Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Opet poskupjelo gorivo: Benzin za tri, a dizel za 10 lipa po litri

None Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL 3

Benzin je poskupio za tri lipe po litri, a dizel za 10 lipa. Tako za litru Eurosupera 95 od danas treba izdvojiti od 9,24 do 9,29 kuna, dok litra Eurodizela košta od 9.43 do 9.46 kuna

Kako je i najavljeno, u utorak su opet porasle cijene goriva. Benzin je poskupio za tri lipe po litri, a dizel za 10 lipa.

Tako za litru Eurosupera 95 od danas treba izdvojiti od 9,24 do 9,29 kuna, dok litra Eurodizela košta od 9.43 do 9.46 kuna.

Pogledajte cijene na stranicama Ministarstva gospodarstva.

Ovako jutros izgledaju nove cijene goriva objavljene na HAK-ovim stranicama:

Cijene nafte na najvišoj razini ove godine

Inače, cijene nafte u ponedjeljak stagniraju na najvišoj razini u ovoj godini, poduprte podatkom da je rafinerijska prerada nafte u Kini, drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte, u prošloj godini porasla na rekordnu razinu unatoč usporavanju tog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja, na 62,75 dolara, nakon što je u jutarnjoj trgovini dosegnula najvišu razinu u 2019. od 63 dolara. 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Cijene nafte na ovoj razini podupiru podaci kineskog Nacionalnog statističkog ureda o tome da se prerada nafte u rafinerijama u 2018. povećala na rekordnih 603,57 milijuna tona ili na 12,1 milijun barela dnevno, što je za 6,8 posto više u odnosu na godinu ranije.

Potražnja za naftom raste unatoč usporavanju kineskog gospodarskog rasta sa 6,8 posto u 2017. na 6,6 posto lani, što je najsporija stopa rasta u posljednjih 28 godina. Iako je usporavanje bilo u skladu s očekivanjima i ne tako naglo kako su neki analitičari očekivali, hlađenje drugog po veličini svjetskog gospodarstva zatamnjuje izglede globalnog rasta.

Analitičari ističu da će rezovi proizvodnje, koju provode članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) vjerojatno i dalje podupirati cijene sirove nafte, pa bi cijena barela u Londonu mogla ostati iznad 60 dolara po barelu.

Poskupljenje cijena goriva iznenadilo mnoge građane | Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Savjetodavna kuća Wood Mackenzie objavila je, pak, da očekuje prosječnu cijenu barela na londonskom tržištu u 2019. od 66 dolara, i dodala da će, unatoč smanjenju ponude predvođene OPEC-om, "ponuda biti dostatna do kraja 2019".

No neki se analitičari s time ne slažu. Iz Bernstein Energy tako su objavili da će zbog smanjenja ponude OPEC-a "tržište u većem dijelu 2019. biti u manjku", a cijene barela nafte bi prije kraja godine mogle porasti na 70 dolara za barel.

U zasebnom izvješću, OPEC je u ponedjeljak objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,90 dolara, što znači da je porasla 1,27 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Komentari (26)
  • znači žuti prsluci!!!???

    22. 1. 2019,   09:52
  • Ja bi najradije da mi se uopce ne javljaju ove informacije, samo se nerviram, a uvijek cu morat ulit goriva, jer mi treba. I uvijek cu uplatit slican iznos.

    22. 1. 2019,   09:35
  • Prije nove godine cjene malo padnu i onda kako se bliži turistička sezona cjene uvjek samo rastu da bi u 6 mjesecu bile rekordno visoke iznad 10 kn

    22. 1. 2019,   08:51