Obavijesti

News

Komentari 21

Dječake su zadnji puta vidjeli kod benzinske - prije 20 godina

Dječake su zadnji puta vidjeli kod benzinske -  prije 20 godina
1

Patrick Warren (11) i David Spencer (13) zadnji put su viđeni 27. prosinca 1996. na benzinskoj postaji. Išli su prema trgovačkom centru. Rano ujutro prijavljen je nestanak

VIDEO

Dvojica prijatelja, Patrick Warren (11) i David Spencer (13) nestali su u prosincu 1996. godinu u Solihullu, u Birminghamu. Nikada nisu pronađeni.

Policajac ih je vidio 26. prosinca kako se igraju na zaleđenom jezeru i upozorio ih da se maknu jer je to opasno. Te večeri David je stigao kući oko ponoći i rekao majci da ide do Patrickova brata. Zadnji put su viđeni 27. prosinca na benzinskoj postaji oko 00.45 sati. Prolaznik je vidio kako idu prema lokalnom trgovačkom centru. Rano ujutro prijavljen je njihov nestanak.

Slučaj je tretiran kao i svaki drugi nestanak. Policija je pretražila sumnjiva mjesta i objavila informaciju u medijima, nudeći 500 funta za korisne informacije koji bi dovele do dječaka. Isprve su mislili kako se dječaci negdje skrivaju. 

U siječnju su majke nestalih dječaka održale konferenciju moleći dječake da se vrate kući. U travnju su njihove slike bile na svakoj boci mlijeka od 4 pinte. Nadali su se da će ovakav tip potrage biti jednako uspješan kao u Americi.

Iako je mlijeko bilo na policama trgovina preko četiri tjedna, nije bilo ni jedne informacije o nestalim prijateljima.

Patrick je bio jedno od sedmero djece koje je Bridget rodila.

"Imao je pomalo divlju stranu. Nema smisla govoriti da je bio anđeo", kazala je Bridget.

David je volio boks, ali je imao problema sa zakonom.

"Nije volio disciplinu i pravila, jednostavno mu nisi mogao reći što da radi. Bio je pomalo agresivan. Kad bi mu netko napravio nešto loše, uzeo bi pravdu u svoje ruke i vratio mu", kazala je njegova majka Christine.

Patrickov crveni bicikl, koji je dobio za Božić 1996. godine, pronađen je 27. prosinca iza benzinske postaje. Trebalo je nekoliko tjedana da policija shvati da je njegov.

Mark Cowan, bivši reporter Birmingham Maila koji je pratio crnu kroniku skoro 15 godina, smatra da je policija pogriješila u istrazi.

"Policija ih je u startu doživjela kao dvoje djece s ulice koji su pobjegli od kuće i nije promijenila taj stav dovoljno rano", kazao je.

Ukazao je na još jednu nelogičnost.

"Ako je bježao, zašto bi Patrick bacio bicikl. Bio je to poklon, vjerojatno najvrednija stvar koju je posjedovao. Ako želiš otići što dalje, bicikl je odličan za to", dodaje.

Kriminalist David Wilson slaže se da je policija pogriješila jer nije dovoljno rano klasicificirala Patricka i Davida kao dvoje ranjive djece.

"Predstavljalo ih se kao odrasle osobe, problematične pojedince, koji nisu bili dobri u školi. U javnosti se mogao steći dojam kao da nije riječ o djeci", kazao je Wilson za BBC.

Wilson smatra da je obiteljsko porijeklo dječaka utjecalo na to kako je policija pristupila njihovoj potrazi.

"Da se radilo o dvoje djece koja dolaze iz srednjeg sloja, cijeli slučaj bi se drugačije tretirao", smatra on.

Nekoliko dana nakon njihova nestanka, 17-godišnja Nicola Dixon je silovana i ubijena, u obližnjem mjestu. Ubojstvo djevojke iz srednje klase na novogodišnju noć dominiralo je regionalnim i nacionalnim medijima.

"Činilo se kako su sve snage i resursi usmjereni na taj slučaj", kazao je viši inspektor Mick Treble.

Godinama kasnije, policija je njihov nestaak počela tretirati kao slučaj dvostrukog ubojstva bez nađenih tijela.

Policija je ispitala pedofile iz tog okruga, ali nije se pomaknula u istrazi.

Brian Field je 2001. godine uhićen za ubojstvo školarca Roya Tutilla, počinjeno 1968. godine. Field je sve godine živio u Solihullu, otkud su i nestali dječaci. I ranije je služio zatvorsku kaznu zbog otmice dvojice dječaka '80-ih godina.

Iako Field nikad nije optužen za njihov nestanak, postoji mogućnost da je on oteo i ubio Patricka i Davida.

"Imao je kombi, bio je u tom periodu na istom području kao i dječaci, ali nije bilo čvrstih dokaza koji bi ga povezali s njihovim nestankom", kazao je Treble. 

Iako Field nije dao policiji niti jednu informaciju, i dalje ostaje glavni osumnjičeni.

Roditelji ni nakon 20 godina ne znaju što se dogodilo s njihovom djecom.

"Pomirio sam se s činjenicom da je David mrtav, ali svako se jutro budim pitajući se što se točno s njim dogodilo i kako je umro. Samo želim da se nađe njegovo tijelo i da ga možemo pokopati. Da imam mjesto na kojem ga mogu posjećivati", kazao je Davidov brat Lee O'Toole.

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.