Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Djeca ostaju u karanteni, neće na finale Svjetskog prvenstva

None Foto: Linh Pham 19

Spasioci su u utorak oslobodili posljednja četiri od 12-ro tajlandskih dječaka iz pećine, uspješno okončavši misiju koju je svijet napeto pratio više do dva tjedna

Tajlandska vojska poslala je više od 1000 pripadnika da pomognu u spašavanju mlade nogometne momčadi i njenog trenera zarobljenih u poplavljenoj pećini, rekao je voditelj operacije u utorak dodavši da su nakon uspješnog spašavanja i svi ronioci napustili pećinu.

Spasioci su u utorak oslobodili posljednja četiri od 12-ro tajlandskih dječaka iz pećine, uspješno okončavši misiju koju je svijet napeto pratio više do dva tjedna.

Journalists celebrate after a news conference near Tham Luang cave complex in the northern province of Chiang Rai RADOST U CIJELOM SVIJETU Spasili sve dječake iz špilje: Na ulicama vlada euforično slavlje

Liječnik i svi ronioci tajlandske mornarice izašli su iz pećine, rekao je voditelj misije spašavanja Narongas Osottanakorn.

- Nitko nije mislio da to možemo. To je prvi put učinjeno - rekao je Osottanakorn novinarima po okončanju 17-dnevne operacije.

 - Bila je to nemoguća misija za tim Tajland -  rekao je u centru za novinare gdje je pozdravljen pljeskom.

- Junaci su ovog puta ljudi iz cijelog svijeta - rekao je glede multinacionalnog tima koji je pomagao u operaciji. U spašavanju su pomagali dragovoljci i iz Australije i SAD-a, a pomogli su i pripadnici vojske SAD-a.

Thai cave rescue | Autor: Dan Charity/News Syndication/PIXSELL/NI Syndication/PIXSELL Foto: Dan Charity/News Syndication/PIXSELL/NI Syndication/PIXSELL

 - Ova je misija bila uspješna jer smo imali moć. Moć ljubavi. Svi su je slali 13-orici - u špilji.

U spasilačke je napore bilo uključeno ukupno 18 ronilaca od kojih je 13 stranaca a pet Tajlanđana. Dijelovi špilje i dalje su pod vodom pa će se za prolazak kroz neke prolaze morati koristiti ronilačka oprema.

Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do špilje u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak.

Dužnosnici su rekli da će pojedinosti operacije biti obznanjene u srijedu.

Rescue personnel walk in a cave at the Tham Luang cave complex during a mission to evacuate the remaining members of a soccer team trapped inside, in Chiang Rai NE GUBE VRIJEME Neukusno? Hollywood sprema film o djeci iz tajlandske špilje

Sa svih strana stižu čestitke spasiocima

Jedna je žena iz Chiang Raija sa suzama u očima rekla kako "zahvaljuje treneru što je pomogao da dječaci tako dugo prežive".

- Sjećam se svih njihovih lica, posebice najmlađeg. On je najmanji  i nema iskustva koliko drugi... Osjećala sam se kao da je moje dijete i željela sam da se vrati kući - rekla je.

Rescue personnel walk in a cave at the Tham Luang cave complex during a mission to evacuate the remaining members of a soccer team trapped inside, in Chiang Rai | Autor: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Uspješno spašavanje je pozdravio i predsjednik SAD-a Donald Trump.

- Čestitke u ime SAD-a roniocima tajlandske mornarice i svima drugima na uspješnom spašavanju 12-orice dječaka i njihovog trenera iz opasne pećine u Tajlandu - napisao je Trump u Twitteru.

"Divan trenutak - svi oslobođeni, odličan posao!" 

Nogometna momčad "Veprovi", koji su činili dječaci u dobi od 11 do 16 godina, i njihov trener ostali su zarobljeni u špilji 23. lipnja dok su istraživali kompleks pećina u sjevernoj pokrajini Chiang Rai nakon treninga. Kiša je poplavila tunele u špilji i više nisu mogli izaći.

Britanski ronioci pronašli su ih prošli ponedjeljak gladne, šćućurene u mraku na blatnom nasipu u djelomično poplavljenoj špilji nekoliko kilometara unutar kompleksa. 

PORUKA PODRŠKE I Messi je ohrabrio zarobljene dječake: Zajedno je sve moguće

Nakon višednevnog proučavanja i traženja načina za izvlačenje dječaka i trenera, u nedjelju je pokrenuta spasilačka operacija i izvučena su četvorica dječaka privezana za ronioce.

Još četvorica spašena su u ponedjeljak, a posljednja četvorka i njihov trener izvučeni su na sigurno u utorak.

Rescue personnel prepare the transport for the evacuation of the boys and their soccer coach trapped in a flooded cave, in the northern province of Chiang Rai | Autor: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Djeca ostaju u karanteni, neće moći na finale nogometa 

Osmorica dječaka spašenih u ponedjeljak i utorak općenito su dobrog zdravlja i nalaze se u bolnici u Chiang Raiju gdje će, očekuje se, biti tjedan dana u karanteni. To znači da neće moći pratiti finale Svjetskog prvenstva u nogometu 15. srpnja, na koje ih je pozvao predsjednik FIFE Gianni Infantino.

Kod dvojice dječaka sumnja se u upalu pluća.

Rescued schoolboys are moved from a military helicopter to an awaiting ambulance at a military airport in Chiang Rai | Autor: ATHIT PERAWONGMETHA Foto: ATHIT PERAWONGMETHA

Slavlje zbog uspjeha operacije zasjenjeno je, međutim, pogibijom tajlandskog ronioca u petak koji je stradao dok je dopremao boce s kisikom.

Bivši pripadnik elitne vojne postrojbe SEAL Samarn Poonan, koji je bio dio spasilačkog tima u špilji Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, preminuo je u četvrtak navečer pošto je ušao u špilju kako bi položio spremnike s kisikom duž rute za izvlačenje dječaka iz potopljenog špiljskog kompleksa.

Komentari (11)
  • Ma njima je sigurno sad najbitniji nogomet....

    10. 7. 2018,   22:33
  • Pa mogu valjda za 5 dana utvrditi da li su dječaci zdravi ili ne i da li mogu ići na svjetsko prvenstvo. Mislim da bi im to trebali omogućiti

    11. 7. 2018,   07:55
  • Ziva glava to je najbitnije...

    11. 7. 2018,   00:07