Obavijesti

News

Komentari 9

Dječak (7) pronađen je okružen heroinskim iglama i smećem...

Dječak (7) pronađen je okružen heroinskim iglama i smećem...
3

ENGLESKA Kada su policajci ušli u kuću u kojoj je dječak živio s roditeljima ovisnicima, jednom je policijskom službeniku pozlilo od smrada i stanja koje su zatekli, rekao je tužitelj o slučaju s Otoka

VIDEO

Nesnosan smrad, hrpa smeća, gommile plijesni, igle od heroina, izmeti štakora... Sve su to stvari koje su bile svakodnevnica za dječaka iz Engleske koji je pronađen u svom domu nakon što je škola prijavila da nije dolazio na nastavu čak šest mjeseci. 

Zašto se prije ništa poduzelo da se pomogne dječaku, zasad nije poznato no s obzirom da se dječak preselio iz jedne škole u drugu, njegove izostanke primjetili su tek nakon pola godine. Zanemareni sedmogodišnji dječak, pronađen je u kući koja više nalikuje na odlagalište smeća zajedno s roditeljima koji su ovisnici.

Iako je socijalna služba posjetila dječaka i njegove roditelje u prosincu 2018. godine, nije pronašla teže nepravilnosti, no u međuvremenu, od više-manje normalnog doma, dječakovo borvište postalo je mjesto iz noćne more.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dječak je nekad, koliko toliko, živio u normalnim uvjetima kad su mu baka i djed bili živi, no kada mu je djed umro, otac se potpuno predao heroinu, a majka je izjavila da jedino živi u toj kući zato što nema gdje.

Kada su policija i socijalna služba ušle u kuću, zatekli su dječaka koji je nije prao tjednima kako sjedi hrpi smeća, a smrad koji je dopirao iz kuće bio je neizdrživ. Jednom od policajaca je i pozlilo kada je ušao u dnevni boravak. 

- Uvjeti su bili nehumani. Posvuda je bila gomila trulih ostataka hrane i smeća nad kojima su bili rojevi muha... Kuhinja je 'užegla' od ostataka hrane, a pločice su bile prekrivene izmetima od štakora. Sve je izuzetno prljavo, ostaci igala od heroina su također bili svugdje po kući. Dim od cigareta kumovao je nesnosnom smradu, a po zidu su pronađeni i tragovi fekalija - rekao je tužitelj Alexander Wolfson. 

- WC je bio prljav bez ikakvih četkica ili paste za zube u kupaonici, a činilo se da se dijete nije često presvlačilo te da nije imalo pidžamu, a nije nosio donje rublje kao ni čarape. Osim toga, dječak nije imao ni prikladne igrače već se igrao s tosterom u očevoj sobi - dodao je tužitelj. 

No čini se kako dječak, usprkos teškom zanemarivanju, nije bio pothranjen, a službenicima koji su ga spasili, rekao je kako je tijekom tog dana pojeo 'neke kolačiće', ali čini se da ništa drugo nije ni imao. 

Nije bio registriran kod liječnika opće prakse, a nakon pregleda pedijatra, trebao je samo lijekovi protiv glista jer je dječakovo zdravstveno stanje, začudo, bilo i više nego dobro.

Nakon što je smješten kod udomiteljske obitelji, vratio se u školu te je ocijenjeno da za svojim vršnjacima zaostaje dvije godine. Udomitelji kod kojih je smješten primjetili su da se dječak ne želi oprati, ne želi čak prati ni zube... Dječak je 'uvijek gladan'  te teško shvaća razliku između dana i noći, jer njegovi roditelji nikad nisu kontrolirali u koje vrijeme ide spavati.  

Oba su roditelja na sudu priznala krivicu zbog teškog zanemarivanja te surovosti prema vlastitom djetetu. No uprkos tome, ispostavilo se da je dječak jako vezan za majku i oca i često pita za njih, a sud je odlučio da roditelji mogu vidjeti svog sina ali isključivo pod nadzorom djelatnika Socijalne službe. Dječaka je sud odlučio dati u dugoročno udomiteljstvo. 

- Ovo je teška kazna, ali treba sagledati činjenice i okolnosti - rekao je sudac Ebraham Mooncey, a zatim se obratio roditeljima. 

- Tužitelj mi je rekao da ste imali kontakt s dječakom, a i on je sam izjavio da želi kontakt s vama i da vas oboje voli. Dječak ima svijetlu budućnost, a teškoće  strahote koje je pretrpio, može s vremenom ostaviti iza sebe. Imam posla s dvoje ljudi koji nisu bili kadri brinuti se o djetetu, oboje imate problema s drogom i to je utjecalo na način na koji živite svoj život - objasnio je sudac roditeljima dječaka. 

- Fotografije kuće govore same za sebe, neke sobe izgledaju poput smetlišta. Velika je sreća što se dijete potpuno oporavilo. Svjestan sam da ovo nije bila zlonamjerna okrutnost prema djetetu, roditelji su sami po sebi nesposobni i neadekvatni. A sad su oboje rekli učiniti nešto povodom toga i suočiti se sa svojom ovisnošću - dodao je Mooncey. 

Roditelji su izjavili kako vole svog sina i da mu nikad nisu htjeli nešto loše, a priznali su da su se 'borili' kako bi održavali kuću iako nisu htjeli zatražiti pomoć bojeći se da ne izgube sina.  

Roditelji su dobili zatvorsku kaznu u trajanju od 10 mjeseci, uvjetno 18 mjeseci uz godinu dana liječenja od droge. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag