Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Djeca na riječkoj onkologiji imaju lijekova za samo 3 dana

None Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Stručno vijeće KBC-a Rijeka odlučilo ukinuti dodatna sredstva Klinici za pedijatriju, no predstojnik Klinike za pedijatriju dr. Igor Prpić nada se da će razum prevladati

Odluka Stručnog vijeća KBC-a Rijeka da se Klinici za pedijatriju Dječje bolnice Kantrida ne dodijele dodatna sredstva mogla bi dovesti u pitanje funkcioniranje svih odjela Dječje bolnice. Ova je informacija odmah izazvala paniku među roditeljima malih pacijenata, osobito najugroženijih među njima s dječje onkologije i intenzivnog liječenja pa se proširila vijest o mogućem zatvaranju onkologije jer novca za terapiju od sljedećeg tjedna neće biti.

Inače, Odjel za hematologiju i onkologiju Dječje bolnice od siječnja radi u otežanim uvjetima jer traje uređenje novih prostora u koji bi se dječja onkologija trebala useliti polovicom godine, a troškove uređenja financiraju država s milijun kuna, Grad Rijeka s 250 tisuća kuna, udruga Krijesnica s prikupljenih 700 tisuća kuna u brojnim humanitarnim akcijama kao i neke riječke tvrtke i građani. Prijetnja zatvaranjem odjela, upravo dok očekuju preseljenje koje su dugo čekali, osupnula je roditelje oboljele djece i medicinsko osoblje koje se o njima brine.

Predstojnik Klinike za pedijatriju na Kantridi dr. Igor Prpić potvrdio je da je Stručno vijeće donijelo odluke o financiranju koje izravno utječu na rad klinike, no izrazio je nadu da će prevladati razum i da će se normalno nastaviti s njegom i brigom o pacijentima Dječje bolnice. Do kraja ovog tjedna osigurana je terapija za sve pacijente, no već sljedećeg tjedna, ne promijeni li Stručno vijeće svoju odluku ili se ne pronađu neki drugi izvori financiranja, mali bi pacijenti mogli ostati bez potrebnih lijekova koji se kupuju iz dodatnih sredstava, a Klinici su dosad bila redovito odobravana.

>>> Više na Večernji.hr

Ostojić: Ne treba paničariti 

Nema i ne smije biti racionalizacije poslovanja za onkološke pacijente, naročito za djecu, rekao je u emisiji Hrvatska uživo HTV-a ministar zdravlja Rajko Ostojić. 

Rekao je i kako je osobno razgovarao s ravnateljem klinike Hermanom Hallerom koji će na konferenciji za novinare u petak objaviti kako će problem biti riješen. Ministar je istaknuo kako ''ne treba paničariti'' te da će istražiti tko je u javnosti objavio krive informacije. Ispričao se roditeljima oboljele djece. 

Komentari (60)
  • Sram vas može biti, sram... Uz sav pokraden novac od ove jadne upropaštene države, uz sve koji su osigurali živote ne samo sebi i svojoj djeci nego i tko zna koliko generacija unaprijed, da nema novaca za dječje zdravlje... Nemam riječi dovoljno jake da opišem gnušenje koje osjećam. Novac se dijeli kapom i šakom, ima za razno razne stvari od enormnih plaća "istijima", wc-a, domjenaka, auta, stalno novih odora, crkve pa nadalje, a nama pričate o stezanju remena... Koliko samo poduzeća upropaštenih, koliko radnika bez plaće, koliko ljudi bez posla, koliko dajemo za doprinose, za pdv, za porez za ovo i ono, struja, benzin, već je i hrana luksuz... Ali većinom svi šutimo, trpimo, plaćamo i guramo nekako... A sada da nema za dječje zdravlje... Svaka ta dječja suza neka vam padne na dušu, svaki tren tog dječjeg straha i očaja... Možete li izdržati pogled tih nedužnih dječjih očiju? Kako vas nije Boga strah???

    12. 4. 2012,   19:30
  • Hebem ti ja više ovu trulu državu, ja i moja familija odosmo iz nje

    12. 4. 2012,   19:31
  • Žalosno je da se o tome uopšte razmišlja. Koliko novaca se baca na nogomet i razne gluposti, a za djecu koja i tako imaju male šanse, neznaju šta je bezbrižno djetinjstvo, nego im je jedina želja da se igraju sa vršnjacima nema novaca. Sram bilo i vladu i svih koji sudjeluju u takvim odlukama.

    12. 4. 2012,   19:28