Obavijesti

News

Komentari 12

Djeca vatrogasaca poginulih na 9/11 sada su i sami vatrogasci

Na 18. godišnjicu terorističkih napada na New York, u medije izlazi priča o djeci vatrogasaca koji izrastaju u novu generaciju 'Hrabrih'

VIDEO

Već se neko vrijeme kroz godine 'skuplja' nova generacija njujorških vatrogasaca čiji su roditelji poginuli tog kobnog 11. rujna 2001., no New York Post uspio ih je nabrojati čak trinaestoro.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:21

Na 18. godišnjicu terorističkih napada na New York, u medije izlazi priča o djeci vatrogasaca koji izrastaju u novu generaciju 'Hrabrih'. Na njujorškoj vatrogasnoj akademiji za dva tjedna svoju obuku treba završiti 12 muškarac i jedna žena - čiji su očevi poginuli taj kobni dan.

U generaciji ima i braće, kao i braće i sestara. U njihovoj je generaciji i sin njujorškog policajca koji je umro od bolesti uzrokovane udisanjem prašine s uništenih tornjeva.

- Hrabrost ovim mladim ljudima i njihovim obiteljima teče kroz žile. Ponosan sam na to što su već pokazali kroz svoju upornosti i veselim se slavnju za njihovu maturu - izjavio je vatrogasni zapovjednik Daniel Nigro.

Anthony Jović, hrvatski heroj 11. rujna

Toga kobnog jutra vatrogasni poručnik Anthony Jović trebao je imati slobodan radni dan u svojoj postaji Ladder Company 34 na Washington Heightsu, ali je pozvan na ispomoć kolegama u vatrogasnoj jedinici Red Hook u Brooklynu. Dan je za vatrene kacige počeo mirno, ali kad se prvi oteti avion u 8.46 sati zabio u sjeverni neboder Svjetskog trgovačkog centra, Tony Jović s kolegama krenuo je na zadatak...

Vatrogasci Engine Company 279 iz Red Hooka bili su među prvima koji su stigli do 'Blizanaca' i pokušali pomoći unesrećenima u gorućem tornju. Svi su izginuli. Posmrtni ostaci Anthonya Jovića nikad nisu pronađeni, u raščišćavanju ruševina na Ground Zerou kasnije je pronađena tek njegova nagorjela vatrogasna kaciga. 

Supruga Anthonyja Jovića Cynthia i danas, s njihova dva sina Matthewom i Peterom, živi u New Yorku. Matthew je neko vrijeme bio vatrogasac, a sad radi u jednoj vladinoj organizaciji.

Heloiza Asaro jako je ponosna što njezini sin Marc (25) i kći Rebbeca (27) postaju vatrogasci, kaošto su njiova starija braća Matthew (30) i Carl (31), makar je supruga izgubila zbog tog istog zvanja 11. rujna.

- Htjeli su biti na ponos svom ocu, pomoći ljudima, kao što je on pomagao. I da nije umro, vjerojatno bi postali vatrogasci. Otkad su bili mali, umjesto Djeda Božićnjaka im je dolazio vatrogasac - poručila je Heloiza.

Njen je suprug Carl Asaro imao 39 godina kada je poginuo i otac šestoro djece. U svojoj, dotad 14 godina dugoj karijeri, služio je vatrogasnoj postaji 'Midtown’s Engine 54/Ladder 4' koja je na 11. rujna izgubila 15 ljudi.

James Foti (22), sin Roberta Josepha Fotija presretan je da njegov stariji brat Robert (27) kreće na Akademiju.

- Znam da je sretan, ne može dočekati da krene s novim poglavljem u svom životu - kazao je James koji je imao samo četiri godine kada mu je tata umro. Njihova mama je videokazete presnimavala na CD-e kako bi mogao čuti tatin glas. Stariji brat mu je tada imao devet godina.

Braća Anthony i Leonard Ragaglia Jr. imali su sedam i deset godina kada im je tata Leonard (36) poginuo u terorističkom napadu.

Njihov je tata bio poznat kao vrlo duhovit čovjek, uvijek vedrog i natjecateljskog duga. Stariji sin Leonard treći je od 12-ero braće koji je postao vatrogasac isto kao njegov tata, no prije je proveo osam godina kao policajac. Provjera katedrale Svetog Patrika je bila jedna od njegovih dužnosti, a potpis RAGS (nadimak iz djetinjstva) ostao je na prašnjavim prozorima dugo nakon tragedije.

Prije par godina u medije je izašla priča o Josephine Smith, kćeri još jednog njujorškog vatrogasca koja je 13 godina nakon što joj je tata umro postala vatrogaskinja.

- Znam da sam ga učinila ponosim - poručila je Josephine.

Pokretanje videa...

00:28

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca