Obavijesti

News

Komentari 26

Opet poskupjelo gorivo: Benzin za tri, a dizel za 10 lipa po litri

Opet poskupjelo gorivo: Benzin za tri, a dizel za 10 lipa po litri
3

Benzin je poskupio za tri lipe po litri, a dizel za 10 lipa. Tako za litru Eurosupera 95 od danas treba izdvojiti od 9,24 do 9,29 kuna, dok litra Eurodizela košta od 9.43 do 9.46 kuna

VIDEO

Kako je i najavljeno, u utorak su opet porasle cijene goriva. Benzin je poskupio za tri lipe po litri, a dizel za 10 lipa.

Tako za litru Eurosupera 95 od danas treba izdvojiti od 9,24 do 9,29 kuna, dok litra Eurodizela košta od 9.43 do 9.46 kuna.

Pogledajte cijene na stranicama Ministarstva gospodarstva.

Ovako jutros izgledaju nove cijene goriva objavljene na HAK-ovim stranicama:

Cijene nafte na najvišoj razini ove godine

Inače, cijene nafte u ponedjeljak stagniraju na najvišoj razini u ovoj godini, poduprte podatkom da je rafinerijska prerada nafte u Kini, drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte, u prošloj godini porasla na rekordnu razinu unatoč usporavanju tog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja, na 62,75 dolara, nakon što je u jutarnjoj trgovini dosegnula najvišu razinu u 2019. od 63 dolara. 

Cijene nafte na ovoj razini podupiru podaci kineskog Nacionalnog statističkog ureda o tome da se prerada nafte u rafinerijama u 2018. povećala na rekordnih 603,57 milijuna tona ili na 12,1 milijun barela dnevno, što je za 6,8 posto više u odnosu na godinu ranije.

Potražnja za naftom raste unatoč usporavanju kineskog gospodarskog rasta sa 6,8 posto u 2017. na 6,6 posto lani, što je najsporija stopa rasta u posljednjih 28 godina. Iako je usporavanje bilo u skladu s očekivanjima i ne tako naglo kako su neki analitičari očekivali, hlađenje drugog po veličini svjetskog gospodarstva zatamnjuje izglede globalnog rasta.

Analitičari ističu da će rezovi proizvodnje, koju provode članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) vjerojatno i dalje podupirati cijene sirove nafte, pa bi cijena barela u Londonu mogla ostati iznad 60 dolara po barelu.

Poskupljenje cijena goriva iznenadilo mnoge građane

Savjetodavna kuća Wood Mackenzie objavila je, pak, da očekuje prosječnu cijenu barela na londonskom tržištu u 2019. od 66 dolara, i dodala da će, unatoč smanjenju ponude predvođene OPEC-om, "ponuda biti dostatna do kraja 2019".

No neki se analitičari s time ne slažu. Iz Bernstein Energy tako su objavili da će zbog smanjenja ponude OPEC-a "tržište u većem dijelu 2019. biti u manjku", a cijene barela nafte bi prije kraja godine mogle porasti na 70 dolara za barel.

U zasebnom izvješću, OPEC je u ponedjeljak objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,90 dolara, što znači da je porasla 1,27 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa