Obavijesti

News

Komentari 49

Dječaci ipak rone do slobode? 'Greška bi mogla značiti smrt'

Dječaci ipak rone do slobode?  'Greška bi mogla značiti smrt'
11

Ako će dječaci zaroniti, a ne znaju ni plivati, morat će pratiti 'korake' spasioca kroz malene klaustrofobične prolaze u muljevitoj vodi. Za takav put zdravom i obučenom profesionalcu treba oko šest sati...

VIDEO

Tajlandska policija razmatra hoće li podići optužnicu protiv trenera koji je odveo 12 dječaka u špiljski kompleks u kojem su ostali zarobljeni. No, sada je glavni cilj da se dječaci i njihov trener izvuku van na sigurno.

Američko veleposlanstvo na Tajlandu navodi kako SAD radi sve što može kako bi pomogli u spašavanju dječaka.

- Američki narod pridružuje se slavlju zbog pronalaska dječaka i njihovog trenera u špiljskom kompleksu Tham Lung. Nastavit ćemo pomagati tajlandskim vlastima kako bi što prije dječake doveli sigurno kući - stoji u izjavi američkog veleposlanika na Tajlandu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:41

Traže ekstra male maske za ronjenje: 'Naše su im prevelike'

Potvrđeno je kako su spasioci zatražili 15 malih i ekstra malih maski za ronjenje za zarobljene dječake, jer veličina M, koje spasioci imaju, prevelike su za njihova lica. Navodi se kako su maske puno bolje rješenje od dihalica za usta jer se dihalice cijelo vrijeme moraju držati rukom ili snažno stiskati ustima, te su opasne. Ako dobiju te potrebne maske, isprobat će odgovaraju li dječacima.  Maske su najsigurniji aparat za disanje.

Dječaci zarobljeni u špilji: Dolje bi mogli ostati još mjesecima...
Dječaci zarobljeni u špilji: Dolje bi mogli ostati još mjesecima...

'Moramo izvući dječake van prije iduće kiše'

Tajlandski ministar unutarnjih poslova Anupong Paojinda kazao je da će dječake pokušati izvući što prije moguće, odnosno cilj je pokušati spasiti dječake prije iduće obilne monsunske kiše, javlja Guardian

- Budući da najavljuju kišu u idućih nekoliko dana, moramo ubrzati evakuaciju. Upotrijebit će se ronilačka oprema. Ako se razina vode u pećini opet podigne, taj će zadatak biti jako težak. Moramo izvući dječake van prije nego dođe do toga - kazao je ministar i dodao: 'Ronjenje nije jednostavno ni lako. Za one koji nikad nisu ronili bit će jako teško, posebice zbog uskih prolaza u pećini. Dječaci moraju znati koristiti ronilačku opremu. Ako se oprema izgubi u bilo kojem trenutku, to može značiti gubitak života'.

'Spakirati ih i voditi kroz vodu kao pakete'

Bill Whitehouse, potpredsjednik britanskog Vijeća za spašavanje u pećinama, koja je uključena u misiji spašavanja dječaka, osvrnuo se na špekulacije da će dječake učiti roniti. Nagovijestio je kako bi ih mogli voditi kroz vodu kao 'pakete'. Upitan je li uopće moguće u tako kratkom vremenu dječake naučiti roniti rekao je: 'Sigurno da neće biti lako. Alternativa tome je da ih doslovce izvučemo van poput paketa'.

Boys from an under-16 soccer team and their coach wait to be rescued after they were trapped inside a flooded cave in Chiang Rai

- Drugim riječima, stavite ih u ronilačku opremu, masku za ronjenje koja pokriva cijelo lice, 'spakirate' ih, stavite odgovarajuću težinu na njih kako bi neutralno plutali i što bi ih spriječilo da negdje zapnu. To se već tako radilo - navodi Whitehouse.

'Taj dio je dug 1,5 km, a polovica je pod vodom...'

Također, objasnio je kako su britanski spasioci uspjeli doći do zarobljene skupine dječaka.

British divers Robert Charles Harper and John Volanthen chat with a military officer from Thailand near the Tham Luang cave complex, in the northern province of Chiang Rai

- Ronili su uzvodno u špiljskom kompleksu, tako da su trebali roniti i plivati kontra struje, ili se pridržavati uz zidove. Neki dijelovi pećine su prilično uski, a drugi nisu. Pretpostavljam da je taj dio dugačak oko 1,5 kilometara, od čega je polovica potpuno pod vodom i treba cijelo vrijeme roniti. Procjenjuje se da će odlazak do dječaka i put nazad trajati po nekoliko sati.

Whitehouse je skeptičan po pitanju izbacivanja vode iz pećine kako bi dječaci mogli pješke doći do slobode.

- Pokušavaju s ispumpavanjem vode, ali ispumpavanje monsuna nije nimalo jednostavno - kazao je. 

Ako nova kiša napuni špilju, razina vode će se spuštati mjesecima

- Ako nova kiša opet napuni špiljski kompleks to bi značilo da će proći mjeseci prije nego se razina vode spusti - kazao je belgijski ronilac Ben Reymenants koji također sudjeluje u misiji spašavanja.

Whitehouse je kazao kako britanski ronioci predvode misiju kao 'A' tim. 

- Oni predvode misiju spašavanja i probijaju se prvi zato što imaju potrebna znanja i iskustva za to. Jedna od prvih stvari koju su morali učiniti je da postave smjernice unutar pećine kako bi znali izaći i kako bi ih drugi mogli pratiti unutra - kazao je.

U teoriji dječaci bi mogli roniti do svoje slobode, ali je to ekstremno težak zadatak. Ronjenje u špiljama je i za profesionalce iznimno riskantno i opasno, a pogotovo za iznemogle dječake koji nemaju nikakvog ronilačkog iskustva. Navodno ne znaju ni plivati. 

Muljevita voda i klaustrofobični prolazi: Profesionalcu treba šest sati

Špiljski kompleks Tham Luang, gdje su dječaci zarobljeni, jedan je od najvećih takvih kompleksa na Tajlandu. Ima čak 10 kilometara i jedan je od najtežih za navigaciju zbog svojih oštrih zavoja i s vremena na vrijeme iznimno uskih prolaza.

Ako će dječaci i zaroniti, neće imati izbora nego pratiti 'korake' spasioca kroz malene klaustrofobične prolaze u muljevitoj vodi. Za takav put, a dječaci su udaljeni pet kilometara od izlaza iz pećine, zdravom i obučenom profesionalcu treba oko šest sati. 

Dužnosnici navode kako će pokušati naučiti dječake koristiti ronilačku opremu, čim se dovoljno rehabilitirati hranom, vodom i lijekovima.

- Ronjenje u pećinama je iznimno tehnička vještina i ekstremno je opasna, posebice za neiskusne ronioce - kazao je Anmar Mirza, koordinator američke nacionalne komisije za spašavanje u pećinama.

Rescue workers line up near Tham Luang cave complex, as members of an under-16 soccer team and their coach have been found alive according to a local media report, in the northern province of Chiang Rai

'Možda je bolje da ostanu tamo gdje jesu...'

- Možda im je bolje da ostanu tamo gdje jesu i da im dostave hranu i lijekove, dok se ne nađe drugi način da ih se izvuče van -. kazao je. 

Pojavilo se i pitanje mogu li se dječaci 'iskopati' van. Nakon nekoliko dana ispitivanja planine, istraživači su pronašli nekoliko mogućih alternativnih otvora, te su pokušali kopati dublje. No, nema naznaka da je ijedan od tih otvora spojen s komorom gdje su dječaci zapeli. Također, dječacima sada treba vremena kako bi ojačali prije nego bi se mogli popeti bilo gdje. 

Stručnjaci navode kako bi dječaci mogli ostati zarobljeni u pećini tjednima ili čak mjesecima, dok spasioci ne nađu najsigurnije rješenje za njihovo izvlačenje.

Podsjetimo, u dobi između 11 i 16 godina, dječaci su nestali zajedno sa svojim 25-godišnjim nogometnim trenerom u subotu 23. lipnja kad su ušli u pećinu u Tham Luang blizu granice s Mijanmarom i s Laosom. Nakon 10 dana potrage, ronioci su ih pronašli zatočene u pećini. 

Nakon 9 dana straha roditelji opet ugledali svoje mališane
Nakon 9 dana straha roditelji opet ugledali svoje mališane

Preživjeli jer su pili vodu u špilji

Vijest da su dječaci pronađeni nakon 10 dana izazvala je euforiju u Tajlandu. Na video snimci koju su ronioci snimili uz treptavo osvjetljenje baklje vide se dječaci u kratkim hlačicama i crvenim i plavim majicama kako stoje ili sjede na stijeni iznad vode.

- Koliko vas je ovdje - 13? Izvrsno - pitao je član međunarodnog spasilačkog tima na engleskom jeziku.

- Ovdje ste 10 dana. Jako ste snažni - kazao je.

- Hvala - odgovorio je jedan od dječaka.

Drugi je upitao kada će na površinu.

- Ne danas. Morat ćete roniti - odgovorio je spasilac.

Dječaci su vidno oslabjeli, ali imaju samo manje ozljede.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sura Jeetwatee, liječnik koji je dio spasilačke operacije, rekao je da dječaci mogu hodati, a da su preživjeli tako što su pili vodu iz stalaktita.   

- Bili su pametni da piju vodu u špilji - rekao je Sura za Reuters.

Pomoćnik vladina glasnogovornika pukovnik Athisit Chainuwat rekao je da je ekipa SEAL-a još uvijek s dječacima i da se spasioci trude instalirati svjetla, uspostaviti opskrbu strujom i dječacima donijeti komunikacijsku opremu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.