Obavijesti

News

Komentari 76

Divlje odlagalište: Na hrvatskoj granici trunu tone azbesta

Divlje odlagalište: Na hrvatskoj granici trunu tone azbesta
1

Divlje odlagalište opasnog otpada u slovenskoj Ilirskoj Bistrici truje stanovnike naselja u Hrvatskoj koji se već godinama bore kako bi zaštitili svoje zdravlje

VIDEO

Samo stotinjak metara od naših domova je azbestni otpad. To traje već više od trideset godina, upozorava Vinko Surina iz Matulja. Naime, Slovenci imaju odlagalište opasnog otpada uz samu granicu s Hrvatskom.

Hrvatske vlasti ništa ne čine da problem riješe, pa je Vladu na odgovornost nedavno pozvala i saborska zastupnica Romana Jerković (SDP).

- Kako je moguće da Slovenija odlaže otpad stotinjak metara od hrvatskih kuća - pitala je Jerković. 

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza odgovorio joj je da to ministarstvo može postupati samo po prijavi te da će tražiti objašnjenje slovenske strane. U slovenskoj općini Ilirska Bistrica nalazi se više od dvije tisuće tona azbesta. Problem sa slovenskim otpadom muči stanovnike mjesta Rupa, Pasjak, Šapjane i Lipa već desetljećima. Iz općine Ilirska Bistrica kamioni su tik uz granicu navažali otpad bez ikakvih dopuštenja vlasti. Još za bivše Jugoslavije tadašnje općine Opatija i Ilirska Bistrica o toj su temi imale nekoliko sastanaka. Nastankom dviju država pitanje je zamrlo, a otpad se gomilao.

- Velik problem s otrovnim otpadom nastajao bi ljeti, jer bi svako malo na smeću buknuo požar, dim bi se širio i na jednu i na drugu stranu granice. Osim vatre, dima i neugodnih mirisa koji su bili najviše izraženi tijekom južine, smetlište se nalazi na kraškom terenu. Mnoge podzemne vode ulijevaju se u Kvarnerski zaljev - opisuje Surina.

Konačno je 2012. općina Ilirska Bistrica dobila ultimatum iz nadležnog ministarstva Slovenije da mora prestati s odvozom smeća na divlji deponij te da moraju sanirati tu lokaciju. Već godinu dana smeće se ne odlaže na taj prostor, no nitko sa sigurnošću ne zna u kojoj je fazi sanacija. Mještani hrvatskih pograničnih mjesta znaju da je Ilirska Bistrica jedna od najsiromašnijih slovenskih općina te nagađaju kako nemaju novca za sanaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.