Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Djeca bogatih ne bi trebali imati besplatne udžbenike'

None Foto: D.Puklavec

Premijer Ivo Sanader najavio je da kada se uvede osobni identifikacijski broj, djeca bogatih roditelja više neće dobivati besplatne udžbenike od države

Predsjednik Vlade Ivo Sanaderu Opatiji, odgovarajući na novinarsko pitanje o nastavku infrastrukturnih projekata, kazao da će se nastaviti projekti koji moraju ići kao doprinos ostvarivanju gospodarskog rasta - nastavit će se gradnja cesta, pelješkog mosta, modernizacija željeznica, plinofikacija i projekti navodnjavanja.
Gradit će se autocesta prema Osijeku i dalje do Belog Manastira, autoceste do Ploča i od Zagreba do Siska, rekao je premijer naglasivši da je izgradnja pelješkog mosta važna za teritorijalno povezivanje zemlje, revitalizaciju obližnjih otoka te da je taj most ključna pretpostavka šengenskog režima u Hrvatskoj.
Dodao je da je nedopustivo da, primjerice poljoprivredni proizvodi s juga zemlje, moraju prolaziti kroz BiH te da će stoga biti izgrađena i cesta od Trpnja do Ploča.
Govoreći o izgradnji zračne luke u Zagrebu premijer Sanader je rekao da smatra da ju ne bi trebali financirati država i Grad Zagreb nego da bi trebalo raspisati međunarodni javni natječaj za dodjelu koncesije i da će to predložiti gradskoj upravi.
Na upit hoće li se ukinuti besplatni udžbenici Sanader je odgovorio da će uvođenje osobnog identifikacijskog broja omogućiti da se vidi kome, odnosno kojim obiteljima bi to trebalo omogućiti, te da smatra da bogate obitelji ne bi trebale ostvarivati to pravo. Podsjetimo, Ministarstvo prosvjete je najavilo da će sva djeca i dalje u 2009. dobivati besplatne udžbenike, što znači da bi promjene trebale nastupiti za najmanje godinu i pol dana.

ROHATINSKI: CIJENE JAVNIH USLUGA NE SMIJU RASTI
- Otklanjanje proračunskog deficita i s tim povezano zamrzavanje plaća u postojećim okolnostima je više nego potrebno i opravdano, a ako se problemi zdravstva rješavaju poskupljenjem cigareta i participacija važno je da ne rastu cijene ostalih proizvoda i usluga iz nadležnosti države i lokalnih vlasti da bi inflacija bila ekonomski i socijalno podnošljiva - smatra guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski.

Komentari (37)
  • bilo bi bolje da sebe skreše....i da malo za promjenu misli svojom glavom ali ne samo za sebe ......nek si da plaču od 3000kn tu nema šta kresat i skidat...vrhunski peder i lažov....gadi mi se

    13. 11. 2008,   11:51
  • bas super bit cemo pametniji za 1 informaciju... stvarno se veselim tome... a JEST CEMO PIJESAK.......

    13. 11. 2008,   12:11
  • Kaj pak sad majmun izmišlja??? Više ga stvarno nemogu pratit.... Bojim se da monitor ne bacim kroz prozor...

    13. 11. 2008,   12:18