaju dnevnike i imenike - tvrdi izvor blizak ministrici i dodaje kako će se cijela situacija s imenicima i dnevnicima riješiti u roku od deset dana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.