Obavijesti

News

Komentari 154

Dječak u tijelu starca: Zbog rijetke bolesti stari 8 puta brže

Dječak u tijelu starca: Zbog rijetke bolesti stari 8 puta brže
3

Nihal Bitla boluje od Hutchingson-Gilford progerija sindroma zbog kojeg mu tijelo ubrzano stari. Očekivana dob je 14 godina, a on je nedavno proslavio 15. rođendan

VIDEO

Tinejdžer koji pati od ultra rijetke genetske bolesti zbog koje izgleda poput starca potukao je sva očekivanja liječnika i nedavno proslavio 15. rođendan. 

Nihal Bitla, koji živi u predgrađu Bombaja, boluje od Hutchinson-Gilford progerija sindroma zbog kojeg mu tijelo stari osam puta brže od normalnog. Zbog bolesti nema kose, lice i tijelo su mu izborani, a udovi su mu oslabljeni. Teži tek 12,5 kilograma.

Profimedia

Prosječna očekivana dob za djecu s progerija sindromom je 14 godina. Mnogi od njih umiru od problema sa srcem jer su im arterije tvrde i uske, a takvo stanje pogađa najčešće ljude starije od 60 godina. Kao rezultat toga, djeca s progerija sindromom umiru od srčanog ili moždanog udara u dobi od 10 godina ili čak manje.

Najstarije je dijete s progerija sindromom

No, Nihal je 20. siječnja ugasio svjećice na torti za svoj 15. rođendan i tako postao najstarije dijete u Indiji s dijagnozom  progerije. 

Profimedia

Unatoč teškom zdravstvenom stanju, optimistično gleda u budućnost. 

- Nikada nisam osjećao da je ovo bolest jer sam posebno dijete. Meni je to kao Božji dar - kaže. 

Kao i većina dječaka njegovih godina, obožava igrati kompjuterske igrice, a oni koji ga poznaju kažu kako je vrlo drago dijete. 

Profimedia

Prestao je ići u školu jer su ga mnogi zadirkivali. U nadolazećim godinama tijelo će mu nastaviti starjeti, ali će um ostati mlad. 

Na njemu isprobali novi lijek

Prošlog prosinca u istraživačkom centru za progeriju u Bostonu na njemu su iskušali lijek za koji se nadaju da će usporiti starenje. Djelotvornog lijeka za ovaj sindrom nema. Ne zna se koliko bi još godina mogao doživjeti, ali se nada da će, dok je još tu, ispuniti svoja dva najveća sna - da upozna Hondina robota Asima i posjeti Disneyland u Kaliforniji. 

Hutchingson-Gilford progerija sindrom izuzetno je rijedak. Od njega u svijetu boluje između 200 i 250 djece, piše Daily Mail. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.