Obavijesti

News

Komentari 42

Dječak je čudo: 'Vozim bicikl, pišem i crtam zatvorenih očiju'

Dječak je čudo: 'Vozim bicikl, pišem i crtam zatvorenih očiju'
2

Siniša Matijević (12) iz Gornjeg Budačkog kraj Krnjaka uspijeva jer ima jako dobro pamćenje i odlično se snalazi u prostoru. Crtanje ga opušta i tako se rješava stresa, a onda mu je sve lakše raditi

VIDEO

Zatvorenih očiju je zanimljivije crtati nego otvorenih, rekao nam je Siniša Matijević (12) iz Gornjeg Budačkog kraj Krnjaka, dječak jedinstvenog talenta - on crta zatvorenih očiju, odnosno prekrivenih dvostruko presavijenim crnim šalom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:52

Dok crta, dječak se služi opipom, prstima po listu traži povučene poteze i nastavlja dalje.

Dok razgovaramo s njim, crta lubanju i pri tome pazi na detalje. Osim crtanja, dječak zatvorenih očiju može pisati, voziti bicikl, a iskusio se i u modelarstvu, kiparstvu...

- Sve što može otvorenih, može i zatvorenih očiju - ustvrdio je Sinišin otac Željko (54), na što ga Siniša ispravlja da ne može baš sve te objašnjava kako ima vrlo dobro pamćenje, zbog čega se i zatvorenih očiju dobro snalazi u prostoru, pa tako i crteže lako prenosi na papir.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

talent 01:31

- Jednostavno stvari koje radim i inače mogu i zatvorenih očiju. Ne znam ni ja kako, jednostavno osjećam kao da mi je sve pred očima. Orijentiram se po tome, kao da već gledam sve to, a ne gledam, nego osjetim. Znam gdje se što nalazi. Dok crtam, nisu mi najvažniji mir i tišina, nego da znam gdje sam stao i da mi je pozornost usmjerena na sliku. Ponekad pogriješim, ali tad izbrišem crtu i nastavljam dalje - govori dječak dodajući kako je dosta samokritičan pa su mu brojni radovi često završili u smeću.

Siniša živi s ocem i bakom. Roditelji su mu se rastali prije tri godine i dječak je ostao živjeti s ocem. Žive u skromnoj kući u skromnim uvjetima u zaseoku od samo 12 stanovnika. U selu vršnjaka nema, pa Siniša vrijeme rado krati crtanjem.

- Crtanje me opušta, kad sam pod stresom ili kad dođem iz škole crtam i lakše mi je ostalo raditi. Nakon rastave roditelja više sam crtao jer me to opuštalo, no zapravo oduvijek to volim - govori nam Siniša dodajući kako je, iako je crtao odmalena, tek s devet godina počeo “ljepše” crtati, no da to može i zatvorenih očiju otkrio je slučajno dok je bio kod susjeda.

- Susjed Jovan me je zamolio da ga nacrtam kako bi me zauzvrat nagradio s 50 kuna džeparca. Kad je slika bila gotova, susjed se divio, a stric Žarko mu je rekao da to nije ništa te da to mogu i zatvorenih očiju. Ajde da vidimo, rekao je susjed, ja sam probao i uspio - prepričava Siniša kako je slučajno otkrio svoj talent koji i dalje njeguje.

- Ja sam mislio da ‘mulja’, da gleda kroz krpu, ali ne gleda. Stavio sam najprije krpu sebi preko očiju da vidim je li prozirna, ali nije, zavezao mu je i zamolio ga da me nacrta. U čudu sam se divio gotovu crtežu i pitao ga zar stvarno tako izgledam, na što mi je spremno odgovorio da me ne može boljeg napraviti nego što jesam - govori i drugi susjed Milorad, kojeg je Siniša nacrtao, dodajući kako je, osim velikog talenta, dječak i veliki zabavljač.

Iako najradije crta olovkom, Siniša crta i temperom te uljem na platnu. Inspiraciju nalazi u svemu što vidi i što mu se svidi - u automobilima, životinjama, likovima iz crtića i filmova, motivima iz knjiga koje je vidio... Crtati je naučio sam, a prije dvije godine se okušao i u kiparstvu na tečaju ULAK-a u Karlovcu, gdje je od slikara naučio neke tajne zanata.

- Na kiparstvu sam izradio razne životinje, likove iz crtića i filmova, Kip slobode..., no tamo rade iz kalupa, a ja tako ne radim jer skulpture volim raditi sam. Više ne polazim tečaj, a problem je što skulpture treba ispeći u peći, a ja takvu peć nemam pa ih više ne radim. Zato radije crtam. U budućnosti bih se svakako volio baviti kiparstvom ili slikarstvom - zaključuje Siniša priznajući kako bi svoje pamćenje svakako trebao malo više koristiti u školi kako bi mogao upisati željenu Školu primijenjene umjetnosti i dizajna.

- On ima dar koji treba usmjeriti i razvijati, a volio bih da nešto postigne u životu - rekao nam je otac Željko.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca